Σε προηγούμενο κείμενό μου (Documento 7.8.2022) είχα επισημάνει: «Τη μέθοδο αυτή της απατηλής πλαστογράφησης φαίνεται ότι μεταχειρίζεται και ο υπουργός Εργασίας για να μπορεί να ψευδολογεί ότι μειώνει εντυπωσιακά το απόθεμα των εκκρεμών συντάξεων. Πράγματι, με περισσό θράσος “βαπτίζει” τις εκδιδόμενες προσωρινές συντάξεις οριστικές και στηριζόμενος στην πλαστογράφηση αυτή επιδίδεται σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις-φληναφήματα ότι επιτυγχάνει ρεκόρ στη μείωση του όγκου των εκκρεμοτήτων».
Στο ίδιο κείμενο είχα προσθέσει:
• Εκδίδονται συνταξιοδοτικές αποφάσεις οι οποίες υπολογίζουν μόνο τον χρόνο ασφάλισης στο τελευταίο ταμείο (π.χ. πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) αλλά αγνοούν παντελώς τον χρόνο ασφάλισης στο προηγούμενο ταμείο (π.χ. πρώην ΟΑΕΕ).
• Στις εκδιδόμενες αυτές συνταξιοδοτικές αποφάσεις αναφέρεται ρητώς ότι αν ο δικαιούχος διαφωνεί, μπορεί να ασκήσει ένσταση μέσα σε προθεσμία τριών μηνών και ότι
• σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης άσκησης ένστασης κινδυνεύει να χάσει τα μη συνεκτιμηθέντα χρόνια ασφάλισής του. Νομίζω ότι επιβάλλεται πλέον να αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα των εξωφρενικά ανώμαλων περιπτώσεων έκδοσης συντάξεων με βάση τις αχαρακτήριστες «εμπνεύσεις» του σημερινού υπουργού Εργασίας (επιλέγω τα παραδείγματα της τελευταίας εσοδείας).
Περίπτωση 1η: Ασφαλισμένος με εννιά χρόνια ασφάλισης στο πρώην ΤΕΒΕ και εν συνεχεία 17 χρόνια ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνταξιοδοτήθηκε με μόνο τον χρόνο ασφάλισής του στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ αγνοήθηκαν τα εννιά χρόνια ασφάλισής του στο πρώην ΤΕΒΕ. Αυτό είχε συνέπεια να εκδοθεί απόφαση με ύψος σύνταξης μικρότερο κατά περίπου 500 ευρώ τον μήνα (στην περίπτωση αυτή η μείωση αναφέρεται τόσο στην ανταποδοτική όσο και στην εθνική σύνταξη). Περίπτωση 2η: Ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται με βάση τον χρόνο ασφάλισής του στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από το 1971, ενώ στην αντίστοιχη αίτησή του για συνταξιοδότηση είχε καταθέσει δικαιολογητικά που επιβεβαίωναν την ασφάλισή του από το 1968. Ο ίδιος ασφαλισμένος είχε και τέσσερα χρόνια ασφάλισης στο πρώην ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ αλλά τα χρόνια αυτά αγνοήθηκαν από την προσβαλλόμενη απόφαση. Ακόμη, ο ίδιος ασφαλισμένος στην αίτησή του για συνταξιοδότηση είχε ζητήσει να γίνει εξαγορά και του χρόνου στρατιωτικής θητείας, αλλά η εκδοθείσα απόφαση αγνόησε και αυτό το αίτημα. Λόγω των παραλείψεων αυτών, το ύψος της εκδοθείσας σύνταξης υπολείπεται της πράγματι δικαιούμενης κατά περίπου 400 ευρώ ανά μήνα. Περίπτωση 3η: Ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται με μόνο τον χρόνο ασφάλισής του στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενώ αγνοήθηκαν 23 χρόνια προηγηθείσας ασφάλισής του στο πρώην ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ (για ορισμένα από τα χρόνια αυτά έχει ζητήσει τη συνεκτίμησή τους ως παράλληλου συντάξιμου χρόνου). Στη συγκεκριμένη συνταξιοδοτική απόφαση απονέμεται μειωμένη σύνταξη, ενώ ο ασφαλισμένος υπάγεται στα ΒΑΕ (βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα) στα οποία δεν υπάρχει μειωμένη σύνταξη.
Περίπτωση 4η: Ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται με βάση μόνο τον χρόνο ασφάλισής του στο πρώην ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ ενώ αγνοήθηκε προηγηθείσα ασφάλισή του στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επί οκτώ έτη (εξ αυτών τα τρία αυτοτελώς στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα πέντε ως χρόνος παράλληλης ασφάλισης σε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ).
Περίπτωση 5η: Ασφαλισμένη συνταξιοδοτείται μόνο με τον χρόνο ασφάλισής της στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αλλά αγνοήθηκε από τη συνταξιοδοτική απόφαση ο προηγηθείς συντάξιμος χρόνος της στο ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ των εννιά ετών (το ύψος της απονεμηθείσας σύνταξης υπολείπεται κατά περίπου 350 ευρώ ανά μήνα του πράγματι δικαιούμενου).
Περίπτωση 6η: Η περίπτωση αυτή αγγίζει τα όρια του φανταστικού. Εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησης για ασφαλισμένο στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έχει συνολικά 29 χρόνια ασφάλισης, εκ των οποίων όμως μόνο τα τελευταία έντεκα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (τα λοιπά 18 στο πρώην ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ). Η συνταξιοδοτική απόφαση προωθείται για εκτέλεση αλλά ο αρμόδιος υπάλληλος διαπιστώνει ότι τα έντεκα χρόνια του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν δικαιολογούν την απονομή σύνταξης και ακυρώνει την απόφαση. Εννοείται ότι ο ασφαλισμένος είχε ήδη ασκήσει ένσταση και ζητούσε τον συνυπολογισμό και των 18 χρόνων ασφάλισής του στο πρώην ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ. Σημειώνω ότι σύμφωνα με τις εμπνεύσεις του υπουργού η εκδοθείσα απόφαση με τα έντεκα χρόνια του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θεωρείται οριστική (κι ας έχει ακυρωθεί κι ας έχει ασκηθεί ένσταση εναντίον της).
Η συνέχιση της απαρίθμησης δεν έχει νόημα. Είναι σαφές ότι όλη η θεωρία περί μηδενισμού των εκκρεμών συντάξεων ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις έχει ήδη ασκηθεί ένσταση και συνεπώς όλες βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα κι ας τις χαρακτηρίζει ο υπουργός οριστικώς περαιωμένες.
*Ο Γιώργος Ρωμανιάς είναι πρώην γγ Κοινωνικής Ασφάλισης