Η Αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα ακόμα και για μικρά εγκλήματα, λέει το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφαίνεται ότι η αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα κινητών τηλεφώνων για μικρά εγκλήματα

Ένα άτομο στην Αυστρία μήνυσε τους αστυνομικούς επειδή κατάσχεσαν το τηλέφωνό του, αφού παρέλαβε ένα δέμα που περιείχε 85 γραμμάρια κάνναβης.

Η ευρωπαϊκή αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των τηλεφώνων των πολιτών ακόμη και όταν αυτοί δεν είναι ύποπτοι για σοβαρά εγκλήματα, αποφάνθηκε την Παρασκευή το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

«Το να θεωρήσουμε ότι μόνο η καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος είναι ικανή να δικαιολογήσει την πρόσβαση σε δεδομένα που περιέχονται σε ένα κινητό τηλέφωνο θα περιόριζε αδικαιολόγητα τις ερευνητικές εξουσίες των αρμόδιων αρχών», ανέφερε το δικαστήριο σε δελτίο Τύπου σήμερα το πρωί.

Ένας τέτοιος περιορισμός των αστυνομικών εξουσιών θα σήμαινε «αυξημένο κίνδυνο ατιμωρησίας των ποινικών αδικημάτων», ανέφερε το δικαστήριο.

Οι δικαστές έκριναν ότι η πρόσβαση σε δεδομένα κινητών τηλεφώνων πρέπει να υπόκειται σε προηγούμενο έλεγχο από δικαστήριο ανεξάρτητης αρχής, εκτός από τις πιο επείγουσες περιπτώσεις.

Η υπόθεση προήλθε από την Αυστρία, όπου ένα ανώνυμο πρόσωπο μήνυσε την αστυνομία για την κατάσχεση του τηλεφώνου του αφού παρέλαβε ένα δέμα που περιείχε 85 γραμμάρια κάνναβης.

Η οργάνωση για τα ψηφιακά δικαιώματα EDRi ανέφερε σε ανάλυση της υπόθεσης που δημοσιεύθηκε πέρυσι ότι τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων είναι «ιδιαίτερα προβληματικά, επειδή δεν υπάρχει τεχνικός τρόπος να περιοριστεί η πρόσβαση της αστυνομίας σε μια συγκεκριμένη πληροφορία στη συσκευή».

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Μόσχα: Οι «Ταλιμπάν» αφαιρούνται από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων


Λίβανος: Ετάφη «προσωρινά» ο Χασάν Νασράλα


Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Κοινός εχθρός το Ισραήλ – Τα μουσουλμανικά έθνη να ετοιμαστούν για αντίσταση


Ακροβασίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: 3+1 σενάρια για ισραηλινά αντίποινα – Σε ποιο βάζουν «φρένο» οι ΗΠΑ