Η απόφαση του Εφετείου και ο «στριμωγμένος» Πικραμμένος

Το Εφετείο απέρριψε την αίτηση για την αναστολή της εκτέλεσης απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά της εταιρείας ΕΛΜΙΝ – ΒΩΞΙΤΕΣ. Μια απόφαση που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος είχε επιδείξει ιδιαίτερη… ευαισθησία στην υπόθεση.

Tο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά της εταιρείας ΕΛΜΙΝ – ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε, θυγατρικής της πολυεθνικής IMERYS, που εδράζει στη Γαλλία. Μία απόφαση (υπ. αριθ. Ν116/2019) η οποία «στριμώχνει» τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Παναγιώτη Πικραμμένο. 

Η απόφαση της Επιτροπής κατά της εταιρείας είχε εκδοθεί στις 30 Ιουλίου, επί των ημερών της Βασιλικής Θάνου. Το τι ακολούθησε μετά την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή, φέρνει αρκετές απορίες στην επιφάνεια.

Τρεις ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, κατέθεσε διάταξη νόμου για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως και της Αντιπροέδρου αλλά και δύο μελών.

Την 8η Αυγούστου του 2019, ημέρα ψήφισης της διάταξης Γεωργιάδη στη Βουλή, ο Παναγιώτης Πικραμμένος προχώρησε σε επίθεση κατά της Βασιλικής Θάνου, επικρίνοντας την Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τονίζοντας πως… δεν έπρεπε να επιβληθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ.

Μία ημέρα μετά την ομιλία Πικραμμένου στη Βουλή, ο δικηγόρος της ελεγχόμενης εταιρείας κατέθεσε αίτηση για την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και προσφυγή. 

Ωστόσο, το Εφετείο δεν έκανε δεκτή την αίτηση, τονίζοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε πάρει απόφαση σε κατεπείγουσες συνθήκες, βάζοντας στη «ζυγαριά» τον κίνδυνο βλάβης του δημοσίου συμφέροντος. Αντιθέτως,απεφάνθη ότι η εφαρμογή της αιφνίδιας μείωσης των ποσοτήτων διασπορικού βωξίτη, μαζί με την μείωση της ποιότητας εισήγαγε νέα εμπορική πολιτική, ενώ παράλληλα, το διαταχθέν μέτρο της προσωρινής αύξησης της παραδοτέας ποσότητας για διάστημα πέντε μηνών δεν θα επέφερε βλάβη.

Μάλιστα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε εκδώσει τότε σχετικό Δελτίο Τύπου, στο οποίο επέρριπτε ευθύνες στον Παναγιώτη Πικραμμένο, μιλώντας για μεγάλο θεσμικό ατόπημα. Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/11/08/5dc57b21825e6347761915a3.pdf

Όσο για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης; Οι δηλώσεις του δείχνουν αντίθεση με τους θεσμούς και πλέον φαντάζει επιβεβλημένη η κατάθεση εξηγήσεων ενώπιον της Βουλής, σχετικά με τους λόγους που τον ώθησαν να δείξει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα της εταιρείας. 

Πάντως, οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις σκέψεις που υπήρχαν σχετικά με την ύπαρξη μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, πίσω από την αιφνιδιαστική απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου, της Άννας Νάκου και των υπόλοιπών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.