«Πέπλο» αφρικανικής σκόνης έχει καλύψει από το πρωί την Αθήνα, κάνοντας ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της.
Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Ελλάδας, θα είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ η σταδιακή υποχώρηση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.
Η παρακάτω δορυφορική εικόνα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το πρωί της Μ. Τετάρτης δείχνει τη σημαντική συγκέντρωση σκόνης πάνω από τη χώρα μας
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, περιλαμβάνουν την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Οι υψηλές συγκεντρώσεις της σκόνης έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο και έχουν φθάσει έως τη Μ. Βρετανία και τη Σκανδιναβία. Κάνοντας χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, οι ερευνητές του ΕΑΑ/meteo εκτίμησαν ότι οι πηγές της σκόνης εντοπίζονται στη Λιβύη σε εκτάσεις με αργιλώδη εδάφη και ψιλή άμμο.
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και τη μεταφορά της προς τη χώρα μας και άλλες χώρες της Ευρώπης, με συνέπεια να μειώνουν την ορατότητα κυρίως στη Νότια Ελλάδα, αλλά να προκαλούν και λασποβροχές.
Στο μεταξύ, ξεπέρασε τους 25 βαθμούς η θερμοκρασία στη χώρα μας, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται στην Πελοπόννησο. Την Μεγάλη Τρίτη, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κυπαρισσία (25,9), στην Αμαλιάδα (25,1), στη Ζαχάρω Ηλείας (24,8), στο Βαρθολομιό (24,7), και στην Ηγουμενίτσα (24,7).