Η ακύρωση των σχεδίων της Rio Tinto στην Σερβία ρίχνει την μετοχή της

Η ακύρωση των σχεδίων της Rio Tinto στην Σερβία ρίχνει την μετοχή της

Η χρηματιστηριακή αξία της αυστραλιανής εταιρείας εξορύξεων έχει πάρει την κατιούσα μετά την απόσυρση της άδειας έρευνας στα αποθέματα λιθίου της Σερβίας από την κυβέρνηση της χώρας. Η εξέλιξη αυτή βάζει πάγο στα σχέδια της εταιρείας να γίνει ο μεγαλύτερος πάροχος στην Ευρώπη του μέταλλου που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σχέδια στον κάλαθο των αχρήστων

Το ορυχείο στη Σερβία θα ήταν η μοναδική πηγή λιθίου της εταιρείας ενώ ανακοίνωσε πριν από έναν μήνα ότι θα αγόραζε και άλλο ένα απόθεμα για $825 εκατομμύρια δολάρια, καθώς θέλει να μπει δυνατά στο παιχνίδι της προμήθειας λιθίου, που είναι ένα από τα κύρια συστατικά των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν 4,1% στο αυστραλιανό χρηματιστήριο μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη από την σέρβα πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς ότι αποσύρονται οι άδειες εκμετάλλευσης του σχεδίου Γιάνταρ, αξίας $2,4 δις, εξ αιτίας περιβαλλοντικών ανησυχιών. Το έργο θα ξεκινούσε την παραγωγή το 2027.

Σε πλήρη δυναμικότητα, το ορυχείο Γιάνταρ αναμενόταν να παράγει ετησίως 58.000 τόνους εξευγενισμένου ανθρακικού λιθίου με ποιότητα κατάλληλη για μπαταρίες, καθιστώντας το το μεγαλύτερο ορυχείο λιθίου της Ευρώπης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η παγκόσμια έλλειψη λιθίου αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια, αλλά με την ακύρωση του έργου, η έλλειψη θα διαρκέσει πλέον για αρκετά χρόνια.

Κακές σχέσεις Αυστραλίας-Σερβίας

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Η απόφαση για την απόσυρση των αδειών ήρθε λίγες ημέρες μετά την απέλαση του σέρβου τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς από την Αυστραλία για παραβίαση των όρων εισόδου στη χώρα. Ο Τζόκοβιτς είχε ταχθεί κατά του έργου, υποστηρίζοντας ότι το έργο θα επιβάρυνε την ήδη μολυσμένη ατμόσφαιρα της χώρας. Οι σέρβοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν άργησαν να αστειευτούν, γράφοντας ότι η Rio Tinto «απελάθηκε» από την χώρα…

Χιλιάδες διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους τον περασμένο Δεκέμβριο για να διαμαρτυρηθούν για το έργο αυτό, απαιτώντας από την Rio Tinto να φύγει από την χώρα και εμποδίζοντας την τοπική κοινότητα να παραχωρήσει χώρο για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter