«Η αθεΐα στον αρχαίο κόσμο» του Τιμ Γουίτμαρς

«Η αθεΐα στον αρχαίο κόσμο» του Τιμ Γουίτμαρς

«Η ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι ένα κατά βάση θρησκευόμενο ον είναι τόσο πειστική όσο και η ιδέα ότι τα μήλα είναι κατά βάση κόκκινα» γράφει μεταξύ άλλων ο Τιμ Γουίτμαρς σχετικά με τον στερεοτυπικό τρόπο που αντιμετωπίζουμε το θρησκευτικό αίσθημα.

Ο καθηγητής στην έδρα Ελληνικού Πολιτισμού Α.Γ. Λεβέντη στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ο οποίος ερευνά την αρχαιοελληνική γραμματεία κυρίως της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, ασχολείται στη συγκεκριμένη μελέτη με την αθεΐα στον αρχαίο κόσμο, επιχειρώντας να υπενθυμίσει ότι πρόκειται για θέμα που απασχόλησε τον άνθρωπο από τα βάθη των αιώνων και όχι για τρόπο σκέψης που οφείλεται στην κληρονομιά του Διαφωτισμού.

Κόντρα στη διαδεδομένη θεωρία του θρησκευτικού οικουμενισμού σύμφωνα με την οποία η πίστη στα θεία αποτελεί προεπιλεγμένη ρύθμιση του είδους μας και την εποχή που η νεοσύστατη ειδικότητα των νευροθεολόγων μελετά τον ανθρώπινο εγκέφαλο προκειμένου να εντοπίσει εκείνο το σημείο από το οποίο προκύπτει το θρησκευτικό ένστικτο, έχει ενδιαφέρον να ξαναθυμηθούμε ότι άθεοι υπήρχαν από τότε που ο άνθρωπος βάδισε στη γη. Η μελέτη του Γουίτμαρς εστιάζει στην ιστορία της ελληνικής αθεΐας κατά τη διάρκεια της χιλιετίας στην οποία έλαβαν χώρα η δημιουργία των πόλεων-κρατών, η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, η αυτοκρατορία του Μ. Αλεξάνδρου, η ενσωμάτωση του ελληνόφωνου κόσμου στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και η έλευση του χριστιανισμού. Τη μετάφραση έχει κάνει ο Γιώργος Καζαντζίδης.

Info

Θεομαχία. Η αθεΐα στον αρχαίο κόσμο

Τιμ Γουίτμαρς

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Polaris

ISBN: 978-960-6829-94-9

ΣΕΛ.: 344

ΤΙΜΗ: €17,70

Ετικέτες

Documento Newsletter