Η αδελφότητα του επί κοντώ – Από τον Ντουπλάντις στον Καραλή και από τον Μπούμπκα στην Ισινμπάγεβα και τη Στεφανίδη

Η αδελφότητα του επί κοντώ – Από τον Ντουπλάντις στον Καραλή και από τον Μπούμπκα στην Ισινμπάγεβα και τη Στεφανίδη

Οταν ο Εμμανουήλ Καραλής δοκίμασε για πρώτη φορά να περάσει τα 6 μ. είχε για συμπαραστάτες 80.000 Γάλλους και μια χούφτα συνοδοιπόρους που τον σήκωσαν στους ώμους. Δύο τύπους με κίτρινη φανέλα, έναν ξανθό με μπλε στολή που στο στήθος είχε αστερόεσσα, κάποιον ανατολίτη που έβλεπε το μετάλλιό του να χάνεται και να φεύγει προς Ελλάδα μεριά. Ολοι τον χειροκροτούσαν και τον ενθάρρυναν σαν να ήταν αδέρφια του. Ο «Μανόλο» έριξε τον πήχη, αλλά υποσχέθηκε να επιστρέψει δριμύτερος. Τελικά δεν χρειαζόταν να στρογγυλέψει την επίδοσή του στα 6 μ. για να αναρριχηθεί στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρoτoύ κάνει τον γύρο του θριάμβου για το χάλκινο μετάλλιο δέχτηκε θερμά συγχαρητήρια από όλους όσοι είδαν την πλάτη του και έμειναν στο «παραλίγο».

Λίγα λεπτά αργότερα, στη μεικτή ζώνη του Σταντ ντε Φρανς, οι Αυστραλοί συνάδελφοι ξεμονάχιασαν τον 6ο του αγώνα Κέρτις Μάρσαλ (5,85 μ.) και τον ρώτησαν αυτό που τριβέλιζε το μυαλό όλων: «Μα πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζετε και να αποθεώνετε ο ένας τον άλλο; Είστε ανταγωνιστές και διεκδικείτε τα ίδια μετάλλια. Μιλάμε για τελικό Ολυμπιακών Αγώνων». Ο Μάρσαλ χαμογέλασε πλατιά κάτω από το ξανθό μουστάκι του και απάντησε με τα βλάχικα αγγλικά των αντιπόδων: «Μα ποιος θέλει το μίσος στη ζωή του; Γιατί να σκάβουμε τον λάκκο του συναθλητή μας και γιατί να ευχόμαστε το κακό του; Είμαστε όλοι αδέρφια, μοιραζόμαστε τις ίδιες θυσίες, πετάμε στους ίδιους αιθέρες. Σήμερα πήρε μετάλλιο ο Μανόλο, προχθές ήμουν εγώ, μεθαύριο μπορεί το παιδί από την Τουρκία. Τι έχουμε να χωρίσουμε; Αθλητισμός είναι, όχι η κούρσα των αρουραίων». Χάλκινος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, όπου ο Καραλής απέτυχε, ο 27χρονος Mάρσαλ έχει ρεκόρ 5,95 μ. Λίγες μέρες μετά το Παρίσι είδε το ελληνόπουλο να τον προσπερνάει και να τρυπώνει πριν από τον ίδιο στο «κλαμπ των εξάμετρων».

 

Του έδιναν τον ρυθμό

Συνέβη στο Χορζόφ στην Πολωνία, την οποία ο Καραλής λατρεύει σαν τρίτη πατρίδα. Ο «Μανόλο» γνώριζε ότι έχει στα πόδια του τα 6 μ.,
εξού και η σιγουριά με την οποία ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά στον ολυμπιακό τελικό. Οταν ξεκίνησε την προσπάθειά του δύο Αμερικανοί άλτες τού έδιναν τον ρυθμό με ενθουσιώδη παλαμάκια: ο Σαμ Κέντρικς, δεύτερος στο Παρίσι την αλησμόνητη νύχτα της 5ης Αυγούστου, και ο Κέι Σι Λάιτφουτ, με πρόσφατο 6,07 μ. αλλά αποκλεισμένος άδοξα στα αμερικανικά «τράιαλς». Ο Καραλής πέρασε τον πήχη δίχως να τον αγγίξει και έφυγε τρέχοντας για να πανηγυρίσει χωρίς να βλέπει πού πήγαινε.

Οταν άνοιξε τα μάτια είδε να τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες ο Ερνεστ Ομπιένα, ο Φιλιππινέζος που έχασε το μετάλλιο εξαιτίας του Καραλή στο Παρίσι. Πιο πίσω τον περίμενε με σφιγμένες γροθιές ο Μόντο Ντουπλάντις, ο εξωγήινος πρωταθλητής του επί κοντώ, συνομήλικος του Καραλή, σύντροφός του στο βάθρο από τότε που οι δυο τους σάρωναν στα πρωταθλήματα εφήβων. Ολοι όσοι αναφέρθηκαν στις παραπάνω αράδες έχουν προσωπικό ρεκόρ που αρχίζει με τον μαγικό αριθμό 6. «Welcome to the club, my friend» είπε στον Καραλή ο Ντουπλάντις, λίγο πρoτού καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ για δέκατη φορά στην καριέρα του, ένας νέος Μπούμπκα για τον 21ο αιώνα. Ωσπου να φτάσουν και οι υπόλοιποι στα 6,26 μ., αυτός ο αφιλότιμος θα πηδάει εξίμισι μέτρα.

 

Το γούρικο 13 του Μπούμπκα

Το φράγμα έπεσε στις 13 Ιουλίου 1985, συμπτωματικά στο Παρίσι, παραμονή της Μέρας της Βαστίλλης, σε ένα παλιό στάδιο ονόματι «Ζαν Μπουέν», όπου σήμερα υπάρχει ανδριάντας του ήρωα. Ηδη πρωταθλητής κόσμου και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ με 5,94 μ., ο 21χρονος Σεργκέι Μπούμπκα απογειώθηκε και έγραψε ιστορία με την τρίτη του προσπάθεια. «Κανένας δεν πίστευε ότι θα φτάναμε τόσο ψηλά» θυμάται σήμερα. «Η γαλλική τηλεόραση με βάφτισε δεύτερο Γκαγκάριν». Ο Μπούμπκα βρισκόταν τυχαία στο Παρίσι, καθ’ οδόν προς ένα άλλο μίτιγκ στη Νις. Εφτασε στην πόλη στις 11 το πρωί του αγώνα και αποδέχτηκε την πρόσκληση των διοργανωτών περισσότερο για ξεμούδιασμα. Κέρδισε εύκολα τον αγώνα με άλμα στα 5,70 μ. μπροστά από τον Φιλίπ Κολέ και ζήτησε να τοποθετηθεί ο πήχης κατευθείαν στα 6 μ.

«Το 13 είναι το τυχερό μου νούμερο» αστειεύτηκε μετά ρίχνοντας μια ματιά στο ημερολόγιο. Τέσσερα από τα αμέτρητα παγκόσμια ρεκόρ που κατέρριψε έπεσαν στις 13 του μήνα. «Επίσης το σπίτι μου στο Ντονιέτσκ βρίσκεται στον 13ο όροφο». Γέννημα και θρέμμα της Ουκρανίας, της Ολυμπιακής Επιτροπής της οποίας έμελλε να είναι πρόεδρος επί 17 χρόνια, ο Σεργκέι Ναζάροβιτς Μπούμπκα εκπροσωπούσε ακόμη τη Σοβιετική Ενωση. Δεν φανταζόταν φυσικά ότι τέσσερις δεκαετίες αργότερα τα πατρογονικά του εδάφη στο Λουχάνσκ θα φλέγονταν από τις βόμβες της άλλοτε πατρίδας του…

«Δύσκολοι καιροί για να είσαι επικοντιστής» σχολίασε με πικρό χιούμορ ο Φιλιππινέζος Ομπιένα. «Πέρα από τον έντονο συναγωνισμό, έχουμε και έναν τύπο που πηδάει για πλάκα 6 μέτρα και σαρώνει τα χρυσά μετάλλια. Μπορεί να μας δίνει κίνητρο η παρουσία του Ντουπλάντις, αλλά δεν γίνεται να τον συναγωνιστούμε. Για όλους τους υπόλοιπους ταβάνι είναι το ασημένιο. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο σε άλλη εποχή».

Ο Ομπιένα παραείναι μικρός για να θυμάται τα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας και τα 35 παγκόσμια ρεκόρ του Μπούμπκα. Ο Ουκρανός «τσάρος των αιθέρων» εμφανιζόταν στο στάδιο όταν οι υπόλοιποι μάζευαν τα μπογαλάκια τους για να επιστρέψουν στα αποδυτήρια. Το ίδιο συνέβη λίγο αργότερα με τη Γέλενα Ισινμπάγεβα. Το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες, 5,06 μ. από το 2009 στη Ζυρίχη, έκλεισε τις προάλλες 15 χρόνια ζωής. Το αντίστοιχο «κλαμπ», των 5 μέτρων, αριθμεί μόλις τέσσερις κυρίες: Ισινμπάγεβα 5,06 μ., Σουρ 5,03 μ., Σιντόροβα 5,01 μ., Μόρις 5,00 μ. Η Κατερίνα Στεφανίδη, κυρίαρχος του παιχνιδιού για μία πενταετία, δεν πήδηξε ποτέ ψηλότερα από τα 4,91 μ.

Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι το 29ο μέλος της παρέας των εξάμετρων και ο μοναδικός που γεννήθηκε με σκούρο δέρμα. Στη λίστα συναντάμε ονόματα χαμένα που παραπέμπουν σε παλαιές περιγραφές του Γιάννη Διακογιάννη (Ταράσοφ, Γκαταούλιν, Λουκιανένκο, Τραντένκοφ, Γκαλφιόν), τον Ρενό Λαβιλενί που προ δεκαετίας κατόρθωσε να ξεπεράσει τον Μπούμπκα, κάμποσους Αμερικανούς, Γερμανούς και Αυστραλούς, έναν Νοτιοαφρικανό, έναν Πολωνό, τον ένα από τους αδερφούς Γκούτορμσεν που αγωνίστηκαν στον τελικό του Παρισιού, τον συγχωρεμένο Τιμ Λόμπινγκερ που «έσβησε» στα 50 του από πολλαπλό μυέλωμα, τον Σον Μπάρμπερ που εγκατέλειψε φέτος αυτό τον μάταιο κόσμο μόλις στα 29 του χρόνια. Αλλά κανέναν μαύρο. Ο Φιλιππινέζος Ομπιένα και οι Βραζιλιάνος Τιάγκο Μπραζ είναι οι μοναδικοί μελαχρινοί της λέσχης των περιπατητών των αιθέρων.

«Μου είχαν πει ότι οι μαύροι δεν κάνουν για άλμα επί κοντώ. Τώρα είμαι ο πρώτος μαύρος άλτης με άλμα πάνω από τα έξι μέτρα! Μην εγκαταλείπετε ποτέ τα όνειρά σας» έγραψε ο Καραλής στην πανηγυρική ανάρτησή του, εκτοξεύοντας φαρμακερό βέλος προς τη σπηλιά απ’ όπου εκτοξεύονται τα ρατσιστικά στερεότυπα. Τι να σκέφτεται άραγε εκείνος ο Δημήτρης Κυτέας βλέποντας τον «μαύρο που κάνει βουντού και σεξουαλικά όργια» να κατακτά τον πλανήτη, να ανεμίζει την ελληνική σημαία και να φωτίζει τη χώρα με το χαμόγελό του;

Ενα μήνα προτού ταξιδέψει στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Καραλής απέσπασε και το πανελλήνιο ρεκόρ που επί εννέα χρόνια κατείχε ο Κώστας Φιλιππίδης, με άλμα στα 5,92 μ. Πού αλλού; Στην Πολωνία. Στο παλαιικό στάδιο «Ζντίσλαβ Κζισκόβιακ» του Μπίντγκοστς, που ξαναχτίστηκε εκ θεμελίων το 2008 και έγινε κούκλα. Εμείς, αλήθεια, έχουμε στην Ελλάδα στάδιο κατάλληλο για στίβο;

 

Κατέκτησε τον κόσμο

Μέσα στη χρονιά που φεύγει ο ιπτάμενος «Μανόλο» κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου υπήρξε και σημαιοφόρος στην τελετή λήξης (Παρίσι), ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ρώμη) και χάλκινο στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου (Γλασκώβη). Το άλμα στα 6 μέτρα είναι το κερασάκι στην πεντανόστιμη τούρτα.

«Οποτε ολοκληρώνω ένα μεγάλο άλμα αισθάνομαι ενθουσιασμό και χαρά και μια έκρηξη τρέλας» ομολογεί ο Ντουπλάντις. «Οταν μου πηγαίνουν όλα καλά έχω τον απόλυτο έλεγχο του κορμιού και των κινήσεών μου. Είναι μια αίσθηση που θα μου λείψει πολύ όταν σταματήσω. Μακριά από τους στίβους, βέβαια, θέλω να ζω τη ζωή μου ελεύθερος και όχι μέσα σ’ ένα κουτί. Προσέχω τη διατροφή μου, αλλά θα φάω κι ένα μπέργκερ ή μια σοκολάτα όποτε τα λαχταρήσω. Χρειάζεται πνευματική ισορροπία για να βγει προς τα έξω ο καλύτερος εαυτός».

Ο Μίλτος Τεντόγλου περίμενε τον Καραλή στην είσοδο του προπονητηρίου στον Αγιο Κοσμά. «Ελα εδώ και θα σου δείξω εγώ»! Για τα επόμενα πέντε λεπτά οι δυο τους πάλευαν πεσμένοι στο ταπί με λαβές ελληνορωμαϊκής που θα τις ζήλευε και ο Κουρουγκλίεφ. «Τι κάνετε μωρέ, είστε τρελοί; Σταματήστε, θα ξεκολλήσετε κανέναν ώμο» τους ψευτομάλωνε ο Γιώργος Πομάσκι. Δύο τρελοί, δύο ολυμπιακά μετάλλια. «Τρέλα, αυτή είναι η λέξη κλειδί» σχολιάζει η Τίνα Σούτεϊ, δευτεραθλήτρια κόσμου του επί κοντώ το 2022 στον κλειστό. «Πρέπει να είσαι και λίγο παλαβός για να πηδάς στη στρατόσφαιρα με ένα κοντάρι». Και να έχεις γύρω σου πολύ καλούς φίλους.

 

Από το Κάλι στο Παρίσι

Με τον Ντουπλάντις ο Καραλής μοιράστηκε για πρώτη φορά βάθρο και φλας τον Ιούλιο του 2015 στο Κάλι, όπου έγινε το Παγκόσμιο Εφήβων (Κ18). Το ταλέντο των δύο 15άχρονων ξεχείλιζε από τα μπατζάκια τους και τους χάρισε μετάλλια: πρώτος ο Σουηδός με 5,30 μ., τρίτος ο Ελληνας με 5,20 μ., «σφήνα» στη δεύτερη θέση ένας συμπατριώτη του Μπούμπκα, που αργότερα χάθηκε, ονόματι Βλαντισλάβ Μαλίχιν. Στα ενσταντανέ από την Κολομβία ο κάπως στρουμπουλός Καραλής ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, ενώ ο Ντουπλάντις, που ήδη σάρωνε τα ρεκόρ στα παιδικοεφηβικά, μοιάζει… 15άχρονος, ένα γυμνασιόπαιδο που αύριο το πρωί έχει εξάωρο.

Τα δύο αγόρια είναι σχεδόν συνομήλικα. Οταν ο κανακάρης του Αμερικανολιθουανού επικοντιστή και της Σουηδής επταθλήτριας είδε το πρώτο φως, ο καρπός του έρωτα του Πυργιώτη δεκαθλητή και της εργάτριας από την Ουγκάντα είχε ηλικία τριών εβδομάδων: 20 Οκτωβρίου 1999 γεννήθηκαν στην Αθήνα τα δίδυμα της οικογένειας Καραλή, 10 Νοεμβρίου 1999 στο Λαφαγέτ της Λουιζιάνα o Αρμάντ Γκούσταβ Ντουπλάντις.

Δύο χρόνια μετά το Κάλι ο Καραλής απέσπασε από τον Ντουπλάντις το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων με άλμα στα
5,54 μ. στο Γιάμπλονετς της Τσεχίας. Αλλά ο Σουηδός πήρε εκ νέου τα πρωτεία μία εβδομάδα αργότερα και δεν ξανακοίταξε πίσω του. Ο Ντουπλάντις έγινε πρωταθλητής Ευρώπης και εκτοξεύτηκε στα 6,05 μ. (το 2018 στο Βερολίνο) στην τρυφερή ηλικία των 18 ετών. Ο Καραλής άγγιξε το θαύμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου έμεινε 4ος με 5,80 μ. πίσω από τους Ντουπλάντις, Νίλσεν, Μπραζ, αλλά χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 2023 για να πανηγυρίσει το πρώτο του μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών.

Διαβάστε επίσης

Πώς να μην βρεθείτε… μπλεγμένοι στην Ευρωβουλή – 5+1 «συμβουλές» από το Politico

Αγρότες στη Θεσσαλία: «Επικοινωνιακή εμφάνιση Μητσοτάκη – Πλημμυροπαθείς ήταν στα 200 μέτρα γιατί είχε βάλει τα ΜΑΤ» (Video)

Φιμώνουν υγειονομικούς με πιστοποιητικό εχεμύθειας – Καταγγελία-αποκάλυψη για την 7η ΥΠΕ

Καρδίτσα: Το θρίλερ της εξαφάνισης του 28χρονου και η σκιά για «γαλάζια» παρέμβαση

Υπέρ της μομφής η συντριπτική πλειοψηφία των 87 – «Αν διαγραφεί ο Σπίρτζης, μετά θα είμαστε όλοι υποψήφιοι για διαγραφή»

Χαλκιδική: «Σκότωσαν το παλικάρι μου για 3 ευρώ, δε θα μου ξεφύγει κανένας» – Ξεσπά ο πατέρας του 19χρονου (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter