8.000 ανήλικοι και νεαροί παραβάτες διαβαίνουν κάθε χρόνο το κατώφλι των δικαστηρίων ανηλίκων και εξυπηρετούνται από τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων της χώρας.
430 νεαροί κρατούμενοι 18 έως 21 ετών βρίσκονται στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας και 11 ανήλικοι, κάτω των 18 ετών, στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου.
Αυτή είναι η πραγματικότητα σε αριθμούς σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, στον ευαίσθητο τομέα της ανήλικης παραβατικότητας. Τα στοιχεία που αφορούν στον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται κάθε χρόνο αντιμέτωπα με την ποινική δικαιοσύνη είναι επίσημα καθώς δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βέβαια έχει ήδη νομοθετήσει τον περιορισμό του εγκλεισμού στις φυλακές των ανηλίκων δραστών μόνο για τα πολύ σοβαρά αδικήματα (ν. 4322/2015 και 4356/2015), σύμφωνα με τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Παράλληλα, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που απευθύνονται στους νέους παραβάτες και στους νέους που βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν παραβατική συμπεριφορά και την δημιουργία θεσμών με κύριο παιδαγωγικό χαρακτήρα που υποστηρίζουν τα παιδιά και τους νέους στην κοινότητα αποφεύγοντας τον εγκλεισμό τους σε κλειστού τύπου δομές (κοινωφελής εργασία ανηλίκων, αναδοχή ως μέτρο που εποπτεύεται από τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών αυτών και συνεχής επιμόρφωση των επιμελητών).
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΑ «ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ»
Σήμερα πάντως στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. οι έντεκα ανήλικοι κρατούμενοι του Καταστήματος Κράτησης Κορίνθου, ξεναγήθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα «παιδιά από την Κόρινθο» υποδέχτηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μυρσίνη Ζορμπά και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης. Η ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου πραγματοποιήθηκε από την Διευθύντρια του Μουσείου κα. Μαρία Λαγογιάννη, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ουρντού (επίσημη γλώσσα Πακιστάν) και στη νοηματική γλώσσα. Την εκδήλωση που ακολούθησε τίμησαν με την παρουσία τους η Εισαγγελέας του Αργείου Πάγου, κα. Ξένη Δημητρίου, ο βουλευτής Κορίνθου κ. Γ. Ψυγοχιός, η Εισαγγελέας Κορίνθου, κα. Ευγενία Σταθoυλοπούλου, η καθηγήτρια εγκληματολογίας και πρόεδρος της Επανόδου, κα. Χριστίνα Ζαραφωνίτου και η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, κα. Θεώνη Κουφονικολάκου, οι οποίες συζήτησαν με τους ανήλικους κρατούμενους για τα δικαιώματά τους.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
Από την άλλη πλευρά, βέβαια όπως επισημαίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης,, πάνω από 15.000 κρατούμενοι κάθε χρόνο περνούν το κατώφλι των φυλακών, πολλοί από τους οποίους έχουν παιδιά, τα οποία αποχωρίζονται βίαια. Η διατήρηση των σχέσεων των παιδιών με τον έγκλειστο πατέρα ή μητέρα, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα τόσο για την υποστήριξη της ομαλής ανάπτυξης των παιδιών και της πρόληψης της εμπλοκής τους με την παραβατικότητα όσο και για την υποβοήθηση της επανένταξης των αποφυλακισμένων.
Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔ έχει αναπτύξει δράσεις για την πραγμάτωση του δικαιώματος των παιδιών να επικοινωνούν με τους έγκλειστους γονείς τους και να αναπτύσσουν ομαλά την προσωπικότητά τους. Με τη δημιουργία παιδικών, οικογενειακών και ηλεκτρονικών επισκεπτηρίων σε όλο και περισσότερες φυλακές, την επιμόρφωση του σωφρονιστικού και του επιστημονικού προσωπικού καθώς και την έκδοση παιδικού βιβλίου – παραμυθιού με τίτλο «Θα συναντηθούμε στο όνειρο», τα παιδιά των κρατουμένων γίνονται σιγά σιγά ορατά και τα δικαιώματά τους σεβαστά.