Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά οκτώ φορές φαίνονται οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη να παρεμποδίζουν ρεπόρτερ προκειμένου να μην καλύψουν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας και την καταστολή της με τον τρόπο που θα έκριναν.
Αυτό πρέπει να το δείτε.
Η αστυνομία χθες, τραμπούκισε δημοσιογράφους 8+ φορές για να κρύψει τις βρωμιές της.
Κεφαλοκλειδώματα, σπρωξιές, ασπιδιές μερικά απ'τα μέσα που χρησιμοποίησαν για να φιμώσουν.
Οι ρεπόρτερ του δρόμου, όμως, μια γροθιά υπερασπίζονται τους συναδέλφους τους pic.twitter.com/0w1Nm5YLuB— Chris Avramidis (@chris_avramidis) January 5, 2023
Τις εικόνες βίας της αστυνομίας κατέγραψαν οι ρεπόρτερ του Alerta.gr και του Infolibre, οι οποίοι επίσης δέχτηκαν επιθέσεις από την αστυνομία ώστε να υπάρξει παρεμπόδιση της δημοσιογραφικής κάλυψης. Οι ρεπόρτερ βρίσκονταν στο πεδίο προκειμένου να καλύψουν την συμβολική επανακατάληψη του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν η κατάληψη Terra Incognita, πριν εκκενωθεί από την αστυνομία τον Αύγουστο του 2020.
Οι συγκεντρωμένοι είχαν πάει στο κτίριο το πρωί της Τετάρτης και το επανακατέλαβαν για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον απεργό πείνας και δίψας, Θάνο Χατζηαγγέλου. Αμέσως καλέστηκε συγκέντρωση και πλαισιώθηκαν και από άλλους διαδηλωτές. Λίγη ώρα μετά, όμως, δεκάδες αστυνομικοί διαφορετικών μονάδων κατέβηκαν από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ψέκασαν με χημικά, χτύπησαν με γκλομπ τους συγκεντρωμένους και ξεκίνησαν τις βίαιες συλλήψεις, οι οποίες έφτασαν τελικά τις 21.
Σε εκείνο το σημείο διακρίνονται και οι πρώτες επιθέσεις αστυνομικών προς τους δημοσιογράφους προκειμένου να μην καταγράψουν την αστυνομική βία. Στο βίντεο φαίνονται άνδρες των ΜΑΤ να χτυπούν με ασπίδες και να κάνουν κεφαλοκλείδωμα, ενώ ασφαλίτες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά δεν διστάζουν να σπρώξουν δημοσιογράφους παρά την δήλωση της δημοσιογραφικής ιδιότητας (ή ίσως λόγω ακριβώς αυτής).
Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που δέχτηκαν την αστυνομική βία διακρίνεται και ο Μπάμπης Μπίκας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΜΘ, εκλεγμένος με την παράταξη του «Ασύνταχτου Τύπου».
Η προσπάθεια της αστυνομίας να παρεμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη συνεχίστηκε για ώρα σε μια παράνομη απόπειρα βίαιης εφαρμογής της «ζώνης δημοσιογραφικής κάλυψης», δηλαδή του μέτρου που είχε εισηγηθεί ο προηγούμενος Υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς η κυβέρνηση υποχώρησε.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά στα οποία η ελληνική αστυνομία έχει προσπαθήσει να παρεμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη, με αποτέλεσμα την πανελλήνια και διεθνή καταξίωση μέσω καταγγελιών της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΗΕΑ, της Διεθνούς Αμνηστίας και των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Είναι όμως πρωτόγνωρα τα επίπεδα βίας και το πλήθος των επιθέσεων που πραγματοποίησε η αστυνομία μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, σε πολλούς διαφορετικούς ρεπόρτερ.
Εκτός από την στάση της αστυνομίας, θα πρέπει όμως να υπογραμμιστεί και η στάση των δημοσιογράφων του δρόμου, οι οποίοι όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά έσπευδαν διαρκώς να υπερασπιστούν τους συναδέλφους τους, όπως φαίνεται στο βίντεο και παρότι αυτό σήμαινε πως έβαζαν σε κίνδυνο τη δική τους σωματική ακεραιότητα από τη στοχοποίηση των μαινόμενων αστυνομικών. Αυτή η μαχητικότητα απέτρεψε τα χειρότερα και εξασφάλισε την κάλυψη του θέματος κόντρα στις βουλές της Ελληνικής Αστυνομίας.
Θα τιμωρηθεί άραγε κανείς αστυνομικός για αυτή τη νέα επίδειξη εξουσίας; Το ερώτημα, είναι ασφαλώς ρητορικό για τον απλούστατο λόγο ότι η βούληση τη κυβέρνησης κινείται προς την αντίθεση κατεύθυνση. Επομένως ένα απλό ερώτημα απομένει:
Κύριε Θεοδωρικάκο αντί να μας δέρνετε, γιατί δεν φτιάχνετε απευθείας μια επιτροπή λογοκρισίας, να έχετε εσείς το κεφάλι σας ήσυχο και να μην χρειάζεται να χτυπάτε το δικό μας; Με τέτοια κινήσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε και άλλες μοναρχίες να φάνε τη σκόνη μας, στην κατάταξη Ελευθερίας του Τύπου.
Διαβάστε επίσης:
Θάνος Χατζηαγγέλου: Μετά την κατακραυγή επιστρέφει στον Κορυδαλλό ο απεργός πείνας