Η ανάλυση του Αστεροσκοπείου για τα πύρινα μέτωπα σε Κερατέα και Βίλια – Ορατός από το διάστημα ο καπνός

Οι δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε περιοχές όπου η επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμενόταν να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του καναδικού πυρομετεωρολογικού δείκτη που υπολογίζει καθημερινά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr

Στην ανάλυση του meteo.gr τονίζεται επίσης: «Αναδεικνύεται η χρησιμότητα των αντικειμενικών, επιστημονικά τεκμηριωμένων πυρομετεωρολογικών δεικτών, οι οποίοι είναι σε θέση να παράσχουν λεπτομερή χωρική πληροφορία σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη επικινδυνότητα των πυρκαγιών, συνεισφέροντας στη χάραξη περισσότερο αποδοτικών στρατηγικών αντιμετώπισης και διαχείρισης.

Εικόνα 1. Χάρτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη για τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021. Σε μεγέθυνση εμφανίζεται η περιοχή της Αττικής, όπου στις περιοχές της Κερατέας και των Βιλίων η επικινδυνότητα είχε προγνωστεί στο υψηλότερο επίπεδο. 

Σε ό,τι αφορά τη δασική πυρκαγιά των Βιλιών, τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr υποδεικνύουν βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα (από ώρα 18:00-19:00), οπότε και η ένταση των ανέμων που τώρα πνέουν με εντάσεις στα 5-6 Bf, θα υποχωρήσει σταδιακά στα 2-3 Bf (Εικόνα 2).

Εικόνα 2. Πυρομετεωγραμμα για τη δασική πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής, από 16.08.2021 ώρα 13:00 τοπική έως 17.08.2021 ώρα 13:00 τοπική. 

Φωτιά στην Κερατέα: Ορατός ο καπνός από το διάστημα

Ορατός είναι από το διάστημα ο καπνός από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κερατέας. Ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 κατέγραψε εικόνες σαν αυτές που εξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr και σας παρουσιάζουμε παρακάτω. Ο καπνός έγινε για πρώτη φορά ορατός από τον δορυφόρο από λίγο μετά τις 11:00, οπότε και έφτασε πάνω από την θάλασσα (αριστερά). Παρασυρόμενος από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους έφτασε λίγο πριν τις 13:00 στο ύψος των Σπετσών (δεξιά).

Πηγή: meteo.gr

Ετικέτες