Η αλήθεια σε 17 πρωτοσέλιδα: Η απόλυτη δικαίωση του Documento για το κουκούλωμα των υποκλοπών από τη Δικαιοσύνη

Η αλήθεια σε 17 πρωτοσέλιδα: Η απόλυτη δικαίωση του Documento για το κουκούλωμα των υποκλοπών από τη Δικαιοσύνη

Οταν πριν από περίπου δύο χρόνια το Documento αποκάλυπτε τα πρώτα ονόµατα της λίστας Predator εισφέροντας αδιάσειστα στοιχεία για το ελληνικό Γουότεργκεϊτ, µια από τις πιο µαύρες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, αντιµετωπίστηκε ως φορέας µυθευµάτων και συκοφαντιών.

Και τι δεν ακούσαµε: από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόµου, από πρωτοκλασάτους υπουργούς, ακόµη και από κάποιους που υπήρξαν θύµατα της παρακρατικής σέχτας των παρακολουθήσεων, µέχρι και από συναδέλφους (αλίµονο) που µας καθύβριζαν στο παρασκήνιο και ενίοτε µας απαξίωναν και στο προσκήνιο (µέχρι και ως ταµπλόιντ µας εµφάνισαν που λέει ψέµατα µε αναφορές σε σεξ και υπονοούµενα για εκβιασµούς).

Μας είπαν ψεύτες που χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ευθυνόµαστε για το ότι η πολιτική ζωή του τόπου έχει πέσει τόσο χαµηλά. Μας είπαν λασπολόγους που δηµοσιοποιούν ατεκµηρίωτους ισχυρισµούς που πλεονάζουν σε ευφάνταστες αφηγήσεις, ότι συσκοτίζουµε αντί να διαφωτίζουµε. Η απάντησή µας ήταν να συνεχίσουµε µε ακόµη µεγαλύτερες αποκαλύψεις.

Σήµερα το Documento έχει δικαιωθεί απόλυτα. Οι λίστες που αποκαλύψαµε µε τους παρακολουθούµενους από ΕΥΠ και Predator έχουν επιβεβαιωθεί απόλυτα από την Α∆ΑΕ. Η δηµοσιογραφική επιτυχία είναι πλέον αδιαµφισβήτητη.

Η επίγευση όµως που αφήνει είναι γλυκόπικρη. Και δεν έχει σχέση µε τη συγγνώµη που δεν ήρθε. ∆εν γίνεται να χαίρεσαι όταν στη χώρα σου δεν λειτουργούν οι θεσµοί.

Οταν σε κυβερνάνε πρόσωπα κατώτερα των περιστάσεων που καταπίνουν την ντροπή της παρακολούθησής τους για λόγους… εθνικής ασφάλειας κι απλώς αλλάζουν πλευρό στις υπουργικές καρέκλες. Οταν στην ηγεσία του στρατεύµατος «υπηρετούν» πρόσωπα που γυαλίζουν τα γαλόνια τους την ώρα που ο ωτακουστής τους διασκεδάζει καταγράφοντας παράνοµα προσωπικά τους δεδοµένα. Οταν χαλκεύεται ένας από τους βασικότερους πυλώνες της δηµοκρατίας, η ∆ικαιοσύνη. Οπου έχεις έναν ανώτερο εισαγγελέα που παρακολουθούνταν επί σχεδόν δύο χρόνια να σκύβει το κεφάλι κι απλώς να στρώνει το κοστούµι της προαγωγής. Να µην κινεί γη και ουρανό για να µάθει γιατί η… εθνική ασφάλεια κινδύνευσε από αυτόν.

Κι έχεις για το οριστικό τέλος, την ταφόπλακα, και την ανώτατη εισαγγελική αρχή της χώρας. Η οποία προσυπόγραψε τη συγκάλυψη υπό το υποκριτικό πρόσχηµα της τήρησης των τύπων.

299
07/08/22


Η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών µόλις έχει αρχίσει. Το Documento σκιαγραφεί το σύστηµα παρακολουθήσεων Μητσοτάκη καταδεικνύοντας πως ήταν η κορυφή ενός µεγάλου παγόβουνου, στη βάση του οποίου βρίσκονταν επιχειρηµατικές συµφωνίες, ιδιωτικοποιήσεις και συναλλαγές.

300
13-14/08/22


Oλο το παρασκήνιο του ελληνικού Γουότεργκεϊτ. Αποκαλύψαµε πώς µε το πρόσχηµα της εθνικής ασφάλειας παρακολουθούνταν χιλιάδες πολίτες. Πώς ο πρωθυπουργός έθεσε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ και πώς προετοιµάστηκε µε νοµικά τερτίπια τοποθετώντας παράλληλα στην ΕΥΠ και εισαγγελέα πρόθυµη να νοµιµοποιήσει τις παρακολουθήσεις.

301
21/08/22


Το µεγάλο κουκούλωµα των υποκλοπών µε εργαλείο τη ∆ικαιοσύνη είχε ήδη ξεκινήσει. Ο τότε εισαγγελέας Αρειου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος αντί να ερευνήσει τους υποκλοπείς, έψαχνε αυτούς που άφησαν το σκάνδαλο να διαρρεύσει. Οσο για την παρακολούθηση του δηµοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είχαν αφήσει τη δικογραφία δύο µήνες στα συρτάρια.

302
28/08/22


Το σκάνδαλο ήταν ήδη πρώτο θέµα στα διεθνή ΜΜΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε µια τραγική εµφάνιση από το βήµα της Βουλής κι ως πρωθυπουργός µειωµένης αντίληψης δεν έδωσε καµία απάντηση για τις υποκλοπές, αρνούµενος να αποκαλύψει ποιους παρακολουθούσε και γιατί.

303
04/09/22


Το σκάνδαλο στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής. Το Documento παρουσιάζει τη στρατηγική άµυνας του Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ως πολιτικός προϊστάµενος της ΕΥΠ µπορεί να άρει το απόρρητο για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Αυτός όµως το αποκρύπτει για να µείνουν όλα στο σκοτάδι.

312
06/11/22


Το Documento ξετυλίγει το κουβάρι και προκαλεί πολιτική θύελλα. ∆ηµοσιεύει την πρώτη λίστα µε τα ονόµατα των παρακολουθούµενων από το Predator: Αντώνης Σαµαράς, Αδωνης Γεωργιάδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος ∆ένδιας είναι µόνο µερικά από τα σηµαίνοντα ονόµατα της πολύκροτης λίστας µε αρχηγούς κοµµάτων, υπουργούς, δηµοσιογράφους, δικαστικούς. Και έπεται συνέχεια…

313
13/11/22


∆ηµοσιεύουµε το δεύτερο µέρος της λίστας των παρακολουθήσεων. Είχαν «βυσµατώσει» τον υπαρχηγό της ΕΥΠ, στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού όπως τους Γεραπετρίτη και Σκέρτσο, συνεργάτες της προέδρου της ∆ηµοκρατίας, ακόµη και φίλους της Μαρέβας Γκραµπόσφκι. ∆ηµοσιεύουµε δε ακόµη ένα αποδεικτικό παρακολούθησης.

314
20/11/22


Αποκαλύπτουµε το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων Predator και ΕΥΠ. ∆ηµοσιεύουµε τα πέντε πρώτα θύµατα της κοινής παρακολούθησης. Κι ακόµη ότι η εταιρεία Intellexa, άµεσα σχετιζόµενη µε το Predator, συνεργάζεται µε την ΕΥΠ µε τις ευλογίες Μητσοτάκη. Το αντάλλαγµα, παρακολουθήσεις προσώπων που επιθυµούσε να ελέγχει το Μαξίµου.

315
27/11/22

Και νέα λίστα παρακολουθούµενων από το Documento. Ανάµεσά τους ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και η εισαγγελέας της ΕΥΠ που υπέγραφε σωρηδόν τις διατάξεις της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου. Παρακολουθούµενος και ο εισαγγελέας των «αδιευκρίνιστων» Χρήστος Μπαρδάκης.

316
04/12/22


Ο ενιαίος εγκέφαλος µε αποδείξεις. Αποκαλύπτουµε τους 14 που παρακολουθούνταν και από ΕΥΠ και από Predator. Στη νέα λίστα βρίσκονται και τα ονόµατα των αρχηγών Ενόπλων ∆υνάµεων και ΓΕΣ. ∆ηλαδή η ΕΥΠ σε εποχές δηµοκρατίας παρακολουθούσε για λόγους… εθνικής ασφάλειας την ηγεσία του στρατεύµατος

317
11/12/22


Ως βαρύ τροµοκράτη φαίνεται πως αξιολογούσε η ΕΥΠ τον πρωτοκλασάτο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Αποκαλύπτουµε ότι παρακολουθούνταν για περισσότερο από ένα χρόνο, ήταν ο στόχος 5046c της ΕΥΠ, έχουν καταγραφεί και σχολιαστεί σε ενηµερωτικά δελτία συνοµιλίες του από καναλάρχη µέχρι δηµοσιογράφους.

318
18/12/22


Ολο το παρασκήνιο της ωµής απόπειρας του τότε εισαγγελέα του Αρειου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου να µπλοκάρει την έρευνα της Α∆ΑΕ στην Cosmote µετά τη διαπίστωση της παρακολούθησης του βουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δηµοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου. «Επικίνδυνοι για την Εθνική Ασφάλεια» θεωρούνταν οι δυο άντρες.

319
24-25/12/22


Αποκαλύπτουµε και κωδικό παρακολούθησης από την ΕΥΠ του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου. Ηταν ο στόχος 519c καθώς για το παρακράτος Μητσοτάκη ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια. Η παρακολούθησή του σε συνδυασµό µε την παρακολούθηση δύο γραµµατέων εξοπλισµών είχε στόχο, υποστήριζαν πηγές της εφηµερίδας, και τις επιλογές του στα εξοπλιστικά…

320
31/12/22-01/01/23


Αποκαλύπτουµε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης γνώριζε από τον Ιούνιο του ’22 το περιεχόµενο των παρακολουθήσεων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Οι συνοπτικές εκθέσεις παρακολούθησης του στρατηγού από την ΕΥΠ είχαν προωθηθεί στο Μαξίµου, που γνώριζε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρακολουθούνταν, για ποιο λόγο άραγε, για προσωπικά και οικονοµικά θέµατα.

322
15/01/23


Η ταπείνωση του αρχηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Αποκαλύπτουµε το περιεχόµενο της άκρως εξευτελιστικής έκθεσης της ΕΥΠ για τον στόχο 519c. Στην έκθεση χαρακτηρίζεται ως υπερόπτης, που λειτουργεί µε τη στήριξη επιχειρηµατία, ενώ επισηµαίνεται ότι για την αγορά του σπιτιού στου Παπάγου πλήρωσε και µε 600.000 ευρώ «µαύρα».

331
19/03/23

Αποκαλύπτουµε πώς εξακριβώθηκε η παρακολούθηση –και– από την ΕΥΠ της Αµερικανίδας πολίτη, πρώην στελέχους του Facebook, Αρτέµιδος Σίφορντ. Σε προηγούµενο τεύχος είχαµε αποκαλύψει την παρακολούθησή της από το Predator. Ολα τα αιτήµατα που υποβλήθηκαν για νόµιµη επισύνδεση προσώπων έγιναν δεκτά από την εισαγγελέα της αντιτροµοκρατικής.

364
05/11/23


Ακριβώς ένα χρόνο µετά τις πρώτες µας αποκαλύψεις ήρθε η απόλυτη επιβεβαίωση της δηµοσιογραφικής µας έρευνας. Τα 92 από τα πρόσωπα που περιείχε η λίστα Predator του Documento ενηµερώθηκαν επίσηµα από την Αρχή Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι βρίσκονταν σε παρακολούθηση.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter