Η αθλιότητα των απαντήσεων της Τράπεζας Πειραιώς

Η αθλιότητα των απαντήσεων της Τράπεζας Πειραιώς

Στα πλαίσια μια μεγάλης έρευνας για τα ναυτιλιακά δάνεια το Documento απευθύνθηκε για μια ακόμη φορά στην Τράπεζα Πειραιώς σχετικά με το κούρεμα έως και 95% δανείων μεγαλοοφελειτών, την ώρα που το τραπεζικό ίδρυμα αρνείται διευκολύνσεις σε δανειολήπτες που έχουν κτυπηθεί από την πολλαπλή κρίση που συνεχίζει με μεγάλη ένταση να κτυπάει την ελληνική οικονομία.

Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο: «μετά από δημοσιογραφική έρευνα προκύπτει ότι η Τράπεζά Πειραιώς με τρόπο ο οποίος είναι αδιαφανής και ελεγχόμενος από τις δικαστικές αρχές προχώρησε σε κούρεμα και πώληση ναυτιλιακών δανείων σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Λογοθέτη (Libra Group).

Με τη σειρά του ο όμιλος πούλησε τα δάνεια στους ίδιους τους δανειολήπτες έναντι μικρών ποσών παρότι εκείνοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο πλούσιους Έλληνες.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Documento, μέχρι σήμερα η τράπεζα παρότι γνωρίζει το σκάνδαλο αυτό στο οποίο συμμετείχε η διοίκησή της, δεν έχει εισπράξει καν τα ποσά που αντιστοιχούν στην πώληση των δανείων.

Το ερώτημα που θέσαμε ήταν απλό: «Γιατί η τράπεζα δεν έχει προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες ενώ γνωρίζει ότι ο όμιλος έχει εισπράξει αυτά τα ποσά, την ώρα μάλιστα που οι απαιτήσεις της Τράπεζας έναντι μικρών οφειλών φτάνουν έως και σε κατασχέσεις»;

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προστατεύοντας για ακόμη μια φορά μερικούς από τους πιο πλούσιους έλληνες, κρυπτόμενη πίσω από τα «απόρρητα» τραπεζικά δεδομένα, καθώς και από το ότι ελέγχεται από τον SSM, αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της ουσίας.

Η απάντησή της τράπεζας στο ερώτημα που της απηύθυνε το Documento είναι:

«Σε απάντηση της από 15 Οκτωβρίου επιστολής σας, σας γνωρίζουμε, όπως σας έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ότι οι Τράπεζες δεν επιτρέπεται από το νόμο να δημοσιοποιούν στοιχεία που άπτονται του τραπεζικού απορρήτου των πελατών τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς, ως συστημική Τράπεζα, εποπτεύεται από τον SSM, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί και ελέγχει εάν εφαρμόζονται στη λειτουργία της οι τραπεζικές πρακτικές και ρυθμιστικοί κανόνες.

Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα Πειραιώς κάνει, και θα συνεχίζει να κάνει, όλες τις νόμιμες και δέουσες ενέργειες που απαιτούνται για να προασπίσει τα συμφέροντά της, σε χρόνο και με τρόπο που κρίνεται ως ο πλέον πρόσφορος από τα αρμόδια εταιρικά της όργανα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για μικρότερους ή μεγαλύτερους οφειλέτες».  

Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι όταν η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ρωτήθηκε επισήμως από τους ανακριτές εάν θα υποβάλει έγκληση κατά όσων ενέχονται σε υποθέσεις θαλασσοδανείων είχε απαντήσει ότι μετά από διαλογική συζήτηση στο δσ της τραέπζας αποφάσισαν να μην το κάνουν.

Documento Newsletter