Η «ακτινογραφία» των μέτρων: Κόβονται συντάξεις – Επιστρέφουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Η «ακτινογραφία» των μέτρων: Κόβονται συντάξεις – Επιστρέφουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ο «λευκός καπνός» που βγήκε στο Eurogroup αναφορικά με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, φέρνει πιο κοντά τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά και την σταδιακά επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία που υπήρξε, θέλει να γίνουν μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019, της τάξης του 1% του ΑΕΠ δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ. Το επιπλέον 1% θα προκύψει από τις παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο οι οποίες προγραμματίζονται για το 2020. Την ίδια στιγμή όμως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε στη συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup ότι επετεύχθη συμφωνία και στα εργασιακά ζητήματα. Μάλιστα οριοθέτησε τη διαδικασία επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018. Μια διαδικασία που θα συμπεριλαμβάνει και την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης. Ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα και απάντησε ότι τα εργασιακά ήταν ένα από τα μεγάλα ζητήματα που συμφωνήθηκαν στο σημερινό Eurogroup. Επιπρόσθετα υπήρξε συμφωνία ώστε να μην αυξηθεί το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων και να μην επανέλθει στη χώρα το μέτρο της ανταπεργίας (lock out).

Ο κ. Τσακαλώτος πάντως παραδέχτηκε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα που μπορεί να μην αρέσουν στους Έλληνες υπονοώντας προφανώς τις περικοπές στις συντάξεις. Όμως πρόσθεσε ότι για κάθε 1% του ΑΕΠ περικοπών που θα γίνουν το 2019 στη συνταξιοδοτική δαπάνη και 1% το 2020 για το φορολογικό πεδίο θα υπάρχει και ανάλογο ποσοστό από θετικά μέτρα.

Οι μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη που θα πραγματοποιηθούν το 2019, φέρνουν όλο και πιο κοντά περικοπές όχι μόνο στις κύριες, μέσω της προσωπικής διαφοράς, αλλά και στις επικουρικές συντάξεις. 

Στα θετικά μέτρα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε ένα «πακέτο που φτάνει το 1,8 δις. ευρώ». Το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί για μέτρα που αντιμετωπίζουν «την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση με μέτρα και ενέργειες που θα συμβιβάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης». Επίσης, θα μειωθεί η συνδρομή των συνταξιούχων στο φάρμακο, ενώ θα υπάρξει και ένα πακέτο επενδυτικό. 

Για το 2020 τα θετικά μέτρα που θα συμφωνηθούν θα είναι προς την πλευρά των φόρων με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στο φόρο εισοδήματος. Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι έτσι δημιουργείται μια βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, συνεχίζοντας την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και η οποία αποτυπώνεται στα 750 εκατ. ευρώ που θα δοθούν φέτος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση όμως για να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω θετικά μέτρα θα πρέπει η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους των πλεονασμάτων που έχουν τεθεί. Πάντως θα υπάρξουν τα σχετικά νομοθετήματα από τώρα, έτσι ώστε να γίνει η εφαρμογή τους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, που έχει οριοθετηθεί για τον Αύγουστο του 2018. Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η εφαρμογή των μέτρων της μείωσης των δαπανών για τις συντάξεις και των παρεμβάσεων στο φορολογικό πεδίο, που «κρύβουν» μείωση στο αφορολόγητο, προϋποθέτει ότι θα έχει επέλθει μέχρι τότε συμφωνία για το χρέος της χώρας.

Documento Newsletter