Η ακρίβεια ροκανίζει το οικογενειακό εισόδημα και επιτείνει το δημογραφικό πρόβλημα

Χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά ζούνε την τέλεια καταιγίδα. Οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια και καύσιμα, τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και την εκτίναξη του ύψους των ενοικίων, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, προκαλώντας μεσοσταθμικά μια απώλεια εισοδήματος που αγγίζει το 14% για τη μέση ελληνική οικογένεια. Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκονται τα ευάλωτα νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες σε σίτιση και στέγαση. Ένας στους τρεις Έλληνες βρίσκεται πλέον στο όριο της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει περισσότερο με «χάντρες σε ιθαγενείς» παρά σαν ένα εργαλείο οικονομικής στήριξης.

Σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι νέοι της χώρας μας, που μετά από 10 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης και πανδημίας,  ζούνε σήμερα στο επίκεντρο μιας κοινωνίας που μαστίζεται από την νεοφιλελεύθερη και ιδεοληπτική ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας και της χειρότερης στεγαστικής κρίσης που έχει βιώσει ο τόπος. Αδυνατούν έτσι να αφήσουν το «παιδικό τους δωμάτιο» και να ξεκινήσουν τις δικές τους οικογένειες. Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά 450.000, ενώ οι προβλέψεις μιλούν για μείωση των παραγωγικών ηλικιών κατά 400.000 μέχρι το 2030 και συνολική μείωση του πληθυσμού κατά 35% μέχρι το 2060, αν δε ληφθούν γενναία μέτρα αναστροφής του δυσοίωνου μέλλοντος.

Είναι φανερό πως αυτό το δυστοπικό σκηνικό δεν αντιμετωπίζεται με κινήσεις εντυπωσιασμού και ημίμετρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού και το market – pass. Η κυβέρνηση έχει κάνει τις πολιτικές της επιλογές, επιμένει να επιδοτεί συστηματικά την αισχροκέρδεια, η οποία σε αντίθεση με την ακρίβεια που έχει διεθνείς διαστάσεις, είναι απολύτως ελληνικό φαινόμενο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποδείξει ότι θέλει να αξιοποιήσει την κρίση ως ευκαιρία για να στηρίξει μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία λυμαίνονται με όρους καρτέλ την αγορά ενέργειας, των καυσίμων και των τροφίμων.

Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει εναλλακτική πολιτική αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή σε μια προοδευτική αι αριστερή κατεύθυνση. Απέναντι στην ανθρωποκτόνο πολιτική της ΝΔ που οδηγεί σε μια μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των λίγων και ισχυρών με επιδότηση αισχροκέρδειας, ανεξέλεγκτη την αγορά και εύνοια υπέρ των ολιγοπωλίων, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται για μια δέσμη άμεσων μέτρων που θα ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα και θα μειώσουν τις τιμές αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

  • Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880€ για τον ιδιωτικό τομέα, κατά 10% στο δημόσιο και θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
  • Με την επαναφορά της 13ης σύνταξης που έκοψε ο κ. Μητσοτάκης παρά τις κούφιες προεκλογικές εξαγγελίες του 2019, και την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ που δίνει τη λαϊκή κατοικία βορά στα χέρια των funds.
  • Με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα , στα τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης και μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
  • Τέλος με την επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα των εταιρειών κοινωνικής ωφέλειας που έχουν μετατρέψει τα κοινωνικά αγαθά σε κερδοσκοπικά προϊόντα.

Γιατί το «Δικαιοσύνη Παντού» δεν είναι σύνθημα. Είναι όρος κοινωνικού συμβολαίου.

Η Υψιπύλη (Βύλη ) Ελισάβετ Χατζηνικόλα είναι μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. – υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Α΄ Θεσσαλονίκης