Η εύρεση του σωστού παπουτσιού για το τρέξιμό σας είναι πιο εύκολη από ό, τι νομίζετε.
Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό για να είναι αληθινό, αλλά μια ομάδα ερευνητών εξέτασε δεκαετίες μελετών σχετικά με τα παπούτσια και την πρόληψη των τραυματισμών.
Στην έρευνά τους, βρήκαν μόνο ένα καλό προγνωστικό παράγοντα για το αν ένα παπούτσι που τρέχει μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού: άνεση.
Όταν αγνοείτε τι λέει το σώμα σας ή προσπαθείτε υπερβολικά να διορθώσετε κάποια τεχνικά πράγματα, μπορεί να οδηγηθείτε σε τραυματισμό.
Το τρέξιμο έχει κανόνες, αλλά έχει και προσωπικό στυλ και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα κατευθυνθείτε στο κατάστημα για να αγοράσετε ένα νέο ζευγάρι παπούτσια, αναρωτηθείτε: “Είναι αυτό το παπούτσι άνετο;” Αλλά τι ακριβώς σημαίνει “άνεση” όταν πρόκειται για παπούτσι;
Τι σημαίνει άνεση;
“Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, η άνεση δεν σημαίνει και δεν πρέπει πάντα να σημαίνει περισσότερο… μαξιλάρι”, λέει ο Eric Orton, συγγραφέας του The Cool Impossible και προπονητή του Christopher McDougall που έγραψε Born to Run.
“Έχω διαπιστώσει ότι η ευελιξία στη μεσαία και εξωτερική σόλα παίζει μεγάλο ρόλο στην άνεση, επιτρέποντας στο πόδι να ενεργεί λίγο πιο φυσικά”.
Ο Orton σημειώνει ότι οι δρομείς που έχουν πλατυποδία ή μικρή καμάρα, ίσως να μην χρειάζονται μεγάλη στήριξη και πολλά αφρώδη υλικά, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν μεγάλη καμάρα!
Η Cara Ann Senicola, ειδική ορθοπεδικός τονίζει: “Πάντα πρέπει να ελέγχουμε και το κάτω μέρος της σόλας του παπουτσιού και πως μας δίνει την αίσθηση του εδάφους. Σύμφωνα με τα όσα έχουμε μελετήσει, θα πρέπει να μοιάζει με το σχήμα του ποδιού του δρομέα”.
Η Senicola προσθέτει ότι μερικά παπούτσια δεν επιτρέπουν στα δάχτυλα να κινούνται ελεύθερα, κάτι που ενδέχεται να επηρεάζει αρνητικά τους δρομείς που μπορεί να νιώθουν πιο εύκολα δυσφορία και κούραση χωρίς να αντιλαμβάνονται το γιατί.
Σε ό,τι αφορά τους ορεινούς αγώνες, ίσως οι δρομείς να πρέπει να σκεφτούν να αγοράσουν ένα παπούτσι μισό νούμερο μεγαλύτερο, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κατηφόρες, που τα δάχτυλα τείνουν να πηγαίνουν μπροστά στο παπούτσι.
Σε κάθε περίπτωση ένα πελματογράφημα μπορεί να βοηθήσει, ώστε να ξέρετε τι να ζητήσετε σε κάποιο κατάστημα και να μην… χαθείτε ανάμεσα στα ατελείωτα μοντέλα και φίρμες.
Και σε κάθε περίπτωση δοκιμάστε το παπούτσι και μην παραγγέλνετε ηλεκτρονικά, εκτός αν έχετε ξαναφορέσει το ίδιο μοντέλο και αισθάνεστε απόλυτα σίγουροι.
Πηγή runnfun.gr