H ΑΔΕΔΥ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της σύμπραξης δικηγόρων-λογιστών για απονομή συντάξεων

Να κριθεί αντισυνταγματική η σύμπραξη των δικηγόρων και λογιστών –φοροτεχνικών στην απονομή συνταξιοδοτικών παροχών (συντάξεων) που προβλέπει η από 2.7.2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας ζητά με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η ΑΔΕΔΥ.
Παράλληλα, ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώσει» άμεσα, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η υπ΄  αρθμ. 45891/2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας για «τον καθορισμό των προϋποθέσεων, κανόνων, διαδικασίας και λοιπών θεμάτων για την πιστοποίηση επαγγελματιών για την εφαρμογή του άρθρου 255 του νόμου 4798/2021».

Για το συγκεκριμένο θέμα αιτήσεις ακυρώσεως, είχαν καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, όπως και ένας συνταξιούχος και τώρα κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, όπως αναφέρουν οι προσφεύγουσες Ομοσπονδίες, επιχειρείται για πρώτη φορά, η απονομή των συντάξεων με την σύμπραξη ιδιωτών («πιστοποιημένοι επαγγελματίες»), μετά την περάτωση σεμιναρίων επιμόρφωσης.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι  με τις διατάξεις του νόμου 4798/2021, σε επίκληση του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργού Εργασίας, αναιρείται  η δημοσίου χαρακτήρα απονομή των συντάξεων και μάλιστα «κατ΄ ευθεία υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων της ασφαλιστικής διοίκησης από ιδιώτες, ήτοι πρόσωπα τα οποία δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή έτερο ΝΠΔ».

Την  ίδια στιγμή, ο e-ΕΦΚΑ επιβαρύνεται με την επιμόρφωση των ιδιωτών επαγγελματιών, χωρίς όμως αυτό να προβλέπεται από το νόμο 4798/2021, δηλαδή δεν προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης τέτοιων αρμοδιοτήτων, προσθέτουν οι Ομοσπονδίες.

Ετικέτες