Η ΑΕΚ στο Βελιγράδι το ‘99

7 Απριλίου 1999, Μεγάλη Τετάρτη. Η αποστολή της ΑΕΚ αψηφώντας τους κινδύνους, ταξίδεψε στην εμπόλεμη ζώνη του Βελιγραδίου για να δώσει έναν συμβολικό φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου με την Παρτιζάν. Με αυτή την κίνηση της έστειλε ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα συσπειρώνοντας Έλληνες και Σέρβους.

Εμπνευστής αυτής της ιδέας ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Το αγωνιστικό κομμάτι δεν ενδιέφερε την ΑΕΚ. Στόχος της Ενωσης, μιας ομάδας με προσφυγικές ρίζες, ήταν να δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των Σέρβων, στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης μέσω του αθλητισμού….

«Εύχομαι, όπως η ημέρα που διεξάγεται ο αγώνας είναι η ημέρα της σταύρωσης του Χριστού, να αποτελέσει την ημέρα της Ανάστασης για τον λαό της Σερβίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΕΚ πριν από την αναχώρηση για τη σέρβικη πρωτεύουσα. Ολοι οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο δέχθηκαν να συμμετέχουν στην αποστολή, παρά τους κινδύνους. Ηξεραν ότι πήγαιναν σε μία εμπόλεμη ζώνη, όπου κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Παρόλα αυτά, δεν δίστασαν να ταξιδέψουν. Την αποστολή συνόδευαν αρκετοί πολιτικοί και επώνυμοι. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν οι Γιώργος Κατσιφάρας, Θόδωρος Κασσίμης, Μανώλης Γλέζος, Νικήτας Κακλαμάνης, Αλέξης Κούγιας, Μίλτος Βεντούρης και Γιάννης Βούρος…

«Σταμάτησε τους βομβαρδισμούς»

Ο ίδιος ο Σέρβος πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, υποδέχθηκε με ευχαριστίες την ΑΕΚ. Οι Σέρβοι υποδέχτηκαν την αποστολή της με ψωμί και αλάτι όπως είναι έθιμο στη Γιουγκοσλαβία κατά την υποδοχή φίλων. Στο βομβαρδισμένο Νόβισαντ ανέμιζαν τις ελληνικές σημαίες μαζί με τις σέρβικες.

Πριν από την έναρξη του φιλικού, οι παίκτες της Παρτιζάν παρατάχθηκαν μαζί με τους παίκτες της ΑΕΚ στο κέντρο του γηπέδου και ύψωσαν ένα πανό: «ΝΑΤΟ σταμάτησε τον πόλεμο – Σταμάτησε τους βομβαρδισμούς»….

Τα εισιτήρια του αγώνα είχαν εξαντληθεί, αλλά εξαιτίας των συνθηκών, στις εξέδρες ήταν μόλις 15.000 θεατές. Στο ημίχρονο, οι παίκτες φύτεψαν στον περίβολο του γηπέδου μία ελιά από την Αρχαία Ολυμπία. Συμβόλιζε το ρίζωμα των ιδανικών του αθλητισμού. Οι παίκτες της ΑΕΚ στα αποδυτήρια έδωσαν κόκκινα αυγά και τσουρέκια στους Σέρβους συναθλητές τους.

Την ώρα της επιστροφής για την σέντρα του δεύτερου ημιχρόνου το χειροκρότημα ήταν δυνατό και παρατεταμένο. Ο Τύπος της εποχής έγραφε ότι «ποτέ φιλοξενούμενη ομάδα δεν χειροκροτήθηκε τόσο έντονα, όσο η ΑΕΚ στο λαβωμένο Βελιγράδι». Το φιλικό δεν ολοκληρώθηκε. Στο 61’ ο αγωνιστικός χώρος γέμισε από φιλάθλους που κρατούσαν ελληνικές και σέρβικες σημαίες φωνάζοντας ταυτόχρονα «ΑΕΚ» και «Ελλάς». Εκτυλίχτηκαν απίστευτες και συγκινητικές στιγμές. Για την ιστορία, ο αγώνας έληξε 1-1 με σκόρερ τους Κέζμαν, Ζουμπούλη.

Παρτιζάν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν.

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης – 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλους), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψής), Τσέκολι (45’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

Οι φίλαθλοι έφυγαν βιαστικά από το γήπεδο, έπρεπε να πάνε να κρυφτούν στα καταφύγια. Οι νύχτες στο Βελιγράδι ήταν επικίνδυνες, τα νατοϊκά βομβαρδιστικά έριχναν πυραύλους.

Την επόμενη μέρα, το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της ΑΕΚ, επέστρεψε στην Αθήνα. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, ωστόσο το μήνυμα του Δικέφαλου έδωσε κουράγιο στους Σέρβους…

Για Νόμπελ ειρήνης

Για την πρωτοβουλία της Ενωσης μίλησαν άνθρωποι του αθλητισμού εκφράζοντας την συγκίνηση τους:

Ντράγκαν Σάκοτα: Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση όταν είδα τους συμπατριώτες μου να φωνάζουν συνθήματα ευγνωμοσύνης προς τον ελληνικό λαό και την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ αξίζει το Νόμπελ ειρήνης.

Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς: Με κάνατε υπερήφανο για ακόμα μια φορά που φόρεσα τη φανέλα της ΑΕΚ.

Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς (προπονητής Παρτιζάν): Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι Έλληνες είναι φίλοι μας, αλλά από σήμερα είναι αδέλφια μας. Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτό που έκανε η ΑΕΚ.

Ιλια Ίβιτς (ποδοσφαιριστής τότε του Ολυμπιακού): Ήθελα και εγώ να πάω στο Βελιγράδι, αλλά δεν μπορούσα λόγω υποχρεώσεων. Μπράβο στην ΑΕΚ για αυτή την ειρηνική της αποστολή. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και οι άνθρωποι της σκέφτονται σωστά.

Μανώλης Γλέζος: Μετά το 40′-41′, πρώτη φορά οι Έλληνες ομόθυμα στο πλευρό ενός λαού. Έχω γίνει πλέον φανατικός οπαδός της ΑΕΚ.

Λευτέρης Παπαδόπουλος: Η ΑΕΚ έχει παράδοση σε τέτοιους αγώνες. Οι Σέρβοι περνούν δύσκολες ώρες και οι «ενωσίτες» έχουν επιπλέον λόγους να τους καταλαβαίνουν και να νιώθουν αλληλεγγύη. Η ΑΕΚ δημιουργήθηκε από πρόσφυγες.

Δημήτρης Μελισσανίδης: Είμαι συγκινημένος. Αυτά που ζω είναι δύσκολο να περιγραφούν με ακρίβεια. Ολη η Γιουγκοσλαβία άνοιξε την αγκαλιά της και μας υποδέχθηκε με τη φράση «Είσαστε αδέλφια μας». Εκλαιγαν στους δρόμους ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. Μου έκαναν εντύπωση τα παιδιά.

Βγήκαν από τα καταφύγια και ήρθαν στο γήπεδο. Μας ζητούσαν σημαίες της ΑΕΚ, μας έσφιγγαν τα χέρια, έκλαιγαν, μας έλεγαν ότι έγιναν οπαδοί της ΑΕΚ. Σίγουρα η ΑΕΚ έδωσε την ψυχή της, ένωσε τους χτύπους της καρδιάς της με τους δοκιμαζόμενους φίλους μας Γιουγκοσλάβους. Ηταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε.

Ετικέτες