Ηταν 28 Ιουλίου 2020 όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου υπέγραφαν μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Lamda Development για τη μεταφορά και μετεξέλιξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Από τότε πέρασαν 50 (!) μήνες και οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου παραμένουν… άστεγες. Παρότι άφησαν τα γήπεδα στο ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, οι διεθνείς δεν έχουν προπονητικό κέντρο για να προετοιμαστούν και η ΕΠΟ παρακαλάει τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1 να της παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις τους για προπονήσεις ενόψει επίσημων αγώνων.
Περιστασιακές λύσεις
Το πρόβλημα της έλλειψης προπονητικού κέντρου είναι έντονο για την ομοσπονδία, διότι τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων που έχει την ευθύνη τους είναι 19! Κι αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτει ούτε ένα γήπεδο 5Χ5 για προπονήσεις. Η εθνική ανδρών για τα δύο πρώτα επίσημα παιχνίδια της στο Nations League χρησιμοποίησε το αθλητικό κέντρο του Ατρόμητου στο Περιστέρι, αλλά αυτή η λύση είναι περιστασιακή.
Για το γηπεδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλες ομοσπονδίες είχε τοποθετηθεί ο Λ. Αυγενάκης στις 26 Οκτωβρίου 2022, έπειτα από συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε αναφέρει ότι «η προσήλωση στην εύρυθμη λειτουργία της προετοιμασίας των Πρωταθλητών μας και των Εθνικών μας ομάδων είναι το πρώτο ζητούμενο όλων μας και κανένα άθλημα ή αθλητής δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τον Αγιο Κοσμά, εάν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί η νέα αθλητική του έδρα (είτε με όσες δημιουργηθούν στο Ελληνικό είτε με την περαιτέρω αξιοποίηση Ολυμπιακών εγκαταστάσεων)». Η ΕΠΟ επί προεδρίας Τάκη Μπαλτάκου άφησε τα γήπεδα στον Αγ. Κοσμά και η ομοσπονδία ακόμη ψάχνεται για το πού θα στεγάσει όλες τις εθνικές της ομάδες.
Ευθύνεται και η ΕΠΟ
Ευθύνη για το γεγονός ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν διαθέτει δικό της προπονητικό κέντρο έχουν και οι προηγούμενες διοικήσεις της. Γνώριζαν το πρόβλημα και δεν έκαναν κάτι ουσιαστικό για την επίλυσή του, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν από τα γήπεδα του Αγ. Κοσμά. Από την πολιτεία είχε ειπωθεί ότι «οι συζητήσεις με τη Lamda Development συνεχίζονται για να βρεθούν οι καταλληλότερες λύσεις και όλα θα γίνουν απολύτως συντεταγμένα, χωρίς αιφνιδιασμούς, με πρότερη αναλυτικότατη ενημέρωση των πάντων, όταν θα έρθει η ώρα της σταδιακής μετεγκατάστασης από τον Αγιο Κοσμά». Η ΕΠΟ αδράνησε και όλα είναι στον αέρα σε ό,τι αφορά το προπονητικό της κέντρο.
Το μόνο θετικό στην ιστορία για την ομοσπονδία ποδοσφαίρου είναι ότι έχει εξασφαλίσει 14 εκατ. ευρώ από την UEFA και τη FIFA για να στεγάσει τις εθνικές ομάδες σε ένα σύγχρονο ή ανακαινισμένο αθλητικό κέντρο. Στην παρούσα φάση προτεραιότητα για τη διοίκηση του Μάκη Γκαγκάτση είναι η αγορά του προπονητικού κέντρου της Παιανίας που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ο Γκαγκάτσης έχει συναντηθεί και έχει συνομιλήσει αρκετές φορές με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη για την ολοκλήρωση του deal, που προς το παρόν έχει κολλήσει στο οικονομικό. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη πουλάει το προπονητικό κέντρο έναντι 20 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίνεται λογικό για τις εγκαταστάσεις στην Παιανία που απλώνονται σε έκταση 77 στρεμμάτων. Ωστόσο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία πρέπει η ΕΠΟ να εξασφαλίσει άλλα 8-10 εκατ. ευρώ, καθώς το πρώην προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού υπολειτουργεί και χρειάζεται ένα «λίφτινγκ» για να υποδεχθεί τις εθνικές ομάδες. Επιπλέον, η ομοσπονδία θέλει να μεταφερθούν και τα γραφεία της στο προπονητικό κέντρο, κάτι που θα γίνει σε δεύτερη φάση, εφόσον πέσουν οι υπογραφές με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Τα έξτρα χρήματα η ΕΠΟ τα έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής και περιμένει απάντηση.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της κατασκευής προπονητηρίου στο Ελληνικό. Με το συγκεκριμένο πρότζεκτ είχε ασχοληθεί και η διοίκηση Μπαλτάκου και μάλιστα είχε πάρει το πράσινο φως από UEFA – FIFA για τη συμφωνία, παρότι η ανέγερση του αθλητικού κέντρου θα γινόταν σε έκταση που θα νοίκιαζε για 49 χρόνια η ομοσπονδία. Η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ είχε ως νο1 επιλογή τη μετατροπή του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο σε προπονητικό κέντρο, όμως τα σχέδια δεν ευοδώθηκαν.
Στην περίπτωση του Ελληνικού το κόστος κατασκευής του αθλητικού κέντρου το καλύπτει η Lamda Development, ωστόσο είναι μεγάλο το ποσό που πρέπει να καταβάλλεται από την ΕΠΟ κάθε χρόνο για τα κοινόχρηστα. Στην ουσία με το ποσό που θα δίνει η ΕΠΟ (περισσότερα από 500.000 ευρώ) είναι σαν να νοικιάζει ένα προπονητήριο και για τον λόγο αυτό το Ελληνικό δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ομοσπονδία.
Προ πενταετίας η ΕΠΟ είχε αναπτύξει στενή συνεργασία με τον δήμαρχο Σπάτων – Αρτέμιδος Δημήτρη Μάρκου για την κατασκευή προπονητηρίου σε έκταση 50 στρεμμάτων στο επιχειρηματικό πάρκο στα Σπάτα. Στα σχέδια ήταν η ΕΠΟ να κατασκευάσει τρία γήπεδα, έναν ξενώνα και εστιατόριο για τις ανάγκες των εθνικών ομάδων. Ομως κι αυτά τα πλάνα πάγωσαν.
Διαβάστε επίσης
€455.000.000 σε ημέτερους σχολάρχες του Μητσοτάκη – Μισό δισ. ευρώ στο καρτέλ του «σκόιλ ελικίκου»
Πρώτο χτύπημα από την εσωκομματική αντιπολίτευση – Αφετηρία αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής
Γερμανία: Το SPD πρώτο στο Βρανδεμβούργο – «Το κόμμα του Σολτς νίκησε, ο καγκελάριος έχασε»
Καιρός: Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία – Πού αναμένονται βροχές από το μεσημέρι