Η ακροδεξιά Λεπέν επικροτεί την ξενοφοβική ονομασία στο χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά

Η ακροδεξιά Λεπέν επικροτεί την ξενοφοβική ονομασία στο χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν πήρε θέση σήμερα στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου για την “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”, που ανατέθηκε στον Έλληνα Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, εγκρίνοντας την απόφαση αυτή, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχίες για την άνοδο του λαϊκισμού στην ήπειρο.

Η Λεπέν, η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού (πρώην Εθνικό Μέτωπο), έκανε λόγο για “ιδεολογική νίκη”, σε μια ομιλία της σήμερα, στην οποία περιέγραψε τους στόχους του κόμματός της στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές και περιφερειακές) στη Γαλλία, συντασσόμενη πλήρως με την επιλογή της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

Η φον ντερ Λάιεν επικρίθηκε την περασμένη εβδομάδα για τον τίτλο που θα φέρει ο νέος Επίτροπος ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για το μεταναστευτικό. Οι επικριτές της υποστήριξαν μάλιστα ότι ο τίτλος αυτός, η “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”, είναι ένα σύνθημα της ακροδεξιάς.

Μιλώντας σε υποστηρικτές της στο Φρεζούς της Γαλλικής Ριβιέρας, είπε ότι ο τίτλος αυτός “αποκαλύπτει πολλά”. “Επιβεβαιώνει την ιδεολογική νίκη μας” συνέχισε η Λεπέν, που συχνά επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση όμως δεν έχει φτάσει στο σημείο να δεσμευτεί ότι θα βγάλει τη Γαλλία από το μπλοκ, καθώς το “Frexit” δεν έχει πολλούς υποστηρικτές μεταξύ των Γάλλων ψηφοφόρων. Υπό την πίεση των εθνικών κυβερνήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση “αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η μετανάστευση προκαλεί ερωτηματικά για το μέλλον του τρόπου ζωής των Ευρωπαίων”, πρόσθεσε.

Από το 2011 που η Μαρίν Λεπέν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, έχει προσπαθήσει να διευρύνει την εκλογική βάση της και ταυτόχρονα να αποκοπεί από τους σκληροπυρηνικούς ακροδεξιούς, με μικτά αποτελέσματα. Το 2017 δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, κάτι που είχε πετύχει ο πατέρας της 15 χρόνια νωρίτερα, για να ηττηθεί όμως στη συνέχεια από τον Ζακ Σιράκ. Ωστόσο, στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο Εθνικός Συναγερμός ήρθε πρώτο κόμμα στη Γαλλία.

Documento Newsletter