Η απανθρωπιά του μητσοτακισμού

Δεν πάει πολύς καιρός που ο τότε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε: «Δεν κάνουμε επαναπροωθήσεις. Ωστόσο, αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα».

Ήταν τότε που συμπλήρωνε για όσους τυχόν δεν είχαν αντιληφθεί πού το πάει, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει ούτε ένα βήμα, ότι «είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό συνάδει με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τώρα βέβαια, αντιλαμβανόμενος ότι η  τραγωδία της Πύλου θα χρεωθεί στην πολιτική του, σπεύδει να κρυφτεί πίσω από τα πετσωμένα ΜΜΕ δηλώνοντας συγκλονισμένος και υποστηρίζοντας ότι «το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική».

Δεν πρόκειται βέβαια για μεταμέλεια και δεν υπάρχει ούτε υποψία αυτοκριτικής. Απλώς ακολουθώντας τις οδηγίες των επικοινωνιολόγων του προσπαθεί να αποκρύψει κατ’ αρχάς και να μεταθέσει στη συνέχεια τις ευθύνες του, ενώ ταυτόχρονα «φοράει» για επικοινωνιακούς λόγους τη μάσκα της «θλίψης».

Ό,τι κι αν κάνει όμως είτε αυτός είτε οι κολαούζοι του, συμπεριλαμβανομένων των πετσωμένων ΜΜΕ, η αλήθεια δεν κρύβεται. Όποιος έβλεπε την πολιτική Μητσοτάκη χωρίς παρωπίδες αντιλαμβανόταν ότι η ημέρα που θα είχαμε τραγωδίες σαν κι αυτή της Πύλου δεν ήταν μακριά.

Γιατί όταν δηλώνεις όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι  «Η χρήση των μεταναστών ως γεωπολιτικά πιόνια έχει αποτύχει στο παρελθόν και θα αποτύχει για άλλη μια φορά. Στεκόμαστε στο πλευρό της Λιθουανίας και καταδικάζουμε έντονα τη χρήση της παράνομης μετανάστευσης για την άσκηση πίεσης στην ΕΕ. Δεν θα μας εκφοβίσουν» ανοίγεις τον ασκό του Αιόλου και εγγράφεις στην «κανονικότητα» που διαμορφώνεις τραγωδίες σαν και αυτή στα ανοιχτά της Πύλου.

Γιατί είναι σαφές ότι οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους ακολούθησαν κατά γράμμα αυτή την πολιτική του Μητσοτάκη και των βορίδηδων  για  «εκφοβισμό» και φέρουν ακέραιη την ευθύνη για αυτό.

documentonews.gr