Η ακρίβεια θερίζει τη Θεσσαλονίκη

Η ακρίβεια θερίζει τη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης:
-Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο Νομό Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στις -47 μονάδες για τον Μάρτιο του 2022
Τον Μάρτιο του 2020 στην αρχή της πανδημίας και με επιβολή καραντίνας ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο -45 και βέβαια πολύ μακριά από το -2 τον Σεπτέμβριο 2019.
-Το 30% των νοικοκυριών δανείζεται για να τα βγάλει πέρα ή ξοδεύει από τις αποταμιεύσεις του.
– 7 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει δαπάνες για ψυχαγωγία και ταξίδια, 2 στους 3 δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει δαπάνες για ένδυση και υπόδηση και 1 στους 2 δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει ακόμα και τα τρόφιμα.
-Το 64% αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τους
-Το 98% έχουν διαπιστώσει αύξηση των τιμών καταναλωτή.
-Το 61% εκτιμά ότι θα αυξηθεί πολύ η ανεργία.
-Το 65% των νοικοκυριών δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας.
– Το 78% δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς θέρμανσης ή δυσκολεύονται να τους αποπληρώσουν.
– 2 στα 3 νοικοκυριά δηλώνουν ότι θερμαίνονται με φυσικό αέριο, ενώ το 15% χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, το 9% χρησιμοποιούν συσκευές ηλεκτρικού ρεύματος και το 7% καυσόξυλα.
– Τα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια μειώνουν κατά 69% άλλα έξοδα όπως η ψυχαγωγία και τα ταξίδια,κατά 64% μειώνουν τις δαπάνες ένδυσης – υπόδησης ,κατά 50% μειώνουν τα τρόφιμα και βασικά αγαθά διαβίωσης,μειώνουν κατά 36% την χρήσης Ι.Χ. οχημάτων, αναβάλουν αγορές για σπίτι ή αυτοκίνητο κατά 30%, μειώνουν τις καταθέσεις κατά 22%, ενώ το 9% δανείζονται από συγγενείς και φίλους
– 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχει αυξηθεί το ενεργειακό κόστος τους
– το 70% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι μετακυλίουν τις αυξήσεις στις τιμές προϊόντων
τρέχουν» σήμερα οι τιμές φαντάζει δύσκολο για να είναι αληθινό.
Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει το ίδιο τις επιπτώσεις της ακρίβειας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης: έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Δ. Ευρώπη, το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί κατά 60% – στο διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο-, το κόστος παραγωγής στην βιομηχανία να έχει εκτιναχθεί κατά 48,8% μέσα σε έναν μήνα, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα παραμένει καθηλωμένο.
Τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των πολιτών μειώνονται μέρα με τη μέρα με τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στο ρεύμα, στα βασικά αγαθά, στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στα ενοίκια, ενώ οι λίγοι θησαυρίζουν ανενόχλητοι
Tο πληθωριστικό σοκ και η ενεργειακή κρίση είναι ήδη τρεις φορές υψηλότερα από εκείνο της 10ετίας του 70 διότι οι μισθοί τότε αυξάνονταν ανάλογα και δεν είχαμε κρίση φτώχειας σαν την σημερινή.
Κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας,επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ,μείωση του ΦΠΑ στο 15%, ΑΤΑ σε μισθούς,συντάξεις και επιδόματα είναι μέτρα που θα ανακουφίσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα βάλουν φρένο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Η Ιωάννα Λιούτα είναι πολιτική αναλύτρια με εξειδίκευση στην Οικονομική Διακυβέρνηση και στις Δημόσιες Πολιτικές

Documento Newsletter