Η «αριστεία» των νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η «αριστεία» των νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Την Τρίτη 27 Αυγούστου, του Αγίου Φανουρίου ανήμερα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλεί σε ακρόαση τα προτεινόμενα από την Κυβέρνηση μέλη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Λόγω της μεγάλης εορτής όλοι αναμένουν να φανερωθούν όλα τα «μυστικά» που μπορεί να υπάρχουν γύρω από τα προτεινόμενα μέλη.

Βασικά «χαρακτηριστικά» των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη η «αριστεία» των νέων μελών και η απόλυτη ουδετερότητά τους.

Ως πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Κυβέρνηση επέλεξε τον καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) κ. Ιωάννη Λιανό. Ύστερα από την ανακοίνωση του ονόματός του και την δημοσιοποίηση του βιογραφικού του από την Κυβέρνηση, ακολούθησε ποταμός από σχόλια στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Και αυτό γιατί στις 218 λέξεις του βιογραφικού του δεν υπάρχει καμία αναφορά για το Ινστιτούτο Μελετών Δικαίου και Πολιτικής Ανταγωνισμού ΙΜΕΔΙΠΑ. Παρότι υπάρχουν πολλές αναφορές για άλλα Ινστιτούτα στα οποία συμμετέχει ή με τα οποία συνεργάζεται.

Η ιστοσελίδα του ΙΜΕΔΙΠΑ δεν λειτουργεί μεν (www.imedipa.com) αλλά από την σχετική αναζήτηση διαπιστώνουμε ότι το ΙΜΕΔΙΠΑ είναι μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 και στόχο έχει την προώθηση της νομικής, πολιτικής και οικονομικής ανάλυσης των μεταρρυθμίσεων της πολιτικής ανταγωνισμού. Το ΙΜΕΔΙΠΑ διοργανώνει συνέδρια επί σειρά ετών στην Ελλάδα, κυρίως, αλλά και σε άλλες χώρες. Στα συνέδρια αυτά συμμετέχουν ειδικοί του Ανταγωνισμού (όπως πολλά στελέχη της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού), και φυσικά ο κ. Λιανός αλλά και οι συνεργάτες του στο ΙΜΕΔΙΠΑ κ. Ασημ. Κομνηνός και κ. Ιωάννης Κόκκορης (καθηγητής Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου).

Ο κ. Λιανός, στο βιογραφικό του στο AMERICAN ANTITRUST INSITUTE, συστήνεται ως «Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (executive director) του ΙΜΕΔΙΠΑ».

Τα έξοδα των συνεδρίων καλύπτονται από χορηγούς, συνήθως μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και, κυρίως, μεγάλα δικηγορικά γραφεία τα οποία ειδικεύονται στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Δηλαδή χορηγοί της ΜΚΟ ΙΜΕΔΙΠΑ, στην οποία το κουμάντο κάνει ο κ. Λιανός, είναι τα δικηγορικά γραφεία που την επαύριον θα έχει απέναντί του ο κ. Λιανός ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και πολυεθνικές που πιθανόν (όπως ήδη συμβαίνει με μια από αυτές) ελέγχονται ή θα ελεγχθούν (λόγω της δεσπόζουσας θέσης τους) από τις υπηρεσίες που ο κ. Λιανός θα προΐσταται.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μέλη του ΙΜΕΔΙΠΑ εκπροσωπούν ήδη πολυεθνικές εταιρείες ενώπιον αρχών ανταγωνισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ως πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία στον Ανταγωνισμό παρουσίασε η Κυβέρνηση και την προτεινόμενη ως Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την κ. Καλλιόπη Μπενετάτου. Σύμφωνα με το βιογραφικό που η Κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα η κ. Μπενετάτου «Έχει δεκαετή εργασιακή θητεία (2009-2019) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρχικά ως Προϊσταμένη και κατόπιν ως Δ/ντρια της Α’ Δ/νσης Οικονομικής Τεκμηρίωσης και σήμερα ως Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προώθησης Ανταγωνισμού.»

Η κ. Μπενετάτου αποτέλεσε επί σειρά ετών ένα από τα έμπιστα πρόσωπα του πρώην προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτρη Κυριτσάκη, γνωστού και ως «φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη» (με βάση δημοσιεύματα της εποχής). Ο κ. Κυριτσάκης άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην Ανεξάρτητη Αρχή αναφορικά με τις πολυετείς καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, καθυστερήσεις που σύμφωνα με σωρό δημοσιευμάτων ξεπερνούσαν τα 10-15 χρόνια σε σοβαρές υποθέσεις.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υπάρχουν δύο διευθύνσεις Οικονομικής Τεκμηρίωσης, η κ. Μπενετάτου είχε δυο θητείες στην Α’ Διεύθυνση. Σε αυτήν την Διεύθυνση παρατηρήθηκαν τεράστιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση υποθέσεων και έως την αποχώρησή της 60 υποθέσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί. Σε αντίθεση με την Β’ Διεύθυνση η οποία είχε σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στην ολοκλήρωση των υποθέσεων που της αναλογούσαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως τον Απρίλιο του 2019 που η κ. Μπενετάτου αποχώρησε από την διεύθυνση της Α’ Διεύθυνσης, η παλιότερη υπόθεση που δεν είχε ολοκληρωθεί από το τμήμα της ήταν του έτους 1996 (Ιατρικά αέρια) ενώ η δεύτερη «χειρότερη» υπόθεση ήταν από το έτος 1999. Πολλές από τις υποθέσεις που δεν είχαν ολοκληρωθεί από την Α’ Διεύθυνση έχουν ήδη παραγραφεί ενώ άλλες υποθέσεις βρίσκονται στο όριο παραγραφής. Το βέβαιο είναι πάντως ότι οι εταιρείες που τελικά θα κρινόντουσαν ένοχες θα ήταν πολύ ευτυχισμένες από τις καθυστερήσεις ή/και τις παραγραφές.

Το τρίτο μέλος που προτείνει η Κυβέρνηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι η κ. Μαρία – Ιωάννα Ράντου. Τα βιογραφικό της στάθηκε δύσκολο να ανευρεθεί στο διαδίκτυο, με εξαίρεση το βιογραφικό της που έδωσε στην δημοσιότητα η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό η κ. Ράντου, σε άγνωστες ημερομηνίες και για άγνωστο χρονικό διάστημα, εργάστηκε σε δικηγορική εταιρεία των Βρυξελλών και είναι νομική σύμβουλος στο Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της ΕΕ.

Αυτά που είναι σίγουρα πάντως για την κ. Ράντου είναι δυο.

Το πρώτο ότι έκανε το Μεταπτυχιακό της στο Queen Mary University of London, εκεί δηλαδή που καθηγητής για τον Ανταγωνισμό είναι ο συνεργάτης του κ. Λιανού στο ΙΜΕΔΙΠΑ, ο κ. Κόκκορης. Το δεύτερο βέβαιο είναι ότι η κ. Ράντου είναι η κόρη του γνωστού αρχαιότερου μέλους και Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του κ. Αθανάσιου Ράντου. Και όπως είναι γνωστό το ΣτΕ καλείται στις 30/8 να κρίνει αντικειμενικά επί της αιτήσεως αναστολής των διωχθέντων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και επί της κυρίας προσφυγής στα μέσα Δεκεμβρίου. Και προκύπτει εύλογα το ερώτημα. Πόσο θα βαρύνει στους συναδέλφους του κ. Ράντου το γεγονός ότι δικαίωση της κ. Θάνου και των άλλων μελών, θα σημάνει αυτόματα την απομάκρυνση της κόρης του αντιπροέδρου και αρχαιότερου μέλους του ΣτΕ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Documento Newsletter