Η Αργυρώ Καπαρού ερμηνεύει Ρίτσο, Βάρναλη και Ναζίμ Χικμέτ σε σύνθεση Τάσου Γκρου

Η Αργυρώ Καπαρού ερμηνεύει Ρίτσο, Βάρναλη και Ναζίμ Χικμέτ σε σύνθεση Τάσου Γκρου

Από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Οι ρίζες του κόσμου» εμπνεύστηκε ο συνθέτης Τάσος Γκρους τον τίτλο της νέας του δουλειάς που θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο-cd, από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Το άλμπουμ «Οι ρίζες του κόσμου. 1970-1974 τραγούδια ενάντια στη δικτατορία» θα περιλαμβάνει ποιήματα των Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιάννη Ρίτσου, Πάμπλο Νερούδα και Ναζίμ Χικμέτ.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει μαζί με την Αργυρώ Καπαρού, ο διδάκτορας Εθνομουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Αλέξανδρος Καψοκαβάδης.

Πρόκειται για μια σειρά τραγουδιών που αποτελούν μέρος μιας τριλογίας. Το πρώτο μέρος σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ και με τίτλο «Γενιές σημαδεμένες» έχει ήδη κυκλοφορήσει από το 2011. Το δεύτερο με τίτλο «Οι ρίζες του κόσμου» είναι αυτό που θα κυκλοφορήσει. Το τρίτο στη σειρά, του οποίου η ηχογράφηση θα αρχίσει σύντομα, είναι το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Όπως επισημαίνει ο Τάσος Γκρους τα τραγούδια γράφτηκαν στην Ιταλία μεταξύ 1970-1974 και έχουν καθαρά πολιτικό περιεχόμενο: «Όλα τα τραγούδια της τριλογίας έχουν σαν βάση την ποίηση, γράφτηκαν στην Ιταλία μεταξύ 1970-1974 και έχουν καθαρά πολιτικό περιεχόμενο και συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό. Πιστεύω ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η πλέον κατάλληλη για την έκδοση αυτών των τραγουδιών. Όταν χάνεται ή αλλοιώνεται η συλλογική μνήμη επικρατεί νομοτελειακά η αντίδραση και ο φασισμός. Μια ματιά στα τεκταινόμενα των χωρών στην Ευρώπη αλλά και στις άλλες ηπείρους μπορεί να μας πείσει γι’ αυτό. Ελπίζω λοιπόν αυτά τα τραγούδια να συμβάλουν στην αφύπνιση και κινητοποίηση των προοδευτικών και δημοκρατικών μαζών ενάντια στην αντίδραση και τον φασισμό».

Για την ερμηνεύτρια Αργυρώ Καπαρού τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά γιατί οι εποχές, όπως αναφέρει, ξέχασαν την Μακρόνησο: «Τα τραγούδια που θα ακουστούν γράφτηκαν την περίοδο της επταετής δικτατορίας στην Ελλάδα από τον Τάσο Γκρου. Είναι ένα συγκινητικό ρεπερτόριο που αφορά όλους τους ανθρώπους που έχουν κοινωνική ευαισθησία. Πιστεύω θα συμφωνήσουμε όλοι πως δεν υπάρχει στιγμή που δεν στοχαζόμαστε τους ποιητές μας όπως τον Γιάννη Ρίτσο, τον Κώστα Βάρναλη, τον Κώστα Καρυωτάκη και τους Πάμπλο Νερούδα και Ναζίμ Χικμέτ.  Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που δεν πρέπει να προσπεράσουμε. Το πολιτικό τραγούδι δεν είναι ξεκομμένο από την κοινωνία. Πηγάζει από τα προβλήματα των ανθρώπων. ‘Έχουμε πολλές πληγές που ακόμα είναι ανοιχτές και προστίθενται κι άλλες. Τα Τέμπη είναι μια από αυτές τις πληγές και μόνο όταν έρθει η δικαίωση θα γλυκαθούν, γιατί ο πόνος δεν θα περάσει. Η Μακρόνησος, που αναφέρεται αρκετά το συγκεκριμένο άλμπουμ, είναι ο απόλυτος συμβολισμός της κοινωνικής ανισότητας και αδικίας που ζούμε. Να μην ξεχάσουμε την Μακρόνησο και να μην πάψουμε να αγωνιζόμαστε».

Η παρουσίαση του άλμπουμ ««Οι ρίζες του κόσμου» θα γίνει την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, στο GUSTAV Athens, εντός του εμπορικού κέντρου Atrium, στις 19:30.

Για την έκδοση θα μιλήσουν η Δρ. Φιλολογίας και κριτικός λογοτεχνίας, Αγάθη Γεωργιάδου, και ο μουσικός ερευνητής Κώστας Προβατάς.

Tο ομότιτλο τραγούδι του άλμπουμ που ερμηνεύει μοναδικά η Αργυρώ Καπαρού μπορείτε να το ακούσετε εδώ:

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Χριστοδουλάκης… for president, όταν έρθει η ώρα;

ΝΔ: Αγεφύρωτο το χάσμα Μαξίμου και διαφωνούντων – Στο… κενό τα γαλάζια «τραπεζώματα»

Νέο ευρωπαϊκό ράπισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

ΗΠΑ: Έσκισε ελληνικές σημαίες σε εστιατόριο γιατί… νόμιζε ότι ήταν του Ισραήλ (Video)

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Εκτός ελέγχου η βία μεταξύ των ανηλίκων – Η κυβέρνηση ονειρεύεται καταστολή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του

Βουλιαγμένη: Εμπρησμός σε γνωστό εστιατόριο – Βρέθηκαν μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό

Mε σεβασμό στον Θανάση Καρτερό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter