Η «απατεωνιά» της παροχολογίας

Η «απατεωνιά» της παροχολογίας

Για ακόμη μια φορά παροχές για λίγους παρουσιάστηκαν ως μέτρα που αφορούν τους πολλούς

Η αλήθεια είναι ότι στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τερμάτισε, κατά το κοινώς λεγόμενο… Καταρχάς η παραδοχή: ήταν πρωτοφανής η κυβερνητική εξαπάτηση των τηλεθεατών διά της παροχολογίας στο τηλεοπτικό σόου που στήθηκε το περασμένο Σάββατο… Το να φτάνει λοιπόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –που ένα χρόνο πριν είχε επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα διότι είχε αποκαλέσει τον Κυρ. Μητσοτάκη «τον μεγαλύτερο απατεώνα που έχει περάσει από το κοινοβούλιο»– να επιβεβαιώνει τον καθόλου υπερβολικό χαρακτηρισμό που είχε διατυπωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 είναι δηλωτικό της τερατώδους εξαπάτησης…

«Οταν κάποιος ανακοινώνει 3,4 δισ. μέτρα και τα μισά περιλαμβάνονται στο ήδη ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο, το λες και απατεωνιά» σχολίασε μέσα στην εβδομάδα ο Ευκλ. Τσακαλώτος… Ηταν κάτι σαν «mea culpa» έναντι της κριτικής που είχε ασκήσει ένα χρόνο πριν, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες».

Ωστόσο αυτή η ψευδής και άκρατη παροχολογία δεν ήταν ένα μεμονωμένο προεκλογικό περιστατικό. Είναι το αποτέλεσμα της αποθράσυνσης ενός ανθρώπου που βιώνει την τηλεοπτική εικόνα ως πραγματικότητα.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για τον βίο και την πολιτεία του Κυρ. Μητσοτάκη; Οταν μιλούσε –για να προσδώσει στον εαυτό του χαρακτηριστικά μεγαλοπρέπειας Μωυσή– για τα 70 δισ. ευρώ που δήθεν κατάφερε να πάρει για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης προσθέτοντας τα κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ που είχαν συμφωνηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Οταν με την αμετροέπεια να ξεχειλίζει πετούσε στα τηλεοπτικά του διαγγέλματα πολλαπλάσια χρήματα που δήθεν διέθετε το κράτος για τη στήριξη της κοινωνίας από τα μέτρα της καραντίνας, ενώ στα δελτία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εντάσσονταν τα πραγματικά μεγέθη που ήταν πολύ λιγότερα;

Δεν ήταν μόνο το ψεύτικο που κατήγγειλε ο κ. Τσακαλώτος αλλά και το γεγονός ότι πάλι εμφανίστηκαν οι παροχές προς τους λίγους ως μέτρα στήριξης των πολλών. Ναι, είναι απάτη να προσπαθείς να υφαρπάξεις την ψήφο των πολλών μοιράζοντας παροχές στους λίγους…

Πέραν αυτών, και βέβαια του γεγονότος ότι πρόκειται για μέτρα που έχουν περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο, πρέπει να ειπωθούν τα εξής:

– Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022 αφορά όσους λαμβάνουν ετησίως περισσότερα από 12.000 ευρώ. Το γεγονός είναι ότι ο μέσος μισθός είναι της τάξης των 1.000 ευρώ ενώ 800.000 εργαζόμενοι (σε σύνολο 2 εκατ. περίπου) λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, κάτι που σημαίνει αυτόματα ότι πρόκειται για μέτρο που ευνοεί όσους απολαμβάνουν μισθό πάνω από 1.500 ευρώ μηνιαίως.

– Η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές – δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1ης Οκτωβρίου 2021, είναι προφανές ότι ευνοεί τις μεγάλες περιουσίες… Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ οι μεταβιβάσεις ήταν αφορολόγητες. Το αληθές είναι ότι το 80% των Ελλήνων διαθέτει ακίνητα με αντικειμενική αξία κάτω από 150.000 ευρώ…

– Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% αφορά μόλις 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο άνω των 800.000. Αυτό προκύπτει ευθέως από τα τραπεζικά κριτήρια και τις δηλώσεις των τραπεζιτών ότι μπορούν να δανειοδοτήσουν μόνο 30.000 επιχειρήσεις. Ενα από τα τραπεζικά κριτήρια είναι η κερδοφορία των προηγούμενων χρήσεων… Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς ότι το μέτρο αφορά τις μεγάλες και μόνο επιχειρήσεις, αφού η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων εμφανίζουν ζημιές ή οριακή λειτουργία (τόσα έξοδα όσα έσοδα).

Documento Newsletter