Πάντα το παρασκήνιο της πολιτικής έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ίδια την σκηνή. Η εκδικητική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ματαιώσει την επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας και να υποβαθμίσει έτσι τον Άδωνη Γεωργιάδη λόγω δηλώσεών του για τις αυξήσεις στους ένστολους, φαντάζει επίδειξη ισχύος, αλλά από πίσω στάζει αίμα. Τόσο που έχουν ποτίσει οι μοκέτες του Μαξίμου που με τόση επιμέλεια και αισθητική τοποθετήθηκαν υπό τις εντολές της κυρίας του πρωθυπουργού, αν θυμάστε.
Υπό μια γενική πολιτική θεώρηση, οι εσωκομματικές συγκρούσεις στη ΝΔ και αυτές στην κυβέρνηση, είναι λογικό αποτέλεσμα και αστάθεια που δημιουργεί η απώλεια στήριξης του συστήματος Μητσοτάκη. Η συγκεκριμένη όμως σύγκρουση και μάλιστα αυτή με τον Άδωνη Γεωργιάδη, υποκρύπτει στοιχεία του χαρακτήρα του Μητσοτάκη. Ιδίως αυτό της αγνωμοσύνης που του χρεώνουν όλο και περισσότερο.
Όλα φαίνονται να ξεκίνησαν, όταν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει θέσεις στρατηγών στο Ελληνικό στράτευμα. Ήταν μια γενναία απόφαση του Δένδια, αφού ο Ελληνικός στρατός έχει πολλαπλάσιους στρατηγούς από αυτούς του Αμερικανικού Στρατού ως αποτέλεσμα της χρόνιας αθλιότητας να εξυπηρετούνται και να παρασημοφορούνται ημέτεροι (και συνήθως άχρηστοι) στις ένοπλες δυνάμεις. Η πρόταση Δένδια έγινε αποδεκτή από τον Μητσοτάκη, έστω και με μισή καρδιά γιατί αναβαθμίζει το προφίλ του Υπουργού Άμυνας, αλλά ο Δένδιας επέμεινε και περαιτέρω. Ζήτησε τα χρήματα που εξοικονομούνται από την κατάργηση να κατευθυνθούν στην αύξηση στους υπόλοιπους ένστολους. Αφού έγινε δεκτό και αυτό, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, έθεσαν το θέμα για το τι θα γίνει με τους υπόλοιπους ένστολους (αστυνομικούς, πυροσβέστες , λιμενικούς). Προφανώς οι έτεροι υπουργοί ήθελαν να επωφεληθούν και οι ίδιοι εκλογικά από την κυβερνητική γαλαντομία. Ο Μητσοτάκης όμως τους απάντησε ότι θα δοθούν χρήματα στους ένστολους αλλά θα το ανακοινώσει ο ίδιος τον Σεπτέμβριο στην Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ποιος θα μπορούσε να αντιδράσει σε αυτό;
Ο Βασίλης Κικίλιας. Προσέτρεξε σε συνέντευξη όπου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ένστολοι δύο κατηγοριών και πρέπει να πάρουν αυξήσεις όλοι. Αφού η κυβερνητική ομερτά είχε σπάσει, βγήκε και ο Άδωνης Γεωργιάδης να το θέσει πιο χοντρά λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκης σέβεται όσους φορούν εθνόσημο και θα βρει τον δημοσιονομικό χώρο για να δώσει αυξήσεις σε όλους τους ένστολους». Που θα πει, αν Μητσοτάκη δεν δώσεις αυξήσεις, δεν σέβεσαι όχι τους κανόνες ίσης μεταχείρισης αλλά το εθνόσημο! Βαριά η προκαταβολική κατηγορία προς τον Μητσοτάκη, αλλά προφανώς ο Άδωνης Γεωργιάδης θεώρησε ότι ενώ ο ίδιος σεβάστηκε τη δέσμευση προς τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, άπαξ και αυτή έσπασε, είχε δικαίωμα να κάνει το κομμάτι του.
Ο Μητσοτάκης εξοργίστηκε με τον Κικίλια και μετέτρεψε την χθεσινή μέρα στο Μαξίμου ως ημέρα μερικών δεκάδων «μπιπ» για τον υπουργό του. Τον κατηγόρησε σε παριστάμενους στο Μαξίμου πως χρησιμοποίησε την προσωπική κλάψα για να τον πείσει να τον ξανακάνει υπουργό, ενώ η εφημερίδα «Παραπολιτικά» που διατηρεί σχέσεις με το Μέγαρο, όχι μόνο άσκησε σκληρή κριτική στον Κικίλια αλλά την επέκτεινε και σε υπονοούμενα για περίεργες «σχέσεις» του. Αυτά όμως ήταν περισσότερο παρασκηνιακά.
Ο Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει επιδεικτική και εκδικητική επίθεση στον Άδωνη Γεωργιάδη, ματαιώνοντας για δεύτερη φορά επίσκεψη στο Υπουργείο του. Με τον τρόπο αυτό όμως, ο Μητσοτάκης δεν δημοσιοποιεί την υποβόσκουσα δυσφορία του προς Άδωνη Γεωργιάδη αλλά και τον πόλεμο. Ο Μητσοτάκης μπορεί να είναι πρωθυπουργός σε κρίση αλλά Γεωργιάδης, δεν είναι ένας υπουργός και μόνο. Αποτελεί τη έκφραση ενός σκληρού κομματιού της ΝΔ το οποίο μάλιστα έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Μητσοτάκη (όπως και ο ίδιος ο Γεωργιάδης) σε εποχές που δεν ήταν κανένας πρόθυμος να το κάνει. Αυτό όμως δεν σήμαινε και καλή σχέση μεταξύ τους.
Ο Μητσοτάκης πήρε την προεδρία της ΝΔ με την υποστήριξη του Άδωνη ο οποίος του έδωσε την κρίσιμη μάζα της νίκης. Αν δεν υπήρχε ο Γεωργιάδης να του προσφέρει εσωκομματικούς ψήφους αλλά και πιστοποίηση λαϊκής Δεξιάς ώστε να βγει Πρόεδρος του κόμματος, ο Μητσοτάκης ίσως να είχε εγκαταλείψει την πολιτική ή να επέστρεφε στην παλιά του κοινοβουλευτική δραστηριότητα που ήταν γεμάτη από άδειες και ταξίδια στο εξωτερικό. Βγήκε Πρόεδρος όμως και έγινε και πρωθυπουργός.
Παρά τις συχνές αποθεωτικές αναρτήσεις του Γεωργιάδη για τον Μητσοτάκη και την Οικογένεια, οι γνωρίζοντες σχολιάζουν και μάλιστα έντονα, ότι ο υπουργός Υγείας βρέθηκε πολλές φορές σε άσχημη θέση εξαιτίας του Μητσοτάκη. Ακόμη και η στήριξη προς τον Άδωνη για το σκάνδαλο Novartis, αλλά και η αρχειοθέτηση της υπόθεσης, δεν έγιναν για να ευνοηθεί ο Άδωνης, αλλά γιατί ο Μητσοτάκης πίστευε ότι η έκταση του σκανδάλου σε σχέση με τη ΝΔ, μπορούσε να καταφέρει πλήγμα στον ίδιο. Άλλωστε και ο ίδιος διατηρούσε σχέσεις με τον Φρουζή και δεν ήθελε περιπέτειες. Μέχρι την τελευταία στιγμή της «αρχειοθέτησής» του, ο Γεωργιάδης κρατήθηκε σε ομηρία από το σύστημα Μητσοτάκη που προτιμούσε να τον απειλεί από το να τον καλύψει εξ αρχής.
Η συμβολή όμως του Άδωνη προς τον Μητσοτάκη είχε και άλλες πλευρές. Συσπείρωσε το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ και το πρόσφερε για κάλυψη στον Μητσοτάκη. Προσέδωσε στοιχεία κλασσικής Δεξιάς στην Προεδρία Μητσοτάκη του τύπου «πατρίς θρησκεία οικογένεια», όταν ο Μητσοτάκης πόσταρε στα social media το δίπτυχο «η Μαρέβα μου και εγώ» με ημίγυμνες φωτογραφίες καλοκαιρινής ευωχίας.
Επιπλέον, ο Γεωργιάδης, για λόγους δικής του ίσως ανάδειξης και δημιουργίας εκλογικού ακροατηρίου, ανέλαβε να λέει φωναχτά όσα ο Μητσοτάκης ψιθύριζε. Να βγάζει κοινώς τη βρόμικη δουλειά.
Είναι κοινό μυστικό ότι στον πρόσφατο ανασχηματισμό, μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μητσοτάκης, ήθελε εκτός τον Γεωργιάδη. Τώρα το δίλημμα για το αν υπέκυψε στο φόβο ότι ο Γεωργιάδης θα μπορούσε να του κάνει τεράστια ζημιά γιατί δεν συνηθίζει να μένει σιωπηλός, ή αξιολόγησε το έργο του, είναι μάλλον ρητορικό.
Αυτή τη στιγμή, ο Μητσοτάκης πιθανόν θεωρεί, πως όσο το σύστημά του παραπαίει, τόσο οφείλει να δείχνει άκαμπτος και αυταρχικός για να παίρνουν οι «από κάτω» το μάθημά τους. Πιστεύει πως θα διατηρήσει συνοχή απειλών και φόβου. Ο Άδωνης Γεωργιάδης προφανώς δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Μητσοτάκη, ο οποίος έχει απέναντί του ένα τεράστιο κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας και νοιώθει την εκλογική κατάρρευση. Μπορεί ωστόσο να γίνει.
Διαβάστε επίσης:
Κλυδωνισμοί χωρίς τέλος στη ΝΔ – Ανησυχία στο Μαξίμου και για τη συνεδρίαση της ΚΟ
Τέμπη: Ο Αγοραστός είχε απειλήσει την εισαγγελέα Αποστολάκη – Με αιτία τη δίωξή του για το «μπάζωμα»
Ο Καιρίδης αλλάζει στρατόπεδο και χτυπάει Άδωνη: Χρειάζονται αυξήσεις και οι υγειονομικοί (Video)