Η αφρικανική σκόνη ήρθε και θα μείνει – Οι επιπτώσεις στην υγεία

Η αφρικανική σκόνη ήρθε και θα μείνει – Οι επιπτώσεις στην υγεία

Η αφρικανική σκόνη έχει κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας και αναμένεται να παραμείνει μέχρι και την Μ. Παρασκευή. 

Η εκδήλωση του επεισοδίου οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην Κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ό,τι συνήθως. 

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη

Στον Χάρτη με αποχρώσεις του καφέ και κόκκινου παρουσιάζουμε τη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα το απόγευμα της Μ. Τετάρτης και με βέλη τη διεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου σε ύψος 10 μέτρων. Αυτή η ροή αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων.

Τι είναι η αφρικανική σκόνη;

Η ποσότητα σκόνης που σηκώνεται υπολογίζεται ετησίως στους 150 με 700 εκατομμύρια τόνους, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες συχνά περιέχει μύκητες και βακτήρια.

Κατά τα άλλα, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η βασική του σύσταση είναι από πυρίτιο, σίδηρο και μαγγάνιο.

Οι κυριότερες πηγές έλευσης της αφρικανικής σκόνης είναι το Τσαντ και περιοχές της Αλγερίας της Λιβύης και της Αιγύπτου.

Οι επιπτώσεις στην υγεία και οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κατά την εξέλιξη του φαινομένου καταγράφονται μεγάλες υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περιστατικά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Οι ευπαθείς ομάδες που πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω της αφρικανικής σκόνης είναι οι εξής:

-Ενήλικες και παιδιά με αλλεργίες

-Ενήλικες και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα

-Άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα

-Καρδιοπαθείς

-Γυναίκες που εγκυμονούν

-Άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών

Documento Newsletter