Η ακρίβεια «λιώνει» τους καταναλωτές

Η ακρίβεια «λιώνει» τους καταναλωτές

Στα ράφια των σουπερμάρκετ η κοινωνία αναστενάζει

Επαίρονται και τολμούν να μιλούν για νέα δήθεν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat. Γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί αλλά ψάχνουν να βρουν τρόπο να «προκαλέσουν» ευμενή επικοινωνιακά σχόλια για μια κυβέρνηση η οποία προς χάριν της αισχροκέρδειας των λίγων έχει ήδη στείλει την κοινωνία στα βράχια.

Πράγματι η Eurostat ανακοίνωσε υποχώρηση του εναρμονισμού δείκτη τιμών καταναλωτή 7,2% για τον Ιανουάριο στη χώρα μας από 7,6% τον Δεκέμβριο και 8,8% τον Νοέμβριο. Είναι μια αποκλιμάκωση που οφείλεται κατά συντριπτικό ποσοστό στο παρατεταμένο καλοκαίρι που βίωσε η Ευρώπη το οποίο επέφερε μείωση της κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων.

Από την άλλη και ακριβώς επειδή η σύγκριση είναι ετήσια, αυτή η αύξηση συγκρίνεται με τον περσινό Ιανουάριο, όταν ο… παροδικός τότε (κατά Αδωνη Γεωργιάδη) πληθωρισμός είχε μετρηθεί στο 5,5%. Αρα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 έχουμε αύξηση της τάξης του 12,7% στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Εδώ μπαίνει το κρίσιμο μέγεθος. Πληθωρισμός στα τρόφιμα εκεί που υποφέρει ο μέσος Ελληνας: στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Στην Ελλάδα οι τιμές στην ενέργεια αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3%. Αντίθετα, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στα τρόφιμα, ποτά και καπνό, με αύξηση 12,6%. Οσον αφορά τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 8,2%. Το ίδιο έτος η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν 2% από τον Ιανουάριο του 2022 και 7,5% από τον Μάιο του 2022.

Συνολικά λοιπόν για οκτώ μήνες η αύξηση ήταν 9,5% και μόνο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Εύλογα προκύπτει ότι όλα αυτά δεν αποτελούν «αύξηση μισθού» αλλά μερική αποκατάσταση της ζημίας στο εισόδημα των νοικοκυριών από την κρίση του κόστους ζωής, η οποία σύμφωνα με τις ΕΛΣΤΑΤ και ΤτΕ οφείλεται κατά 68% στις πολιτικές καρτελοποίησης της ελληνικής οικονομίας (κυρίως στο ρεύμα και στα καύσιμα) από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατά 32% στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κατάντια της Ελλάδος

Η Eurostat όμως δείχνει και πού έχει οδηγήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης την ελληνική κοινωνία. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Ελλάδα είναι 13η ανάμεσα στα 22 κράτη-μέλη που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό (831,83 ευρώ τον μήνα με αναγωγή των 14 μισθών σε 12).

Ωστόσο αν συνυπολογιστεί η ακρίβεια (μονάδες αγοραστικής δύναμης), τότε η Ελλάδα πέφτει στην τέταρτη θέση από το τέλος και προσπερνά μόνο τις Βουλγαρία, Λετονία, Σλοβακία! Τούτο συμβαίνει διότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεν να αντιμετωπίσουν την κρίση κόστους ζωής που γεννά ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τη λαίλαπα της αισχροκέρδειας των ολίγων που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιβάλει στην ελληνική κοινωνία.

Νέος γύρος αυξήσεων τον Φεβρουάριο

Οπως ο καθένας αισθάνεται όταν πηγαίνει να αγοράσει τα προς την επιβίωση, η κοινωνία ασφυκτιά υπό το βάρος της ακρίβειας… Ομως το πρόβλημα είναι ότι έρχονται νέες αυξήσεις στα ράφια των καταστημάτων… Ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον βιομηχανικό τομέα των ειδών διατροφής έχει καταγράψει αύξηση για τον Δεκέμβριο της τάξης του 16,2%. Αυτή περνάει στις τιμές των προϊόντων που εκτίθενται στα ράφια τον Φεβρουάριο.

Οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν ήδη στείλει προς τα σουπερμάρκετ αλλαγές στους τιμοκαταλόγους τους που αγγίζουν το 30%! Την ίδια ώρα η βενζίνη (χωρίς να υπάρχει λόγος, αφού τώρα καταναλώνουμε τα υγρά καύσιμα που διυλίστηκαν τέσσερις έως έξι μήνες πριν) αρχίζει να παίρνει την ανηφόρα.

Κάποιοι μάλιστα μιλούν για Αρμαγεδδώνα στις τιμές από τις 15 Φεβρουαρίου λόγω μέτρων αποτροπής διακίνησης του ρωσικού πετρελαίου.

Documento Newsletter