Η αλληλεγγύη νίκησε στη Χίο: Αθώος 23χρονος που κατηγορούνταν επειδή έδωσε νερό και φαγητό σε πρόσφυγες

Η αλληλεγγύη νίκησε στη Χίο: Αθώος 23χρονος που κατηγορούνταν επειδή έδωσε νερό και φαγητό σε πρόσφυγες

Αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου, τον 22χρονο Τζαλάλ Τζούμα, από τη Συρία, ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή τόλμησε να δώσει νερό και φαγητό σε έντεκα πρόσφυγες που κατάφεραν να επιβιώσουν από τη θάλασσα και κρύβονταν στο νησί του Βορείου Αιγαίου, φοβούμενοι ότι αν οι αρχές τους εντοπίσουν θα τους στείλουν και πάλι πίσω στην Τουρκία.

Ο 22χρονος, ο οποίος συνελήφθη στις 4 Ιουνίου στα Καρδάμυλα Χίου, απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες της «διευκόλυνσης παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια και για δυσχέρανση ερευνών των ελληνικών αρχών» και αυτό ήταν μία δικαίωση για όλους όσους προσφέρουν ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αξίες που όπως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι… ποινικά κολάσιμες.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας σημείωσε ότι δεν προκύπτει πουθενά ο δόλος του κατηγορουμένου έτσι ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, άποψη με την οποία συντάχθηκε το δικαστήριο και αθώωσε τον 22χρονο, με την πρόεδρο μάλιστα να προσθέτει πως ακόμα και να θέλει κάποιος, να πάει νερό και φαγητό σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, μπορεί να το κάνει, αλλά χρειάζεται πρώτα να ενημερώσει τις αρχές.

«Νιώθουμε δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα. Ο Τζαλάλ θα μείνει ελεύθερος, χωρίς να τον βαραίνει μια καταδίκη διευκόλυνσης παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών. Κακώς δημιουργούνται τέτοιες δικογραφίες, κακώς κινείται ο ποινικός μηχανισμός εναντίον ατόμων που παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια, όταν δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράνομης διευκόλυνσης και παράνομης μεταφοράς», λένε μιλώντας στο documentonews.gr οι συνήγοροι υπεράσπισης του Τζαλάλ, Αλέξανδρος Γεωργούλης και Έλλη Κριωνά- Σαράντη, δικηγόρος της ΗΙΑΣ Greece.

Το χρονικό

Στις 2 Ιουνίου, έφτασαν στη Χίο από τα παράλια της Τουρκίας με μία φουσκωτή βάρκα 18 πρόσφυγες. Οι επτά από αυτούς παραλήφθηκαν την ίδια ημέρα από την Ύπατη Αρμοστεία και οδηγήθηκαν σε δομή καραντίνας. Οι έντεκα που παρέμειναν κρυμμένοι, αναζήτησαν βοήθεια, όταν πλέον δεν είχαν ούτε νερό να πιουν. Τότε ένας εξ αυτών κάλεσε κάποιον άνδρα με καταγωγή από την Παλαιστίνη, που ζούσε στη Χίο, αλλά πια βρίσκεται στη Γερμανία. Εκείνος με τη σειρά του κάλεσε τον Τζαλάλ, τον οποίο γνώριζε από τον καιρό που ζούσε στο νησί και του ζήτησε αν μπορεί να βοηθήσει τους έξι άνδρες και τις πέντε γυναίκες, που βρίσκονταν κρυμμένοι κάπου στο χωριό των Καρδάμυλων.

Ο 22χρονος, δέχτηκε να βοηθήσει καθώς όπως κατέθεσε και στην απολογία του ενώπιον των ανακριτικών αρχών «σκέφτηκα ότι τα άτομα που μου είπε, (σ.σ. στο τηλέφωνο ο Παλαιστίνιος) θα χρειάζονται βοήθεια αποφάσισα να συνδράμω (…) δεν γνώριζα ότι παραβίαζα κάποιο νόμο με το να παρέχω ανθρωπιστική βοήθεια στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους στην παρούσα φάση τους». Έτσι, μετέβη στο σημείο. Μάλιστα αφού δεν είχε λεφτά να πληρώσει τον οδηγό του ταξί που τον μετέφερε στο χωριό, του άφησε ενέχυρο το ρολόι του. Όταν τους βρήκε, του έδωσαν χρήματα για να τους φέρει νερό και τρόφιμα. Ο ίδιος εντοπίστηκε από τις αρχές και συνελήφθη την ώρα που ψώνιζε.

«Νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Ταυτίστηκα. Έχω βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση»

Ο Τζαλάλ, με καταγωγή από ένα χωριό κοντά στο πολύπαθο Χαλέπι, ήρθε από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα στοιβαγμένος και εκείνος σε μία φουσκωτή λέμβο. Παίζοντας τη ζωή του κορώνα γράμματα έφτασε στο νησί της Χίου τον Σεπτέμβρη του 2019, ακολούθησε τη διαδικασία καταγραφής και υπέβαλε αίτημα ασύλου. Έμεινε για λίγο καιρό στην ΒΙΑΛ και τους τελευταίους έξι μήνες μένει μόνιμα μόνος του και εργάζεται ως εργάτης στην καλλιέργεια μαστίχας.

«Χαίρομαι πολύ που βοήθησα ανθρώπους. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι είναι ασφαλείς είμαι και εγώ χαρούμενος που βοήθησα», λέει ο Τζαλάλ μιλώντας στο documentonews.gr και προσθέτει:

«Εγώ νοιώθω καλά με τον εαυτό μου γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ταυτίστηκα μαζί τους γιατί έχω βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν. Έβαλα τον εαυτό μου στη θέση τους. Όπως εγώ βοήθησα κάποιους ανθρώπους, πιστεύω ότι αν χρειαστεί κάποιος θα βοηθήσει και εμένα».

Ετικέτες

Documento Newsletter