Η Αίγυπτος δεν δέχεται παραμονή ισραηλινού στρατού στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας στη Γάζα

Η Αίγυπτος δεν δέχεται παραμονή ισραηλινού στρατού στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας στη Γάζα
AP Photo/Leo Correa

Η Αίγυπτος επανάλαβε ότι δεν θα αποδεχθεί την παρουσία ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Qahera News Tv, που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Αίγυπτος είναι μεσολαβήτρια χώρα στις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με μια υψηλόβαθμη πηγή, την οποία επικαλείται το κανάλι, το Κάιρο διαμήνυσε «σε όλες τις πλευρές» ότι δεν θα δεχθεί την ισραηλινή παρουσία στον αποκαλούμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια στενή λωρίδα γης μήκους 14,5 χιλιομέτρων στα νότια σύνορα της Γάζας.

Σημειώνεται ότι το βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις σε αυτή την φάση, είναι η επιμονή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να επιτρέπει την ισραηλινή παρουσία κατά μήκος του διαδρόμου Φιλαδέλφειας και σε έναν δρόμο που διχοτομεί τη Λωρίδα της Γάζας, τον διάδρομο Νετσαρίμ.

Η Χαμάς έχει απορρίψει οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο στο ειρηνευτικό σχέδιο τριών σταδίων που ανακοινώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου και εγκρίθηκε αργότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προβλέπει τελικά την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

«Η Αίγυπτος διαχειρίζεται τη διαμεσολάβηση» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς «σύμφωνα με την εθνική της ασφάλεια», δήλωσε η πηγή στην Al-Qahera News, η οποία συνδέεται με την κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που περιέγραψε ο Μπάιντεν έχει γίνει αποδεκτό από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τους όρους του, υποσχόμενος ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί πλήρως η Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Ιράν: Η επίθεση της Χεζμπολάχ καταδεικνύει ότι το Ισραήλ έχασε την αποτρεπτική του ισχύ

Ο Ζελένσκι ζητά άδεια από τους Δυτικούς για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς «αποτρεπτικά»

Ισραήλ: Παίζει με την φωτιά ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν-Γκβιρ για το στάτους κβο του Ορους του Ναού στην Ιερουσαλήμ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter