Η Αίγυπτος διώκει μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Η Αίγυπτος διώκει μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Σε μια σειρά από ενέργειες ενάντια στο κίνημα του προχώρησαν οι αιγυπτιακές αρχές. Οι διώξεις αυτές ξεκίνησαν με την ανατροπή του εκλεγμένου πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013. 

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου την Τρίτη, άρχισε να εφαρμόζει το νόμο που προβλέπει ότι τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πρέπει να καθαιρεθούν από δημόσιες και ιδιωτικές θέσεις. Το Ανώτατο Συμβούλιο των αιγυπτιακών πανεπιστημίων ζήτησε λίστα με τα ονόματα των δημόσιων υπαλλήλων που σχετίζονται με το κίνημα. Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι τα πανεπιστήμια αναζητούν τους συνεργάτες των ‘τρομοκρατικών’ οργανώσεων για να τους απολύσει και στην προσπάθεια αυτή θα επιζητήσει την βοήθεια των υπηρεσιών ασφαλείας. 

Στις 12 Ιουλίου, η αιγυπτιακή βουλή ενέκρινε τροποποιήσεις που επεκτείνουν την ικανότητα της κυβέρνησης να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους χωρίς ποινικό μητρώο που είναι ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις ή οργανώσεις της Αριστεράς. Το μέτρο περιγράφεται ως μια εκστρατεία «εξαγνισμού» των κυβερνητικών υπηρεσιών από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία η Αίγυπτος έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση. Νομικοί καλούν το μέτρο ρατσιστικό, αναφέροντας ότι παραβιάζει το Άρθρο 53 του αιγυπτιακού Συντάγματος που απαγορεύει την διάκριση ανάμεσα σε αιγυπτίους

Καταδίκη των επικεφαλής

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Αίγυπτο επιβεβαίωσε την Τετάρτη την καταδίκη σε ισόβια δέκα υψηλόβαθμων στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων και ενός εκ των αρχηγών του κινήματος, Μοχάμεντ Μπαντί. Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι για κατασκοπία και συνωμοσία εναντίον της χώρας με ξένους και εγχώριους παράγοντες.

Το ίδιο δικαστήριο είχε καταδικάσει και τον Μόρσι, που πέθανε σε μια συνεδρίαση το 2019.

Επίσης, ένα αιγυπτιακό δικαστήριο που ασχολείται με απειλές για την εθνική ασφάλεια έχει προτρέψει την κυβέρνηση να απευθυνθεί στην Ιντερπόλ για την σύλληψη τριών αιγυπτίων που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και είναι επικριτές του προέδρου Αλ Σίσι. Στις 25 Ιουλίου, το Δικαστήριο Εθνικής Ασφάλειας ζήτησε να παρθούν μέτρα για την σύλληψη τριών πολιτών, του Μοχάμεντ Άλι, του Ταμέρ Γκαλάλ και του Αμπντουλά Σαλέμ για την εμπλοκή τους με την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Το δικαστήριο τους κατηγόρησε επίσης για εκστρατεία παρεμπόδισης της εφαρμογής του Συντάγματος, υπονόμευση των θεσμών και διάδοση ψευδών ειδήσεων για τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας. 

Ετικέτες

Documento Newsletter