Αν πιστέψουμε όσα γράφτηκαν μετά τις εκλογές, η μεγάλη πτώση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να οφειλόταν σε κάποιες προεκλογικές δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος ανέφερε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα εξετάσει την εκ νέου σύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με το εισόδημά τους.
Η ρήση Κατρούγκαλου ήταν πράγματι πολιτική γκάφα ολκής γιατί η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα κρίθηκε αντισυνταγματική ύστερα από προσφυγές των επαγγελματικών ενώσεων των επιστημόνων και γιατί έχει κοστίσει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά πολύ, συσπειρώνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες των υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών γύρω από τη ΝΔ και εκτρέφοντας το επιχείρημα περί «φοροεξόντωσης της μεσαίας τάξης» από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι όροι επικοινωνίας
Η πολιτική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο κατά την προεκλογική περίοδο δεν προκλήθηκε από αυτή καθαυτή τη δήλωση Κατρούγκαλου, αλλά από τους επικοινωνιακούς όρους με τους οποίους «ενδύθηκε» από τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία 16 μέρες πριν από τις εκλογές πήραν 9 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση της ΝΔ… λόγω του πολέμου στην Ουκρανία (!). Και οι όροι αυτοί ήταν η τάχατες σύσσωμη αντίδραση των ενώσεων των επιστημόνων, δηλαδή του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνου Κόλλια, του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, της προέδρου του ΕΒΕΑ Σοφίας Ευφραίμογλου και του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού, που έσπευσαν να ξεσπαθώσουν κατά του Γ. Κατρούγκαλου υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία που είχε εφαρμοστεί το διάστημα 2017-19 είχε οδηγήσει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να κλείσουν την επιχείρησή τους γιατί αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές (ψευδώς, διότι οι εισφορές ήταν το 26,9% του δηλωμένου εισοδήματος), ότι είχε εκτοξεύσει τις συνεργασίες με πληρωμές σε μαύρα χωρίς παραστατικά (πράγματι, αλλά οι συνεργασίες χωρίς παρα δεν μειώθηκαν όταν η ΝΔ μείωσε τις εισφορές) και ότι συνιστούσε δήμευση εισοδήματος (η ποσοστιαία επιβάρυνση από εισφορές και φόρους μαζί στα υψηλά εισοδήματα επί ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει πράγματι πολύ μεγάλη, όχι πιο μεγάλη από ό,τι στη Γερμανία ή τη Δανία, αλλά εδώ είναι Βαλκάνια και τα πιο εύπορα στρώματα θεωρούν ιστορικό δικαίωμά τους να μην πληρώνουν πολλά λεφτά στο κράτος).
Το 2016 έδινε λύση
Αυτό που δεν ακούστηκε πουθενά και ούτε στον Γ. Κατρούγκαλο ούτε σε κανένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν το βήμα και ο χρόνος για να το εξηγήσουν ήταν ότι η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα είχε νόημα το 2016, καθώς έδωσε λύση στην αδυναμία ενός μεγάλου στρώματος ελεύθερων επαγγελματιών να πληρώσουν τις υψηλές εισφορές που τους αναλογούσαν με βάση το προηγούμενο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων και οι οποίοι πράγματι είχαν διακόψει γι’ αυτό τον λόγο τη δραστηριότητά τους, έχοντας καταλήξει μάλιστα ανασφάλιστοι και υπερχρεωμένοι στα ταμεία τους, και πως αυτό είχε αποτελέσει τότε το αίτημα ενός ολόκληρου κινήματος ελεύθερων επαγγελματιών προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Ακόμη και αν επανέρχονταν οι δήθεν δημευτικές εισφορές Κατρούγκαλου, θα έθιγαν πραγματικά λιγότερους από τρεις στους δέκα αυτοαπασχολούμενους της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία 268.027 επαγγελματίες ή το 73,1% δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ετησίως, προκύπτει ότι ο πήχης των εισοδημάτων πάνω από τον οποίο υπήρχε αύξηση των εισφορών στο σύστημα Κατρούγκαλου σε σχέση με του Βρούτση είναι τα 9.400 ευρώ. Κατά συνέπεια, οι δήθεν δημευτικές εισφορές Κατρούγκαλου ακόμη κι αν επανέρχονταν, θα έθιγαν στην πραγματικότητα λιγότερους από τρεις στους δέκα αυτοαπασχολούμενους και καθόλου ολόκληρους κλάδους, ενώ την ίδια στιγμή με το σύστημα Βρούτση έχουν απώλειες 202.547 επαγγελματίες ή το 55,2% με εισοδήματα έως 5.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι με το σύστημα Κατρούγκαλου πλήρωναν λιγότερες εισφορές από τις τρέχουσες της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας Βρούτση κι αυτό δεν το λέει κανείς πουθενά.
Συμπερασματικά, το επεισόδιο Κατρούγκαλου, ο οποίος υπό το βάρος των αντιδράσεων κατέληξε να δηλώσει ότι αποσύρεται από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί πράγματι να έκανε ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά την έκανε επειδή οι όχι «πολύ πετυχημένοι» ελεύθεροι επαγγελματίες υπ ο εκπροσωπούνται στα όργανα των επαγγελματικών ενώσεων των επιστημόνων (οι πρόεδροι των ΤΤΕ, ΕΒΕΑ, Οικονομικού Επιμελητηρίου εκλέγονται με τη ΝΔ και του ΔΣΑ με το ΠΑΣΟΚ) και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί τα υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του ως κυβέρνησης το 2015-19.