Η ανάγκη για πετρέλαιο στέλνει τις ΗΠΑ στην… αγκαλιά του Μαδούρο

Η ανάγκη για πετρέλαιο στέλνει τις ΗΠΑ στην… αγκαλιά του Μαδούρο

Η αμερικανική κυβέρνηση απέστειλε το περασμένο Σάββατο αντιπροσωπεία αξιωματούχων στο Καράκας ώστε να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, σε αναζήτηση μιας εναλλακτικής λύσης στο ενεργειακό πρόβλημα που προκύπτει από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η αποστολή των αξιωματούχων έχει και διπλωματική πτυχή, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να βολιδοσκοπήσουν αν η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να «αποκηρύξει» τη σύμμαχό της Ρωσία, σε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια απομόνωσης της Μόσχας. Σύμφωνα με το Reuters, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη Βενεζουέλα. Στη συνάντηση του Σαββάτου δεν υπήρξε κάποια συμφωνία και δεν είναι σαφές ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Στροφή στη Δύση;

Αν και χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα, ο Νικολάς Μαδούρο σηματοδοτεί μια στροφή στην εξωτερική του πολιτική σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ο βενεζουελάνος  πρόεδρος, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τη Δευτέρα, είπε ότι οι συνομιλίες με την αμερικανική αποστολή έγιναν σε κλίμα «σεβασμού» και «εγκαρδιότητας», ενώ υποσχέθηκε ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν σε «μια ατζέντα βελτίωσης της κατάστασης της Βενεζουέλας και της ευρύτερης περιοχής» της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, σηματοδότησε την έναρξη ενός «πιο συμπεριληπτικού διαλόγου με τους κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς φορείς της χώρας», λέγοντας ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε και η Βενεζουέλα να ανακάμψει οικονομικά αλλά και να είναι παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις.

Επιστροφή στη διπλωματία

Η επίσκεψη αυτή, που αποκαλύφθηκε πρώτα από τους New York Times, συμπεριελάμβανε ανώτατους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Εξωτερικών και είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά από αρκετά χρόνια. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν μεγάλη κρίση επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο πρώην πρόεδρος έκλεισε την αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας το 2019, κατηγορώντας το Μαδούρο για εκλογική απάτη. Έπειτα η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση Μαδούρο επιβάλλοντας κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας και σε αξιωματούχους, ενώ παράλληλα αναγνώρισε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ως το νόμιμο πρόεδρο.

Documento Newsletter