Η αεροβική άσκηση επιφέρει σημαντικό θεραπευτικό όφελος στους ανθρώπους με σοβαρή κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Ελλήνων επιστημόνων.
Οι ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κατάθλιψης και άγχους “Depression and Anxiety”, αξιολόγησαν 11 έρευνες που αφορούσαν συνολικά 455 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών, που είχαν διαγνωσθεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και τα οποία έκαναν κατά μέσο όρο αεροβική άσκηση 45 λεπτών με μέτρια ένταση, τρεις φορές την εβδομάδα επί εννέα εβδομάδες.
Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι η εν λόγω άσκηση, εφόσον γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικού, έχει σημαντικό αντικαταθλιπτικό όφελος σε σχέση με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και τις ψυχοθεραπείες. Η ευεργετική δράση ήταν ορατή ακόμη και όταν η άσκηση δεν διαρκούσε περισσότερο από ένα μήνα. Επίσης αφορούσε τόσο τους ασθενείς που βρίσκονταν μέσα σε κλινική, όσο και εκτός αυτής.
«Η μελέτη συμπέρανε ότι η εποπτευόμενη αεροβική άσκηση μπορεί να υποστηρίξει σε σημαντικό βαθμό τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ιωάννης Μωρρές.
Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης οι καθηγητές Γιάννης Θεοδωράκης και Αντώνης Χατζηγεωργιάδης, ο αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Κομούτος καθώς επίσης η Αφροδίτη Στάθη και ο Χαράλαμπος Κρομμύδας.