Η αεροπειρατεία, η ΕΥΠ και ο «τρομοκράτης» blogger

Η αεροπειρατεία, η ΕΥΠ και ο «τρομοκράτης» blogger

Υπόλογη αφήνει την Ελλάδα η «πράξη κρατικής αεροπειρατείας», όπως χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair από την ΑΘήνα προς το Μινσκ της Λευκορωσίας  προκειμένου να συλληφθεί ο αντιπολιτευόμενος Ρομάν Προτάσεβιτς.

Ο εξαναγκασμός του αεροσκάφους σε προσγείωση, η ομηρία των επιβατών και η απαγωγή και η σύλληψη του δημοσιογράφου έχει προκαλέσει οργή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τις πρακτικές του Λουκασένκο ωστόσο πολλά είναι και τα ερωτήματα για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.  Εκτιμάται ότι ο blogger- ακτιβισής Ραμάν Προτάσεβιτς ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία και υποκίνηση ταραχών από το Νοέμβριο του 2020 –  όπως και ο ίδιος αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα στο twitter – παρακολουθούνταν για αρκετές ημέρες από Λευκορώσους πράκτορες στην Αθήνα και μάλιστα σε κεντρικά σημεία της πόλης χωρίς ωστόσο όπως φάνηκε να γίνουν αντιληπτοί τόσο από την ΕΥΠ όσο και από καμία άλλη αρμόδια υπηρεσία.

 

 

Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα mbk-news τουλάχιστον τέσσερα άτομα που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας επέβαιναν στο ίδιο αεροσκάφος μαζί με τον Προτάσεβιτς και… αλώνιζαν για μέρες στην Αθήνα.

Εν ολίγοις, η ύπαρξη Λευκορώσων πρακτόρων στη χώρα και ενός χαρακτηρισμένου τρομοκράτη κάτω από την μύτη της ΕΥΠ αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην εικόνα των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας, το οποίο αναμφισβήτητα δημιουργεί  ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον επικεφαλής της και προσωπική επιλογή του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, Παναγιώτη Κοντολέοντος. Μία επιλογή για την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δεχτεί σφοδρή κριτική, αφού ψηφίστηκε στη Βουλή μέχρι και φωτογραφική τροπολογία προκειμένου να αναλάβει ο κ. Κοντολέων τα ηνία της ΕΥΠ μιας και δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα που όριζε η σχετική νομοθεσία.

Αυτή δεν είναι όμως η πρώτη φορά που βρίσκεται υπόλογη η ΕΥΠ για ανάλογα περιστατικά και αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Ένα από τα περιστατικά τα οποία δημιούργησαν ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία της Υπηρεσίας, είχε να κάνει και με την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε στις αρχές Γενάρη η χώρα μας από τούρκους χάκερ σε κρατικές ιστοσελίδες μεταξύ αυτών και της ΕΥΠ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμα και ο Τάσος Τέλλογλου σε tweet του επισημαίνει εμμέσως το κενό των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως εφόσον η Λευκορωσία δε διαθέτει πρεσβεία στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να να αναζητήσουν πώς και γιατί εξελίχθηκαν με αυτό τον τρόπο τα γεγονότα, χωρίς να γίνει τίποτα αντιληπτό από τις ελληνικές αρχές.

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Documento Newsletter