Η άγνωστη μητριαρχία της Βόρειας Κορέας: Πώς οι γυναίκες έγιναν οι «αρχηγοί» της οικογένειας

Η άγνωστη μητριαρχία της Βόρειας Κορέας: Πώς οι γυναίκες έγιναν οι «αρχηγοί» της οικογένειας
AP Photo/Ng Han Guan

Μια τεράστια αλλαγή στον ρόλο των γυναικών της Βόρειας Κορέας σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, αντιστρέφοντας τους κανόνες της πατριαρχικής κοινωνίας.

Στη Βόρεια Κορέα, οι γυναίκες παραδοσιακά ορίζονται με δύο λέξεις: μητέρα και σύζυγος. Όμως, όταν o λιμός έπληξε τη χώρα τη δεκαετία του 1990 και το δημόσιο σύστημα διανομής τροφίμων κατέρρευσε, οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με τις γυναίκες να βγαίνουν στην αγορά εργασίας για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τις οικογένειές τους. Μάλιστα, το ίδιο το κράτος, που έχει εμμονή με τον έλεγχο της ζωής των ανδρών, αγνόησε τελείως αυτό που έκαναν οι γυναίκες.

Πολλές άρχισαν να εργάζονται σε αγορές, άλλες νόμιμες, άλλες παράνομες, πουλώντας ό,τι μπορούσαν για να συμπληρώσουν τους πενιχρούς μισθούς των εργασιών των συζύγων τους, που συνήθως απασχολούνταν σε εργοστάσια. Η οικονομική δύναμη είχε μετατοπιστεί και οι γυναίκες ήταν πλέον υπεύθυνες για την τροφοδοσία του νοικοκυριού, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, περνώντας έτσι από την πατριαρχία στη μητριαρχία, σημειώνει το Conversation.

Οι συγγραφείς Μπρόουεν Ντάλτον και Κιούνγκγια Γιανγκ, έγραψαν ένα βιβλίο για τον ρόλο των γυναικών στη Βόρεια Κορέα. Η Γιανγκ, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι εντυπωσιάστηκε, όταν Βορειοκορεάτισσες που ζουν εκτός χώρας, στις οποίες πήρε συνέντευξη, χρησιμοποίησαν τη λέξη «μητριαρχία».

Θέλησε μάλιστα να αφηγηθεί μια συνομιλία που είχε με μια 50χρονη αποστάτη: «Οι γυναίκες ήταν κάποτε υποχείρια του συζύγου τους. Μόλις όμως βγήκαν στην αγορά εργασίας, οι άνδρες άρχισαν να φοβούνται ότι θα τους διώξουν από τα σπίτια τους», της είπε μεταξύ άλλων.

Φυσικά, αναλυτικά στοιχεία για το γεγονός είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν στην απομονωμένη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι περισσότερες έρευνες διεξάγονται ύστερα από μαρτυρίες των αποστατών, που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εδώ και χρόνια.

«Δεν ξέρω αν μπορείτε να το ονομάσετε δύναμη, αλλά οι γυναίκες κάνουν ό,τι δεν μπορούν πλέον να κάνουν οι άντρες. Στο παρελθόν, έπρεπε να υπακούμε στους συζύγους μας. Αλλά τώρα, δεν έχουν τη δυνατότητα να μας στηρίξουν οικονομικά. Οι γυναίκες πρέπει να βγάλουν χρήματα για την οικογένεια. Οι γυναίκες έχουν γίνει αρχηγοί της οικογένειας», ανέφερε μια Βορειοκορεάτισσα με το όνομα «Κιμ», μιλώντας στο NPR.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο Τραμπ συνεχίζει την παράδοση της οικογενειοκρατίας- Έβαλε τη νύφη του συμπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων

Δραματική αύξηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων – Ξεκινούν από 5 χρονών

Ετικέτες

Documento Newsletter