Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) ως εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ συμμετέχει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ως εδώ καλά θα μου πείτε.
Στο ΕΣΕΠ μεταξύ των συμμετεχόντων και μεταξύ των κομμάτων υπάρχει μια άτυπη συμφωνία εδώ και χρόνια να μη βγαίνουν προς τα έξω πληροφορίες που σχετίζονται με ευαίσθητα θέματα και να μην τυγχάνουν αυτά τα θέματα αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και μικροπολιτικής. Η συμφωνία αυτή σε γενικές γραμμές έχει τηρηθεί από όλους. Και πάλι ως εδώ καλά θα μου πείτε.
Ο κ. Λοβέρδος όμως μετά τη σημερινή συνεδρίαση θεώρησε καλό να επιτεθεί στην Κυβέρνηση κατηγορώντας την για «ανευθυνότητα» και «εξυπηρέτηση μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας».
Και για να μην έχει καμία αμφιβολία κανένας για τι ακριβώς εννοεί ο κ. Λοβέρδος προχωρά αρκετά βήματα παρακάτω πληροφορώντας και εμάς και όλους τους ενδιαφερόμενους ότι:
«Η κυβέρνηση γνώριζε και μας είχε ενημερώσει από το 2018 ότι επίκειτο τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2019 μας ενημέρωσε, μετά από ερώτησή μας, πως ισχύει η απειλή και πως πράττει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει. Σήμερα, ο υπουργός, μετά τη γεώτρηση, μας είπε πως η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης. Δηλαδή, επί επτά μήνες τί έκανε;» (πάλι καλά που δεν τους τα είπε γιατί ο κ. Λοβέρδος θα τα έβγαζε φόρα παρτίδα).
«Και αφού», συνεχίζει ο κ. Λοβέρδος στην ανακοίνωσή του «ούτε τα ενδεχόμενα μέτρα δεν μελέτησε ακόμη και έτσι δεν μπορεί να μας τα πει, πέραν των ήδη γνωστών, για ποιο λόγο συγκαλείται σήμερα το ΕΣΕΠ; Και γιατί δεν μας εξηγούν τί συνέβη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη, με ευκαιρία τη θεατρική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προ ολίγων ημερών; Και ακόμη, για ποιό λόγο παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά, επικαλούμενος παρεκκλίσεις από τη σχετική συζήτηση από την Τουρκία και τη θέση πάνω στο τραπέζι θεμάτων, που όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελούν περαιτέρω τουρκικές διεκδικήσεις».
Να πούμε λοιπόν στον κ. Λοβέρδο ότι από την ανακοίνωσή του απουσιάζει η αναφορά στο πως προτείνει ο ίδιος ή το ΚΙΝΑΛ να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές ενέργειες. Επίσης να τον πληροφορήσουμε ότι το ΕΣΕΠ συνεδριάζει για να πληροφορηθούν τα κόμματα για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και όχι για τους λόγους που πιστεύει ο ίδιος ότι ο ΥΠΕΘΑ δεν θα είναι υποψήφιος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ! Ούτε φυσικά για τους λόγους που παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την τουρκική πλευρά, τους οποίους άλλωστε εξήγησε ο ίδιος και δεν ήταν άλλοι από τη διαφωνία του με τη συνέχιση της διαδικασίας τον ΜΟΕ.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν από εκεί που πρέπει, από την ίδια την Κομισιόν και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα κινούνται προς την κατεύθυνση λήψης μέτρων κατά εταιρειών και προσώπων που συμμετέχουν στις παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία.
Άλλωστε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, στη δική του ανακοίνωση, σημειώνει ότι ρώτησε ο ίδιος τον κ. Κατρούγκαλο «Αν βάσει των πληροφοριών και των εκτιμήσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πράγματι η ΕΕ είναι διατεθειμένη και θα το κάνει, αν χρειαστεί, να αποφασίσει την εφαρμογή μέτρων. Αν δηλαδή η εσωτερική ισορροπία δυνάμεων, αλλά και η πολιτική βούληση μεταξύ των εταίρων είναι τέτοια που αν χρειαστεί να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα» για να λάβει την απάντηση ότι «η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργού, είναι ότι υπάρχει βούληση αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο να ληφθεί απόφαση εφαρμογής μέτρων, αντίμετρων ή κυρώσεων στην Τουρκία».
Για την ιστορία απλά να πούμε ότι στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Πέτρος Ευθυμίου, εκ μέρους του Ποταμιού ο Νίκος Νυφούδης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Ελευθέριος Καραγιάννης και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κόμματος Ελένη Μαρτσούκου και ο Γιώργος Κουτουλάκης.
Από το υπουργείο Εξωτερικών παρόντες ήταν η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιάννης Μπράχος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού Γιώργος Μπακατσιάνος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.
Θλιβερή παραφωνία ο κ. Λοβέρδος, λέει το ΥΠΕΞ
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου, με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής κ. Αν. Λοβέρδου κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ στο ΕΣΕΠ κ. Ανδρέα Λοβέρδου αποτελούν θλιβερή παραφωνία ενός Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο οποίο όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις επεδίωξαν την συζήτηση του πολύ σοβαρού θέματος της τουρκικής παραβατικότητας στο χώρο της Κυπριακής ΑΟΖ με όρους εθνικής ευθύνης και συναντίληψης.
Το ζητούμενο από τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ δεν είναι η προβολή της συμμετοχής των μελών του, ούτε οποιοδήποτε άλλο μικροκομματικό όφελος. Είναι η επιβεβαίωση της εθνικής στρατηγικής, που οδήγησε στην σημαντική διπλωματική επιτυχία της λήψης, για πρώτη φορά, ευρωπαϊκών μέτρων κατά της Τουρκίας. Ο ελληνικός λαός περιμένει από τα κόμματα υπευθυνότητα στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και επίδειξη πνεύματος εθνικής ενότητας».