Η Αριστερά να συνδιαμορφώσει το μέλλον μαζί με τους νέους

Η Αριστερά να συνδιαμορφώσει το μέλλον μαζί με τους νέους

Το μεγάλο ερώτημα που διαπερνά το πολιτικό μας σύστημα το τελευταίο διάστημα είναι κατά πόσο η νέα γενιά της χώρας μας είναι κοινωνικά και πολιτικά ενεργή. Κατά πόσο κάποια από τα σημαντικά γεγονότα που έχουμε βιώσει ως κοινωνία, με πιο καταλυτικό –ασφαλώς– το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, μπορούν να ενεργοποιήσουν τους νέους ανθρώπους.

Εχει δημιουργηθεί η εντύπωση, πιθανότατα στοχευμένα, πως η νεολαία μας αδιαφορεί για τα κόμματα και τις πολιτικές τους. Ομως η αντίδραση των μαθητών στις πρόσφατες μεγάλες αλλαγές που επιβλήθηκαν στην παιδεία και των φοιτητών στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και στην απόπειρα ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δίνουν διαφορετική εικόνα. Η έκφραση της οργής τους μετά το δυστύχημα των Τεμπών είναι η απόδειξη ότι η νέα γενιά είναι εδώ.

Η σημερινή νέα γενιά ήδη έζησε αλλεπάλληλες κρίσεις. Από την οικονομική κρίση στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας, στην πανδημία, στον υποχρεωτικό εγκλεισμό και τώρα στη νέα κρίση ακρίβειας. Ο φόβος για το αύριο, το άγχος, η οικονομική αβεβαιότητα, η διαρκής εξάρτηση από την οικογένεια είχαν συνέπεια, σε μεγάλο βαθμό, την κατάρρευση των προσδοκιών και την άτακτη επιστροφή στο παιδικό δωμάτιο.

Ομως η νέα γενιά δεν παραιτείται. Αντιδρά. Ζητά διέξοδο από το τούνελ όπου την έχουν στριμώξει. Αυτήν τη διέξοδο οφείλει να της δώσει η Αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τεκμηριώνει την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών όλων των τελευταίων ετών με κρεσέντο την τετραετία Μητσοτάκη. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους νέους μέσα από τα δικά τους κανάλια: Instagram, TikTok, καφετέριες, γήπεδα, πλατείες… να βρεθούμε παντού δίπλα τους. Να αναδείξουμε τις θέσεις της Αριστεράς για τα προβλήματά τους. Με συγκεκριμένες λύσεις.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οφείλει να δώσει την προοπτική οικονομικής στήριξης της νέας γενιάς. Με ξεκάθαρη πρόταση για πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού και μέτρα που θα επιβάλλουν την τήρησή του στην αγορά εργασίας. Με παρεμβάσεις για την ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, την ανεργία, με πραγματικές δουλειές και μισθούς, με κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας που δεν θα εξαρτάται από τρίτους, με ενίσχυση και πραγματικά επιδόματα στους φοιτητές. Με παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια για πραγματικά υψηλού επιπέδου εκπαίδευση προς όλους και δωρεάν μεταπτυχιακά. Με επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας την παιδεία με ίσες ευκαιρίες για όλους, να καταδείξουμε το χάος που μας χωρίζει από τη λογική Μητσοτάκη, των ιδιωτικών ΑΕΙ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ισες ευκαιρίες, αξιοκρατία, «Δικαιοσύνη παντού».

Η Αριστερά είναι συνυφασμένη με ό,τι νέο στην κοινωνία. Ο στόχος δεν είναι απλώς να δώσουμε χώρο στη νέα γενιά. Στόχος είναι οι νέοι άνθρωποι να γίνουμε το ανανεωμένο κύτταρο της Αριστεράς που θα χτίσει το αισιόδοξο μέλλον της χώρας!

*Η Φαίδρα Καρούτσου είναι υποψήφια βουλεύτρια νομού Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δικηγόρος – φιλόλογος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter