Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 65 εκατ. ευρώ – Γίνεται   ζυθοποιία μηδενικών αερίων ρύπων ως το 2030

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 65 εκατ. ευρώ – Γίνεται   ζυθοποιία μηδενικών αερίων ρύπων ως το 2030

Ένα «καταπράσινο» επενδυτικό σχέδιο ύψους 65 εκατ. ευρώ με επενδύσεις που αφορούν αποκλειστικά την παραγωγή ανακοίνωσε για το διάστημα 2024 – 2026 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Στην εκδήλωση που έγινε στις 12 Δεκεμβρίου, με αφορμή την παρουσίαση της  Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης για την διετία 2021 – 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης είπε ότι το μισό των επενδύσεων αυτών, δηλαδή ποσό μεταξύ 30 και 35 εκατ. ευρώ, αφορά τη μετατροπή των δύο μεγάλων εργοστασίων της στην Ελλάδα που βρίσκονται στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη σε ζυθοποιίες μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε μια 6ετία, δηλαδή ως το 2030.

Η έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021 – 2022

Κατά την παρουσίαση της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη διετία 2021 – 2022 που συντάχθηκε από την Ernst & Young με βάση τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, ο Αλέξανδρος  Δανιηλίδης επισήμανε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εστίασε με συνέπεια στους βασικούς πυλώνες των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον – Κοινωνία – Υπευθυνότητα), εφαρμόζοντας πολιτικές με μετρήσιμα αποτελέσματα την περίοδο 2021 – 2022, τις οποίες και παρουσίασε.

Περιβάλλον

Σε ότι αφορά τον πυλώνα του Περιβάλλοντος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει ήδη επιτύχει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% από το 2018 και δεσμεύεται για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην παραγωγή ως το 2030. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της, φροντίζει για την αποτελεσματικότερη δυνατή χρήση υλικών, έχοντας καταφέρει να αξιοποιήσει σε ποσοστό 79,4% ανανεώσιμες πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας.

Συν τοις άλλοις, η εταιρεία συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του όγκου των αποβλήτων, έχοντας επιτύχει την ανάκτησή τους κατά 99,6%, και την εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας. Σήμερα, το 95% των φιαλών που εμπορεύεται στην αγορά είναι επιστρεφόμενο. Ως προς την ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μειώνει τις ποσότητες που καταναλώνονται κατά τη διαδικασία παραγωγής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το νερό που επιστρέφει στο οικοσύστημα είναι καθαρό.

Κοινωνία

Ως προς τον πυλώνα της Κοινωνίας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά τη διετία 2021-2022, εκπόνησε και υλοποίησε δύο μεγάλα προγράμματα στη Βόρεια Εύβοια και τη Θεσσαλία. Στη Βόρεια Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, η εταιρεία αποκατέστησε χρόνια προβλήματα σε δύο σχολεία της περιοχής και συγχρηματοδότησε τη μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Στη Θεσσαλία, όπου υλοποιείται μεγάλο μέρος του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού της εταιρείας και αποτελεί το πλέον ελλειμματικό υδατικό διαμέρισμα στην ελληνική επικράτεια, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποίησε το πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο», το οποίο ανέδειξε λύσεις για την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βιώσιμη χρήση του νερού.

Μέσω της πολυεπίπεδης δραστηριότητάς της «από το χωράφι ως το ποτήρι», η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιουργεί ένα θετικό ντόμινο επίδρασης, που ωφελεί την ελληνική κοινωνία, αν αναλογιστεί κανείς ότι η άμεση οικονομική αξία που διανέμεται στην κοινωνία ανέρχεται στα  378 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021-2022.

Υπευθυνότητα

Σε ότι αφορά τον πυλώνα της Υπευθυνότητας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποτελεί θεματοφύλακα της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ στην Ελλάδα με σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού.

Την περίοδο 2021-2022 η εταιρεία δημιούργησε, σε συνεργασία με την Ένωση Bartenders Ελλάδος και την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Νηφάλιοι-στην υγειά μας», την εφαρμογή  «Σερβίρω Υπεύθυνα»,  με στόχο την πληροφόρηση των επαγγελματιών της εστίασης για τη σημασία και την αξία της υπεύθυνης διάθεσης αλκοόλ. Παράλληλα, συνεχίζει να ενισχύει την κατηγορία της μπίρας χωρίς αλκοόλ με συνολικά 5 επιλογές προϊόντων μηδενικού αλκοόλ διαθέσιμες στα σημεία πώλησης.

Εργαζόμενοι

Στον πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας βρίσκονται οι 809 εργαζόμενοί της. Υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία εξασφαλίζει ένα εργασιακό περιβάλλον που προτάσσει τη συμπερίληψη και προάγει ίσες ευκαιρίες για όλους, με έμπρακτο σεβασμό στη διαφορετικότητα. Σημειώνεται πως ο αριθμός των γυναικών στην εταιρεία αυξήθηκε κατά 15%, ενώ σε ετήσια βάση αφιερώνονται 20,5 ώρες ανά εργαζόμενο στην εκπαίδευση.

Κλείνοντας ο  Αλέξανδρος Δανιηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ζητούμενο κάθε εταιρείας είναι η επίτευξη των στρατηγικών και επιχειρησιακών της στόχων, σε ένα σύνθετο και πολλές φορές απρόβλεπτο εξωτερικό περιβάλλον. Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τους ανθρώπους της, αυτή η επιτυχία έχει ως προϋπόθεση τη συνεχή και συστηματική συμβολή μας στην δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, με τρόπο συγκεκριμένο και μετρήσιμο. Τα στοιχεία που παρατίθενται, αναφορικά με τους πυλώνες του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Υπευθυνότητας, δείχνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Είναι στην ουσία η αποτύπωση των αξιών με τις οποίες πορευόμαστε επί 60 χρόνια, παράγοντας ένα καλύτερο αύριο και αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη με πρόσημο τη βιωσιμότητα δεν είναι μια τάση, αλλά μια αναγκαιότητα».

Documento Newsletter