Η ακρίβεια καλπάζει κι η κυβέρνηση σφυρίζει

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Αυτό που συμβαίνει στα τρόφιμα είναι τρομακτικό. Με πληθωρισμό 1,6% τον Σεπτέμβριο, τα λαχανικά είδαν άνοδο 17,7% , τα έλαια 16,1% και τα φρούτα 13,9%.

Αυτό δεν είναι ανώδυνο, δεν είναι περαστικό, είναι η καθημερινότητα που ζουν οι Ελληνες, ειδικά τα φτωχότερα νοικοκυριά. Οσοι έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες βλέπουν να τούς κλέβουν τρόφιμα από το τραπέζι της οικογένειας. Χάνουν μία ντομάτα στις πέντε και ένα πορτοκάλι στα επτά. Πολλοί δεν θα μπορέσουν να τα αντικαταστήσουν.

Δεν είναι προσωρινό. Η ακρίβεια, που πάντα υπήρχε, ενώ οι μισθοί έχουν καθηλωθεί, έκανε ένα μεγάλο άλμα το φθινόπωρο του 2021 και συνέχισε να σφυροκοπάει τα νοικοκυριά τα δύο επόμενα χρόνια παρά την περιβόητη δήλωση τού τότε υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές και θα ομαλοποιηθεί η αγορά».

Εννοούσε τα Χριστούγεννα του 2021. Η αγορά όχι μόνο δεν ομαλοποιήθηκε αλλά η αισχροκέρδεια εξαπλώθηκε σε όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Εφτασε η χώρα στη δέκατη χειρότερη θέση παγκοσμίως στον πληθωρισμό στα τρόφιμα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2023.

Τότε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 11%. Τώρα, με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κλαδικός δείκτης των τροφίμων ανέβηκε 9,4%. Δηλαδή πολύ μικρή διαφορά.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις δεν φαίνεται να πτοούν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όταν ζοριστεί πετάει ένα market pass των 22 ευρώ και λέει «κόψτε τον λαιμό σας». Κερνάει δηλαδή, ένα λίτρο λάδι κι ένα κοτόπουλο τον μήνα, αντί να πάρει μέτρα, όπως ο έλεγχος της αγοράς ή και η μείωση του ΦΠΑ.

Σε όλο τον πλανήτη μιλάνε για τον «πληθωρισμό της απληστίας», δηλαδή τον πληθωρισμό που πυροδοτείται από τα υπερκέρδη των εταιρειών. Μια ματιά στα δημοσιευμένα κέρδη των ελληνικών εταιρειών πετρελαιοειδών, των εταιρειών ενέργειας και των εταιρειών τροφίμων το αποδεικνύει.

Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τα βλέπει αυτά. Αυτό που βλέπει και ανακοινώνει περήφανα είναι ότι έχει μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πλεόνασμα. Δηλαδή περισσότερα έσοδα από φόρους. Τους δικούς μας φόρους. Το περισσότερο ΦΠΑ που έχουμε δώσει επειδή ανέβηκε η τιμή των προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Ανατιμήσεις φωτιά στα τρόφιμα, εν όψει χειμώνα ακρίβειας – Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Παγκόσμια Τράπεζα: Στις 10 χειρότερες χώρες η Ελλάδα στον πληθωρισμό στα τρόφιμα

Πανηγυρίζει ο Χατζηδάκης για το πλεόνασμα που χτίστηκε με υπερβολικούς φόρους