Η Αττική ξανά στην φλεγόμενη κόλαση, δύο μήνες μετά τη… διαφήμιση του «δορυφορικού συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών»

Η Αττική ξανά στην φλεγόμενη κόλαση, δύο μήνες μετά τη… διαφήμιση του «δορυφορικού συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών»

Ήταν μόλις 2 Ιουλίου 2024 που ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πανηγύριζε πως η Ελλάδα και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επενδύσει σε «τέσσερις δορυφόρους θερμικής απεικόνισης και σε σύστημα ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών της εταιρείας OroraTech για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος εντοπισμού και αντιμετώπισης της φωτιάς, πρωτοποριακού σε διεθνές επίπεδο».

Το έργο –όπως λένε- θα υλοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα καθοδηγείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.

Η επένδυση, σύμφωνα με όσα γράφτηκαν, ύψους 20 εκατ. ευρώ, προσφέρει μία άμεση λύση για την καταπολέμηση της αυξανόμενης συχνότητας και έντασης των δασικών πυρκαγιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΡΤ

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ΕΡΤ, απλά πιο σεμνή που αντί για δορυφόρους, διαφήμιζε τα drone της Πυροσβεστικής. «Τα drones της Πυροσβεστικής πάνω από την Αττική – Οχυρωμένη με υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης η Αθήνα» έγραφε στα τέλη Ιουλίου. Και έλεγε μάλιστα διαφημίζοντας το επίτευγμα:

«Στον Αττικό ουρανό και πάνω από τους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου πετούν πλέον 25 drones της Πολιτικής Προστασία, 24 ώρες το 24ωρο. Χρησιμοποιώντας laser που δίνουν τις συντεταγμένες του συμβάντος, zoom, καθώς και ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, καταγράφουν εικόνες που μεταφέρονται live στο war room του Κέντρου Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστών.»

Οι φωτιές δεν σβήνουν μόνες τους

Μόνον που όπως δείχνει η φωτιά που κατακαίει από χθες την Βορειοανατολική Αττική το θέμα δεν είναι μόνον η έγκαιρη ειδοποίηση – που ούτως ή άλλως είναι κάτι ουσιαστικό χωρίς κανένα αστερίσκο – αλλά και η δυνατότητα αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στο έδαφος και από αέρος, ιδιαίτερα όταν σχεδόν πάντα συνδέεται με την καύσιμη ύλη, τον αέρα και βεβαίως τις υποδομές και τις δυνάμεις αντιμετώπισης.

Εξ όσων ακούσαμε από χθες, η φωτιά εντοπίστηκε αμέσως και αμέσως έσπευσαν όλα τα μέσα χωρίς καθυστέρηση. Μέσα σε πέντε λεπτά από το ξέσπασμα της φωτιάς στον Βαρνάβα είχε επιχειρήσει το πρώτο αεροσκάφος, είπε σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Τότε επομένως θα πρέπει – αν λειτούργησαν όλα σωστά- το αποτέλεσμα να ήταν ούτως ή άλλως «αναμενόμενο». Κάπως «Θεού θέλοντος…»!

Επειδή ωστόσο δεν μπορούμε να δεχθούμε την καταστροφή ως δεδομένη, και επειδή πάντα υπάρχουν αστερίσκοι, κάτι δεν πήγε σωστά προφανώς ως προς τις δυνάμεις, την οργάνωση και ενδεχομένως σε ένα πιο έξυπνο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που μπορεί να αφορά και την ίδια τη βλάστηση.

Και δεν μιλάμε για την προσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής που επανειλημμένα έχουν δείξει και την αποφασιστικότητα και το θάρρος τους.

Μήπως απλά, λάθος σχεδιασμός, ελλιπείς δυνάμεις και παθογένειες που υπάρχουν δημιουργούν όλα τα δεδομένα που -σχεδόν- κάθε φωτιά στην Αττική φέρνουν την πλήρη καταστροφή;

 

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Αττική: Εφιαλτική πρόβλεψη – Έρχονται ριπές ανέμου που ξεπερνούν τα 80χλμ (Χάρτες)

Φωτιά στην Αττική: Εφιαλτικές εικόνες από τον Σαρωνικό (Photos – Video)

Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο: Οι φλόγες πέρασαν στην Πεντέλη, εκκενώθηκε το Παίδων – Απανωτά μηνύματα του 112

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική: Μέτωπα σε Πεντέλη, Γραμματικό – Εκκένωση σε Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι, Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική: Τρία μέτωπα σε Πεντέλη, Ανατολή και Γραμματικό – Στο νοσοκομείο πυροσβέστης και πέντε πολίτες (Photos-Video)

Ξεσπά ηλικιωμένος κάτοικος της Πεντέλης: «Απαράδεκτη κατάσταση – Έχω ζήσει δεκάδες φωτιές, τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί» (Video)

Φωτιά στην Αττική: Εφιαλτικές εικόνες από τον Σαρωνικό (Photos – Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter