Η ακρίβεια επελαύνει με σφραγίδα Μαξίμου – Φέρνουν υπερκέρδη στα καρτέλ και απόγνωση στους πολίτες

Η ακρίβεια επελαύνει με σφραγίδα Μαξίμου – Φέρνουν υπερκέρδη στα καρτέλ και απόγνωση στους πολίτες

Οι πολιτικές Μητσοτάκη που φέρνουν υπερκέρδη στα καρτέλ και απόγνωση στους πολίτες

«Ελέφαντα στο δωμάτιο» αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον πληθωρισμό της απληστίας που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και συνθλίβει τα εισοδήματα φτωχοποιώντας τα ελληνικά νοικοκυριά! Αυτό που δεν μας είπε είναι ότι ο ίδιος και οι πολιτικές που εφάρμοσε από το 2019 έχουν προκαλέσει αυτό τον όλεθρο.

Από τη μια η καρτελοποίηση της ενέργειας που έφερε αισχρά κέρδη το 2022 άνω του 350% στα διυλιστήρια της χώρας και αύξηση άνω του 150% στα κέρδη 150 εισηγμένων, από την άλλη η άρνησή του να παρέμβει στην ενδιάμεση εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να παρεμποδίσει την αισχροκέρδεια επέφεραν αυτό τον καταιγισμό αύξησης τιμών στα τρόφιμα. Ολα αυτά μαζί με την τεράστια φορολόγηση των εισοδημάτων (μέρος των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις) γυρίζουν πίσω στο κράτος διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να τιμαριθμοποιήσει με βάση τις αυξήσεις και τις φορολογικές κλίμακες. Κάπως έτσι, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, είναι η δεύτερη φτωχότερη κοινωνία σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Πυροδότης η ενέργεια

Τα ενεργειακά προϊόντα μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες που είναι το κόστος ρεύματος και τα υγρά καύσιμα. Και στις δύο αυτές κατηγόριες στα χρόνια της διακυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη υφίσταται μια σταθερότητα. Αυτή δεν είναι άλλη από την εκθετική αύξηση των τιμών μετά το 2021 που δεν οφείλεται μόνο στην αναταραχή που έφεραν η πανδημία στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως θέλει να πιστέψουμε ο πολλαπλώς καταληφθείς να ψεύδεται Κυρ. Μητσοτάκης.

Ομως δεν είναι μόνο η ενέργεια που ευθύνεται για την κρίση κόστους ζωής που ταλανίζει τα χειμαζόμενα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που βλέπουν να καταποντίζονται οι επιχειρήσεις τους εξαιτίας της μεγέθυνσης του κόστους και της μείωσης τα κατανάλωσης.

Το ακριβές είναι ότι για την ακρίβεια ευθύνονται οι εξωγενείς παράγοντες αλλά για την αισχροκέρδεια ευθύνονται οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη. Το πρόβλημα είναι ότι η αισχροκέρδεια που αφήνεται ανεξέλεγκτη να σκοτώνει το εισόδημα συμμετέχει σε αυτό το πάρτι του πληθωρισμού της απληστίας σε ποσοστό που κυμαίνεται κοντά στο 70% και οι αυξήσεις λόγω των εξωγενών παραγόντων δεν συγκεντρώνουν ποσόστωση άνω του 30%! Αυτή η σταθερότητα που παρουσιάζεται ως κανονικότητα καταστρέφει την κοινωνία με τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά που επιπρόσθετα έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κόστος μετακίνησης. Από την άλλη και πέρα από την αισχροκέρδεια στην ενδιάμεση εφοδιαστική αλυσίδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή αυξάνεται δραματικά και το μεταφορικό κόστος των παραγόμενων προϊόντων καθώς ό,τι παράγεται, μεταφέρεται.

Σε όλο αυτό προστίθεται και το κόστος ρεύματος για την παραγωγή προϊόντων από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Είναι τέτοια η επιβάρυνση κόστους που υφίστανται αυτές οι βιομηχανίες μόνο από την αύξηση ρεύματος που έχει οδηγήσει σε αποβιομηχάνιση της χώρας. Ηδη δώδεκα μεγάλες βιομηχανίες έχουν παγώσει την τσιμινιέρα, αφού αδυνατούν να παραγάγουν ανταγωνιστικά προϊόντα λόγω τιμής!

Τρόφιμα και ενοίκια

Οσο για τα τρόφιμα; Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει δεικνύουν τον όλεθρο. Σε 40 προϊόντα που έγινε επισκόπηση τιμών προκύπτει αύξηση που φτάνει μέχρι και το 300% σε σχέση με το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου 2019! Εάν σε όλα αυτά προσθέσεις την τερατώδη αύξηση στα ενοίκια (άνω του 50%), εύκολα καταλήγεις στο γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέλαβε μια κοινωνία σε άνοδο μετά τα μνημόνια και έχει καταφέρει να την καταρρακώσει για να εξυπηρετήσει τα καρτέλ που ο ίδιος δημιουργεί σε κάθε κλάδο της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

Χαμάς: Δεν αποδέχεται συμφωνία χωρίς οριστική κατάπαυση πυρός και αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα

Κύπρος: Στο μικροσκόπιο οι φήμες ότι ο Ζελένσκι αγοράζει καζίνο στα Κατεχόμενα – Τι απαντά το Κίεβο

Γαλλία: Ένταση και διαμαρτυρία των βουλευτών της Αριστεράς για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

 

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter