Η αποδοτική μπίζνα της ενέργειας

Η αποδοτική μπίζνα της ενέργειας

Ο συνδυασμός «Green deal» – πολέμου είναι ομολογουμένως πολύ αποδοτικός για κάποιους. Ειδικά στην ημεδαπή, όπου πέραν των γνωστών στρεβλώσεων έχουμε ένα σωρό άλλες ανορθογραφίες, ενώ ενημέρωση και δικανικό σύστημα δεν λειτουργούν σαν μαξιλαράκι ασφαλείας για τους πιο αδύναμους πολίτες όπως θα έπρεπε.

Σταχυολογώ από τις ειδήσεις αυτής της εβδομάδας: «Εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα πέτυχε ο όμιλος Mytilineos το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το περυσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα» μας πληροφορεί συνάδελφος και συνεχίζει: «Ο όμιλος αύξησε τα καθαρά του κέρδη κατά 80%, ενώ εκτίναξε κατά 99% τον τζίρο του, ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ!». Εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Φαντάζομαι αντίστοιχα θα είναι τα αποτελέσματα και των άλλων τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της παραγωγής και εμπορίας του ηλεκτρικού ρεύματος και διαμορφώνουν κατά 100% την τελική τιμή της MWh, όπως επιβάλλει και το περίφημο target model Χατζηδάκη. Για τη ΔΕΗ μιλάνε τα μπόνους και τα stock options που μοιράζονται μεταξύ τους τα μέλη του ΔΣ ως επιβράβευση επίτευξης στόχων! Δεν φτάνει δηλαδή που τριπλασίασαν τους λογαριασμούς των πολιτών, επιβραβεύουν και τον εαυτό τους γι’ αυτό!

Σε απλά ελληνικά, η μπίζνα του ρεύματος είναι εξαιρετικά αποδοτική κι άσε τον Μητσοτάκη να ψάχνει ακόμη πόσα είναι τα υπερκέρδη των εταιρειών του χώρου! Οι συνάδελφοι του οικονομικού ρεπορτάζ τα ξέρουν χαρτί και καλαμάρι. Μόνο η ΡΑΕ τα ψάχνει ακόμη.

Και στην αλλοδαπή όμως η μπίζνα ενέργεια – πόλεμος είναι πολύ προσοδοφόρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βρετανική BP, που το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε κέρδη 6,2 δισ. δολαρίων έναντι των 2,6 δισ. δολαρίων της περσινής αντίστοιχης περιόδου, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να θεωρείται βασικό αίτιο της κατακόρυφης ανόδου των κερδών!

Αν δεν ισχύει το «business as usual», θα έλεγε κανείς ότι μια χαρά τον προκάλεσαν τον πόλεμο και μια χαρά τον συνεχίζουν παντί τρόπω!

Το πιο… ωραίο όμως απ’ όλα είναι ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού την προηγούμενη Πέμπτη, λίγο πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, μας πληροφόρησε ότι «στο πλαίσιο αυτεπάγγελτων ερευνών που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2021 στον κλάδο ενέργειας, διενήργησε αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των άρθρων 1 και 2 ν. 3959/2011 και 101/102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ)». Εδώ αναφωνούμε όλοι μαζί «όχι άλλο κάρβουνο!».

Δεν φτάνει που τριπλασίασαν τους λογαριασμούς των πολιτών, επιβραβεύουν και τον εαυτό τους γι’ αυτό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter