Headbanging και χορευτικές φιγούρες συμβίωσαν αρμονικά στο Gagarin.
Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης
Μπορεί ο προσδιορισμός της μουσικής τους ως «eurovision metal» να χρησιμοποιείται υποτιμητικά από εκείνους που δεν τους συμπαθούν, όμως οι ίδιοι οι Beast in Black κάθε άλλο παρά τον αποκηρύσσουν. Δεν έχουν άλλωστε κανένα λόγο να το κάνουν, ειδικά από τη στιγμή που αυτός ο προσδιορισμός αφορά σε κάτι που είναι εύπεπτο και ακούγεται ευχάριστα και, κυρίως, χωρίς… ενοχές από εκείνους που φρόντισαν να εξαντλήσουν τα εισιτήρια στις περισσότερες από τις 44 συναυλίες που έδωσαν στο πλαίσιο της «Dark Connection Tour», η οποία ολοκληρώθηκε στις 22 Μαρτίου με ένα ακόμα sold out στο Gagarin.
Όταν το μέταλ αναμειγνύεται με 80s pop και μερικές ισχυρές δόσεις από italo disco το αποτέλεσμα είναι αυτό που είδαμε μπροστά στα μάτια μας την Τετάρτη το βράδυ. Και η ζωντανή απόδοσή του ήταν μακράν πιο διασκεδαστική από οποιαδήποτε ακρόαση των άλμπουμ των Beast in Black στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται πάντως να ξημεροβραδιάζεται κάποιος ακούγοντας Beast in Black για να αναγνωρίσει, βλέποντάς τους ζωντανά, ότι υπηρετούν με συνέπεια αυτό που κάνουν. Στο «ζωντανά» μπορείτε βέβαια να βάλετε τον αστερίσκο της επιστράτευσης των προηχογραφημένων πλήκτρων, που είναι και το βασικό συστατικό στη μουσική της μπάντας, ωστόσο όπως είχε πει στη συνέντευξή του στο Documento ο Γιάννης Παπαδόπουλος «θα ήταν αστείο να είχαμε και να πληρώναμε έκτο μέλος απλά για να αλωνίζει στη σκηνή με φορητά πλήκτρα παίζοντας το ένα δέκατο από αυτά που ακούγονται».
Με μια άκρως επαγγελματική και προβαρισμένη σκηνική παρουσία, η πολυεθνική παρέα με έδρα το Ελσίνκι της Φινλανδίας ήταν η χαρά του φωτογράφου, επαγγελματία ή μη, αφού πόζαραν σε όλους όσοι τους σημάδευαν με φωτογραφικές μηχανές ή κινητά. Συνεπικουρούμενοι από έναν πεντακάθαρο ήχο που συμπληρωνόταν από – τηρουμένων των αναλογιών – εντυπωσιακά σκηνικά και light show οι Beast in Black παρουσίασαν ένα σετ με υλικό και από τα τρία άλμπουμ τους, με το πιο πρόσφατο «Dark Connection» να εκπροσωπείται λίγο περισσότερο από τα δύο πρώτα και κέρδισαν με το σπαθί τους το… δωδεκάρι του αθηναϊκού κοινού!
Το μενού της διασκέδασης είχε από headbanging και crowdsurfing στα πιο heavy κομμάτια (Beast in black, The fifth angel, Cry out for a hero) μέχρι χοροπηδητά και λικνίσματα (Sweet true lies, Moonlight rendezvous, Born again, Blind and frozen). Ιδιαίτερη μνεία αξίζει φυσικά στον δικό μας Γιάννη Παπαδόπουλο ο οποίος «κάρφωνε» τις ψηλές νότες με χαρακτηριστική άνεση και εκτός από ένας εκ των καλύτερων τραγουδιστών της γενιάς του αναδεικνύεται και σε εξαιρετικό frontman. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρισκόταν στην πατρίδα του…
Όσο για την επιλογή των Suicidal Angels σε ρόλο special guests αποδείχτηκε εξαιρετική. Από τις πρώτες νότες του Apokathilosis μέχρι τις τελευταίες του Capital of war οι Αθηναίοι thrashers ήταν καταιγιστικοί και… αποκαθήλωσαν την παρωχημένη πεποίθηση ότι δύο μπάντες με διαφορετικό μουσικό προσανατολισμό δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Αφενός έφεραν και δικό τους κοινό που ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικό καθόλη τη διάρκεια του set τους ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μετά το ανελέητο headbanging στους Suicidal Angels επιδόθηκαν σε χορευτικές φιγούρες στους Beast in Black.