Η Άγκυρα προλειαίνει το έδαφος για επιχείρηση κατά Κούρδων στη Συρία – Θα τεντώσει το σχοινί των σχέσεων με την Ουάσιγκτον;

Η Άγκυρα προλειαίνει το έδαφος για επιχείρηση κατά Κούρδων στη Συρία – Θα τεντώσει το σχοινί των σχέσεων με την Ουάσιγκτον;

Η Άγκυρα ετοιμάζει να πάει σε ολοκληρωτική επίθεση στη Συρία εναντίον των Κούρδων και προετοιμάζει το έδαφος. Θα τεντώσει το σχοινί των σχέσεων με την Ουάσιγκτον;

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε μια χερσαία επιχείρηση κατά των Κούρδων αφού προηγηθούν αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει σε δημοσίευμα της η Jerusalem Post, τονίζοντας ότι η Τουρκια έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον «κατανόηση» απέναντι σε μια τέτοια επειχείρηση.

«Μας είπαν να επαναξιολογήσουμε μια τέτοια κίνηηση. Εμείς τους εξηγήσαμε τις ευαισθησέις μας και θέλαμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν. Τονίσαμε ότι πρέπει να δίξουν κατανόηση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Πέμπτη, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η παραπάνω δήλωση έγινε έπειδα από τηλεφωνική συνομιλία του Ακάρ με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Όστιν Λόιντ, ο οποίες και εξέφρασε στον ομόλογο του τις ανησυχίες των ΗΠΑ για μια πιθανή εισβολή ενάντια στο YPG στη Συρία.

«Μοιράστικα τις ανησιχίες μου για μια νέα επιχείρηση στη Συρία από την Τουρκία», έγραψε ο Όστιν στον λογαρισμό του στο Twitter, με το δημοσίευμα να μεταφέρει ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανανέωσε την προοπτική μιας χερσαίας επιχείρησης για δέυτερη φορά έπειτα από πρόταση την άνοιξη.

Ώς μεσότιτλο το δημοσίευμα αναρωτιέται αν θα επηρεάσει μια επιχείρηση της Τουρκίας τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, και επικαλείται δηλώσεις αναλυτή εξωτερικής πολιτικής με έδρα την Άγκυρα, ο οποίος αναφέρεται στα εργαλεία προεκλογικής εκστρατείας που ενδεχομένως χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για να συσπηρώσει την εθνικισιτκή βάση του, «η οποία κρατάει ενα σκεπτικισμό για τη Δύση».

Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι μια επιχείρηση στη Συρία θα είχε αντίκτυπο στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα μεταξύ τους έιναι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο YPG, για το οποίο η Άγκυρα επιμένει ότι συνδέεται με το PKK στην Τουρκία.

Τα σενάρια για εισβολή στη Συρία αυξήθηκαν μετά τη βομβιστική επίθεση τον περασμένο μήνα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης, που άφησε πίσω της έξι νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Ώρες μετά την έκρηξη, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε το PKK για την επίθεση.

Ο αναλυτής πρόσθεσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, και ελπίζει να εκμεταλλευτεί τυχόν διαφορές μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον στη Συρία για να μειώσει την παρουσία των ΗΠΑ εκεί.

«Οποιαδήποτε ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα έχει θετικές συνέπειες για τη Ρωσία», είπε.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι μια τέτοια εισβολή θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο υψηλού διακυβεύματος στην τουρκική πολιτική σκηνή με προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές να αναμένεται να γίνουν τον Ιούνιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά τον Τούρκο πρόεδρο πίσω από αρκετούς ηγέτες της αντιπολίτευσης, αν και το ποσοστό αποδοχής του έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες.

«Ο Ερντογάν θα το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για την εσωτερική πολιτική», σχολιάζει ο αναλυτής.

«Ο Ερντογάν θα πάρει αυτό που θέλει γιατί χρειάζεται μια νίκη».

Ο Ιμντάτ Ονέρ, πρώην Τούρκος διπλωμάτης, είπε στη Media Line ότι μια χερσαία επιχείρηση θα στρεσσάρει τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αλλά τελικά ο διάλογος θα επικρατήσει.

«Σίγουρα αυτές οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να βρίσκονται σε σύγκρουση σε μια τόσο χαοτική περιοχή», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει να πάρει παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ λόγω της αυξημένης θέσης της Τουρκίας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα έχει υποστηρίξει το Κίεβο με την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία κατά του ρωσικού στρατού, καθώς και με τον περιορισμό της πρόσβασης του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία η Ουκρανία έχει ακτογραμμή 1.700 μιλίων.

Η Άγκυρα ανέστειλε επίσης τις υποψηφιότητες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Εκτιμάται ότι μια παραχώρηση που πιθανότατα θα έλπιζε να πάρει ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ είναι η απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού καθώς η Άγκυρα αποβλήθηκε από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ λόγω της αγοράς ρωσικών όπλων και τώρα ψάχνει να αποκτήσει άλλα αμερικανικά όπλα, αλλά αυτό πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο.

Ετικέτες

Documento Newsletter