Η «απίστευτη ιδέα» Μητσοτάκη: Να μαζεύουμε ελιές από αρχαιολογικούς χώρους

Η «απίστευτη ιδέα» Μητσοτάκη: Να μαζεύουμε ελιές από αρχαιολογικούς χώρους

Μία «είδηση» που μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τις ψηφιακές τεχνολογίες, την καινοτομία και τις εξειδικευμένες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, έβγαλε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αρχαία Ολυμπία την οποία επισκέφθηκε για να εγκαινιάσει το έργο της Microsoft για τη ψηφιακή αναπαράσταση του αρχαιολογικού χώρο.

«Συζητούσαμε με τον κ. Σκέρτσο για το πόσα ελαιόδεντρα έχουμε αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Πολιτισμού, εντός αρχαιολογικών χώρων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ύφος που θα ταίριαζε σε κάποιον που βρήκε την απάντηση «για την ζωή, το σύμπαν και τα πάντα», όπως θα έλεγε ο Ντάγκλας Άνταμς. «Το λάδι που μπορεί να παράγεται σε συνεννόηση με μια ομάδα παραγωγών μέσα από την Ολυμπία, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, δεν χρειάζεται να σας πω σε τι τιμή θα μπορεί να πουληθεί», συνέχισε ο πρωθυπουργός. Δεν διευκρινίστηκε αν θα έχει κάποια σχέση η Microsoft, το λογότυπο της οποίας ήταν φαρδύ-πλατύ στο κέντρο της εξέδρας, δίπλα στα πολύ διακριτικότερα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν διευκρινίστηκε επίσης αν στο πλαίσιο της ίδιας ιδέας εξετάζεται να φυτευτούν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι με παραγωγικά φυτά, ώστε να γίνει π.χ. θερμοκήπιο (λόγω στεγάστρου) ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης και να παράγεται η διάσημη τοπική άνυδρη ντομάτα, ή να φυτευτούν αβοκάντο στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να εξεταστεί σε αρχαιολογικούς χώρους χωρίς επαρκές νερό η κτηνοτροφία, όπως π.χ. στην αρχαία Καρθαία της Κέας όπου θα μπορούσαν να μπουν τα διάσημα βόδια του νησιού. Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να είδε «άλλη μία ευκαιρία να βρούμε τη σύνδεση μεταξύ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πρωτογενούς τομέα», αλλά στα social media οι πολίτες μάλλον δεν τον πήραν πολύ στα σοβαρά…

Documento Newsletter