Η Amazon Web Services επενδύει σε υπολογιστική υποδομή στην Ελλάδα

Η Amazon Web Services επενδύει σε υπολογιστική υποδομή στην Ελλάδα

Και επίσημα η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες όπου η Amazon Web Services (AWS) θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone (τοπικές ζώνες) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της εταιρείας, το πρωί της Παρασκευής.

Το γεγονός ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με στελέχη της εταιρείας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, ενώ στη σχετική συνάντηση μετείχε διαδικτυακά, από τις ΗΠΑ, και ο αντιπρόεδρος της AWS και αρμόδιος για Global Public Policy, Michael Punke.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η AWS δημιουργεί Local Zones έξω από τις ΗΠΑ. Το συνολικό σχέδιο επέκτασης προβλέπει τη δημιουργία 30 Local Zones, που θα βρίσκονται όλες στην Ευρώπη.

Η ταυτότητα της επένδυσης

Οι Τοπικές Ζώνες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι Τοπικές Ζώνες της AWS επιταχύνουν τις αποκρίσεις στο επίπεδο των ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου, διευκολύνοντας ουσιαστικά δραστηριότητες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η παραγωγή πολυμέσων, η ζωντανή ροή βίντεο, το gaming υψηλών απαιτήσεων, οι προσομοιώσεις, τα περιβάλλοντα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η μηχανική μάθηση.

Πρόκειται ουσιαστικά για επένδυση της AWS σε υπολογιστικές υποδομές που βρίσκονται σε Data Centers, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η εταιρεία αναπτύσσει η ίδια αυτές τις υποδομές. Ο λόγος της ανάπτυξης αυτών των Local Zones είναι το γεγονός ότι για να εξυπηρετηθεί η κίνηση δεδομένων που δημιουργούν οι προαναφερθείσες υπηρεσίες, χρειάζεται ένα υπολογιστικό δίκτυο με «μοιρασμένη» ισχύ και χωρητικότητα σε πολλά σημεία, αφενός για λόγους καλύτερης διαχείρισης της «κίνησης» των δεδομένων, και αφετέρου η ασφάλεια των διακινούμενων δεδομένων αλλά και η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών, σε περίπτωση που κάποια σημεία παρουσιάσουν μειωμένη ανταπόκριση.

Το ύψος της επένδυσης

Το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης είναι ανάλογο με το «μέγεθος» της υποδομής Local Zone, και ξεκινάει από μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν σε ενοικίαση, ή δημιουργία υποδομής στο συγκεκριμένο μέρος.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η εταιρεία δεν έχει ακόμα διευκρινίσει εάν θα νοικιάσει υποδομές από υπάρχοντα Data Centers ή θα προχωρήσει στη δημιουργία δικών της ιδιόκτητων υποδομών, ενώ και οι φήμες για συνολική επένδυση της τάξης των 150 – 200 εκατ. ευρώ δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει απαραίτητα και ότι το ύψος της δε θα είναι αυτό. Η μόνη πληροφορία που γνωρίζουμε με σχετική σιγουριά είναι το γεγονός ότι η υλοποίηση της επένδυσης θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2022, κάτι που σημαίνει πως μέσα στο Δεκέμβρη η AWS είτε θα έχει έρθει σε συμφωνία με ένα ή περισσότερα υπάρχοντα Data Centers στην Ελλάδα για ενοικίαση των σχετικών υποδομών, είτε θα έχει βρει και αποκτήσει το χώρο όπου θα αναπτύξει τις δικές της κτηριακές και υπολογιστικές υποδομές.

Επίσης, δε γνωρίζουμε το βαθμό στον οποίο η Πολιτεία θα ωφεληθεί οικονομικά από αυτή την επένδυση, καθώς αυτό εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το εάν ο εξοπλισμός που πιθανότατα θα απαιτηθεί να τοποθετηθεί (είτε σε υπάρχον Data Center, είτε σε νέα εγκατάσταση) θα τιμολογηθεί στη χώρα μας, ή σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια θα έρθει στην Ελλάδα.

Το σίγουρο είναι ότι σε επίπεδο απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού η επένδυση δεν αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς οι υποδομές των Data Centers απαιτούν πολύ λίγο προσωπικό σε σχέση με την έκτασή τους.

 

Ετικέτες

Documento Newsletter