Θέμα και στην Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων έγινε η αναίτια επίθεση που δέχθηκε στις 17 Νοεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας ο δημοσιογράφος Αντώνης Ρηγόπουλος, ο οποίος κάλυπτε το ρεπορτάζ των διαδηλώσεων για το Documento και το Κουτί της Πανδώρας.
Η Επιτροπή αναδεικνύει, μέσω της αναφοράς της, το γεγονός πως η αστυνομία παρεμπόδισε το δημοσιογραφικό έργο του Αντώνη Ρηγόπουλου, ασκώντας λεκτική και σωματική βία στον δημοσιογράφο.
Η εν λόγω ανεξάρτητη Επιτροπή (CPJ), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, προωθεί την ελευθερία του Τύπου και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά της CPJ για τη συμπεριφορά των αστυνομικών κατά του δημοσιογράφου του Documento και του «Κουτιού της Πανδώρας» δεν είναι η μοναδική σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» και το «IPI» είχαν τοποθετηθεί τον Νοέμβριο με παρεμβάσεις επί του θέματος.
Στην αναφορά της, με τίτλο «Η Ελληνική Αστυνομία προσήγαγε τον δημοσιογράφο Αντώνη Ρηγόπουλο για χρήση λανθασμένης μάσκας σε διαδήλωση», η CPJ, χρησιμοποιώντας και τις αναφορές του Documento για την υπόθεση, τονίζει:
«Στις 17 Νοεμβρίου του 2020, η αστυνομία των Αθηνών σταμάτησε τον δημοσιογράφο Αντώνη Ρηγόπουλο, την ώρα που κάλυπτε το ρεπορτάζ των διαδηλώσεων και προχώρησε στην προσαγωγή του.
Ο Ρηγόπουλος χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο μεταδίδοντας ζωντανά την κινητοποίηση του ΚΚΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η αστυνομία τον σταμάτησε με το πρόσχημα πως δεν φορούσε μάσκα η οποία συμβάδιζε με τους κανόνες για την προστασία από τον κορονοϊό, αν και ο ίδιος χρησιμοποιούσε ειδική μάσκα προστασίας από τα δακρυγόνα, όπως σημειώνει το Documento αλλά και ο ίδιος ο δημοσιογράφος».
Παράλληλα, σημειώνεται ότι: «Οι αστυνομικοί ανάγκασαν τον Ρηγόπουλο να κλείσει το τηλέφωνό του, αρνούμενοι να εξετάσουν τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, εξαπολύοντας απειλές και βρισιές εναντίον του, οδηγώντας τον στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος.
Εκεί (σ.σ στο αστυνομικό τμήμα), οι αστυνομικοί έκαναν ερωτήσεις στον Ρηγόπουλο σχετικά με τη μάσκα που χρησιμοποιούσε αλλά και γιατί βρισκόταν στην κινητοποίηση, σπρώχνοντάς τον σε μία καρέκλα και βρίζοντάς τον, όπως είπε στην Επιτροπή. Έπειτα από μισή ώρα, ο Ρηγόπουλος αφέθηκε ελεύθερος δίχως κατηγορίες, αλλά με πρόστιμο 300 ευρώ για παράβαση του κανονισμού για τις μάσκες.
Ο Ρηγόπουλος ανέφερε στην Επιτροπή Προστασίας της Δημοσιογραφίας ότι στις 19 Νοεμβρίου, το εν λόγω πρόστιμο ακυρώθηκε λόγω λανθασμένης συμπλήρωσης της κλήσης της αστυνομίας. Ο Ρηγόπουλος ανέφερε ότι έχει προχωρήσει σε αναφορά κατά της αστυνομίας για τις ενέργειές της».
Κλείνοντας, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων αναφέρει ότι προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το τμήμα Επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας για την υπόθεση Ρηγόπουλου, αλλά δεν έλαβε απαντήσεις.
Διαβάστε επίσης: