Η Ανγκόλα αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ επειδή της ζητούν να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου

Η Ανγκόλα αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ επειδή της ζητούν να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου
AP Photo/Schalk van Zuydam

Η Ανγκόλα αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) λόγω διαφωνίας με τις ποσοστώσεις στην παραγωγή πετρελαίου, εκτιμώντας πως είναι καιρός να “επικεντρωθεί περισσότερο” στους δικούς της στόχους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Φυσικών Πόρων της χώρας.

“Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε επιρροή στις ποσοστώσεις, αλλά αν μέναμε στον ΟΠΕΚ, θα έπρεπε να υποστούμε τις συνέπειες της απόφασης να τηρήσουμε τις ποσοστώσεις παραγωγής”, εξήγησε ο Ντιαμαντίνο ντε Αζεβέδο στη δημόσια τηλεόραση TPA.

Η Ανγκόλα θα ήταν τότε “υποχρεωμένη να μειώσει την παραγωγή της”, πρόσθεσε.

“Είναι η απόφαση μιας κυρίαρχης χώρας. Κάναμε πάντοτε το καθήκον μας αλλά η Ανγκόλα έκρινε καλό να αποχωρήσει. Πιστεύουμε πως έχει έρθει η ώρα για τη χώρα μας να επικεντρωθεί περισσότερο στους στόχους της”, είπε, διευκρινίζοντας πως η απόφαση αυτή δεν “ελήφθη ελαφρά τη καρδία”.

Η Ανγκόλα ήταν πολύ δραστήρια “όμως ο ρόλος μας στο πλαίσιο του οργανισμού δεν είναι πλέον ο κατάλληλος αυτή την ώρα”, είπε ακόμη. “Τα τρέχοντα αποτελέσματα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας”.

Παρά τις νέες περικοπές που ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο, οι τιμές του αργού παραμένουν στα πιο χαμηλά επίπεδα από τον Ιούνιο (μεταξύ 70 και 80 δολαρίων το βαρέλι), αν και πάνω από τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

Ο ΟΠΕΚ και οι δέκα σύμμαχοί του στον ΟΠΕΚ+ μοιάζουν να έχουν χάσει την επιρροή τους, εν μέσω διαφωνιών, αμερικανικού ανταγωνισμού και αγωνίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Ανγκόλα και η Νιγηρία, οι δύο χώρες με ιδιαίτερο βάρος στην αφρικανική ήπειρο, εμφανίστηκαν δυσαρεστημένες με τις ποσοστώσεις τους κατά την τελευταία υπουργική σύνοδο της συμμαχίας, η οποία μάλιστα μετατέθηκε κατά πολλές ημέρες λόγω των διαφωνιών.

Ιδρυθείς το 1960, ο ΟΠΕΚ, που αποτελείται από 13 μέλη με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, συνέστησε το 2016 συμμαχία με άλλες δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, υπό τη μορφή μιας συμφωνίας αποκληθείσας ΟΠΕΚ+, με την οπτική να περιοριστεί η προσφορά και να υποστηριχθούν οι τιμές απέναντι στις προκλήσεις που θέτει ο αμερικανικός ανταγωνισμός.

Διαβάστε επίσης: Βερβεσός: «Φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, στο απυρόβλητο καύσιμα και μερίσματα»

Ρωσία: Επιπλέον περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο προαναγγέλλει ο Αλεξάντερ Νόβακ

Ετικέτες

Documento Newsletter