Η Άγκυρα προκαλεί αλλά η Αθήνα στέλνει Patriot στο… Ριάντ

Η Αθήνα είναι έτοιμη να αποστείλει μία συστοιχία του γνωστού, πλέον, αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού συστήματος Patriot (MIM-104) στη Σαουδική Αραβία. Για να ενισχύσει την αντιαεροπορική «ομπρέλα» του Ριάντ, αποδυναμώνεται η αεράμυνα της χώρας σε μία περίοδο που ο εξ ανατολής γείτονας έχει άγριες διαθέσεις ενώ η Ελλάδα μπαίνει στο μάτι του Ιράν.

Το ζήτημα, εκτός από πολιτικό, είναι και πρακτικό. Μετά τη διπλωματική ήττα στη διάσκεψη του Βερολίνου, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να βγει ξανά στη διεθνή σκακιέρα, με ανορθόδοξο τρόπο, στέλνοντας δυνάμεις σε μία περιοχή που μοιάζει με καζάνι που βράζει, με την αμερικανο-ιρανική κρίση σε εξέλιξη, μετά το διάβημα διαμαρτυρίας της Τεχεράνης στην Αθήνα και την προειδοποίηση για τις βάσεις. Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν ρίχνει ματιές στο Αιγαίο, αμφισβητώντας ευθέως τα δικαιώματα των νησιών, όσο ποτέ άλλοτε.

Απαντώντας στη συμμαχική ανησυχία, η Αθήνα προσπαθεί να αποκτήσει πιο ενεργητική συμπεριφορά στις περιφερειακές συμμαχίες. Ωστόσο, πρόκειται για μία κίνηση υψηλού ρίσκου τη δεδομένη χρονική στιγμή ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η χώρα μας ετοιμάζεται να εμπλακεί στρατιωτικά σε μία περιοχή εκτός της Μεσογείου. Επί της ουσίας, αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια και, παράλληλα, θέτει εαυτόν σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο με ό,τι συνεπάγεται αυτό αποστέλλοντας στρατιωτική βοήθεια σε μία χώρα που ουδεμία σχέση έχει με τη δημοκρατία.

Βέβαια, η νέα «στραβοτιμονιά» στην εξωτερική πολιτική γεννά ερωτήματα και σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που επισημαίνουν με νόημα στο documentonews.gr: «Ο όρκος που έχουμε δώσει είναι για την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Πρώτα μεριμνούμε τα του οίκου μας και μετά όλα τα άλλα». ενώ προσθέτουν με χιουμοριστικό ύφος: «Πρώτα για την καρέτα – καρέτα και μετά για τον Αυστραλοπίθηκο».

Μέχρι πρότινος η Ελλάδα είχε συμμετοχή κυρίως σε ειρηνευτικές αποστολές στο πλαίσιο του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, η αλλαγή αυτή έγκειται στο γεγονός πως η Αθήνα θέλει να ένα ωραιότατο «yes, sir» στον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ. Και σε αυτό το μήκος κύματος λειτουργεί.

Οι Patriot, παρά το γεγονός πως είναι αντιαεροπορικό σύστημα εδάφους – αέρος (SAM =Surface-to-Air Missile) και υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής αεράμυνας, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις όπως για παράδειγμα τους S-300, τους Hawk, τα TOR και άλλα.

Πρόκειται για αμερικανικό – νατοϊκό σύστημα, το οποίο μετρά αρκετά χρόνια στον Ελληνικό Στρατό (από το 2003) κάτι που μεταφράζεται σε υψηλού επιπέδου εξειδίκευση του προσωπικού και ετοιμότητα σε περίπτωση συναγερμού.  Πρόκειται, δηλαδή, για ένα από τα πλέον αξιόπιστα «μέσα» της χώρας σε περίπτωση που χρειαστεί.

Την ίδια ώρα, όλες οι συστοιχίες είναι ταγμένες, ως αντιαεροπορικό περιοχής, σε κομβικά σημεία του ελλαδικού χώρου.Έτσι, γεννάται αυθορμήτως το εξής μείζονος σημασίας ερώτημα: Από πού θα αφαιρεθεί η συστοιχία Patriot; Ποιο άλλο αντιαεροπορικό σύστημα θα το καλύψει, δεδομένου πως κάθε Μονάδα Αντιαεροπορικής Άμυνας αναλαμβάνει καθημερινά κάποια αποστολή ετοιμότητας;

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, η συστοιχία Patriot που θα αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία, το προηγούμενο διάστημα ήταν εκτός λειτουργίας, ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν, δεν θα προκύψει κανένα «κενό».

Την ίδια ώρα, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως κατά πάσα πιθανότητα θα σταλεί η συστοιχία των Patriot η οποία δε θα ταξιδέψει μόνη της για τη Σαουδική Αραβία. Μαζί της θα πάει και η ελίτ του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος για ευνόητους λόγους. Ένα ακόμα σημαντικό σκέλος, που μένει να απαντηθεί είναι η οικονομική επιβάρυνση που ενδέχεται να προκύψει, πέρα από τη συμφωνία που θα γίνει με το Ριάντ, αν τελικά ευδοκιμήσει όλο αυτό. Ένα κονδύλι που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει οικονομική «ένεση» στο κομμάτι της συντήρησης ή στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: Τι θα αποκομίσει η Ελλάδα από όλο αυτό;

Σε κάθε περίπτωση, η ενδεχόμενη μετακίνηση συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, για να ικανοποιηθεί ο αμερικανικός παράγοντας, επηρεάζει την ελληνική αεράμυνα. 

*Το άρθρο ανανεώθηκε με νεότερες πληροφορίες