Η  Αττική μπορεί να γίνει πρότυπο αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Η  Αττική μπορεί να γίνει πρότυπο αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Η χώρα μας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια βιώνει μία δυσμενή οικονομική κατάσταση που εκτός των άλλων μας υποχρεώνει να προβληματιστούμε πάνω στις γενικές κατευθύνσεις του παραγωγικού μας συστήματος και να προωθήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές. Όμως εδώ πρέπει να τεθούν κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις: η θωράκιση της οικονομίας ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα διεθνή  δεδομένα, χωρίς όμως ταυτόχρονα να αναπαράγονται οι όροι της κρίσης δηλαδή η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και η φτωχοποίησή των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Οποιαδήποτε προσπάθεια της Πολιτείας θα πρέπει να ενισχύσει με μέτρα και πολιτικές τους κλάδους της οικονομίας που έχουν άνθιση και εξωστρέφεια όπως τον τουριστικό κλάδο, το  εμπόριο γεωργικών προϊόντων και την ναυτιλία αλλά πρέπει ιδιαίτερη βαρύτητα να δοθεί και σε δράσεις στήριξης επιχειρήσεων που συνδέονται με τις εξαγωγές αγαθών. Σχετικά με  τον βιομηχανικό  τομέα  εκτός της προώθησης του πλουραλισμού στην παραγωγή αγαθών  δηλαδή την παραγωγή  περισσότερων εγχώριων  προϊόντων  σε κλάδους καθημερινής κατανάλωσης προϊόντων όπως η ένδυση και η υπόδηση, τα φάρμακα και τα καλλυντικά αλλά και στον αγροτοδιατροφικό τομέα πάντα όμως με στήριξη από το κράτος ειδικών πολιτικών και διευκολύνσεων ώστε να επιλέγονται από τους καταναλωτές εγχώρια προϊόντα αντί εισαγομένων. Από την άλλη μεριά  οι ελληνικές βιομηχανίες θα πρέπει να δημιουργούν  γόνιμες συνεργασίες  με τα Πανεπιστήμια της χώρας ώστε να  στηρίζονται ερευνητικές προσπάθειες και καινοτομίες με στόχο  τα παραγόμενα προϊόντα να είναι  ανταγωνιστικά στην ελληνική αλλά και στις ξένες αγορές.

Μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό πλαίσιο αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας ο ρόλος των περιφερειακών διοικήσεων και ευρύτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κομβικός. Ως η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η περιφέρεια Αττικής, διαθέτει χωροταξικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα που μία διοίκηση της περιφέρειας με τη φιλοδοξία να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης παράλληλα με τα άλλα σημαντικά της καθήκοντα όπως η κατασκευή υποδομών και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής.

Μέσα στα όρια της περιφέρειας Αττικής υπάρχουν περιοχές που σε προηγούμενες δεκαετίες λειτουργούσαν ακμάζουσες βιομηχανικές και βιοτεχνικές παραγωγικές μονάδες. Όπως είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια λόγω της κρίσης της ελληνικής βιομηχανίας τις δεκαετίες 1980 και 1990 οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν αποβιομηχανοποιηθεί. Ειδικά για τον κεντρικό τομέα Αθηνών, χαρακτηριστικά τέτοια σημεία είναι το δυτικό Ιστορικό Κέντρο οι παρυφές της οδού Πειραιώς αλλά και βιομηχανικές μονάδες στη Νέα Φιλαδέλφεια. Επειδή αυτές οι εγκαταστάσεις είναι ευνοϊκά τοποθετημένες στον αστικό ιστό μπορούν επομένως προγραμματικά να αναλάβουν, με κατάλληλες πολεοδομικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις, νέες δραστηριότητες και ρόλους, συμβάλλοντας στην συνεκτική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί τις προβλέψεις του  Περιφερειακού Προγράμματος «Αττική» 2021-2027 και να ενεργοποιήσει δράσεις ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης και της αύξησης της εγχώριας περιφερειακής παραγόμενης αξίας μέσω εργαλείων και σχεδίων ανάπτυξης κλάδων της επιχειρηματικότητας και των τεχνολογιών που παράγουν θέσεις εργασίας έντασης γνώσης και επένδυσης υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στόχος να περιοριστεί το διαχρονικό πρότυπο της στείρας εισαγωγής της καινοτομίας.

Εξάλλου, η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για νέους και νέες εργαζομένους  μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με ένα συγκροτημένο σχέδιο υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αυτή την προσπάθεια, η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να σταθεί αρωγός, με τη δημιουργία δομών υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εστιάζοντας στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και την καινοτομία. Με τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την τεχνολογία, τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα μπορεί να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια και οι διεθνείς συνεργασίες των παραγωγικών δυνάμεων, ην προώθηση παραγωγής νέων προϊόντων, ην ποιότητα και διεθνής αναγνωρισιμότητα των προϊόντων και η ολοκλήρωση των δημοσίων υποδομών που στηρίζουν την έρευνα.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Ιωακειμίδης με τα στελέχη της παράταξης «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» διαθέτουν την εμπειρία, τις γνώσεις, ένα αναλυτικό πρόγραμμα δράσης  και όρεξη για δουλεία ώστε να ξεφύγει η Αττική από το τέλμα της στασιμότητας και να αποτελέσει η περιφερειακή διοίκηση εκτός των άλλων και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης των κατοίκων της Αττικής.

Η  Καλλιόπη (Κέλλυ) Παλαιοθοδώρου είναι Οικονομολόγος, ΜΔΕ Χρηματοοικονομική και Τραπεζική (Ο.Π.Α.), Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών με την παράταξη «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» – Γιώργος Ιωακειμίδης   

Documento Newsletter